Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.336
Поени од реакции
4.136
I sega sho pravime. Koj ke gi vrakj kreditite, nashite vnuci chinam. Znaci bilo golem uspeh i dobra stratedija da ze zadolzhuvash. Bashka toa shto i ovde imash izbor kade i za kolku interes se zadolzhuvash. Fala bogu nie sme so EU i uspeavme da se zadolzhime. Aferim :facepalm:
За време на груевизмот твој омилен се закуцавме 3 000 000 000, должевме 2 сега должиме 5, и тоа за бес, прдеш и арамилук, осакатувајќи ја државата за генерации. Сега гледам и оваа власт го прави истото, се задолжуваат за исплата на плати и пензии, непродуктивни субвенции и остали популизам... некој ке треба да го плати целиот тој популизам, и ако мене ме прашуваш, јас лично сметам дека се многу повредни тие 194 мил трговска размена со Русија отколку сите кредити, оти тоа се реални пари, реално стопанство, но на претходната а и на оваа власт девизата им е купи ден продај, денес да има за јадење а утре кој го шиша, друг нека му ја мисли.... мислам дека на македонија и е неопходен министер за финансии како Никола Поповски и влада настроена кон непопуларни мерки на радикално чистење од партиски говеда и намалување на администрација, спроведување на вистински реформи кои се болни и непопуларни и расчистување со секаков вид на популизам....[DOUBLEPOST=1522177294][/DOUBLEPOST]Барем за наредниот чекор, бојкот на мундијалот, ич нема што да му се секираме. Нешто фајде и од тоа да ти се двете нозе леви....

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Wowowowow г-динот Васиљ пишал на Твитер дека на Апасиев не требало да му се обраќаат со г-дин, јер не му прилегало, најдобро било со другар.
Wowowowow уште не можам да се изнасмеам на шалава, како му го спушти интелектов.
Сигурно и другарот е дел од #Ж, зашто нели, како што не убедуваа овде независниве на форумов, да не им ги земеше Левица гласовите на изборите слободарите ќе имаа повеќе пратеници од диктаторот.

Што се однесува до историјата со Русија, Крсте Петков Мисирков, симболот на македонизмот и групата студенти околу него се образувале и твореле во Санкт Петерсбург. Додека Коминтерната, која била под директен диктат на СССР е најзаслужна за признавањето на македонскиот народ.
Така што не е точно дека русите никогаш не ни помогнале, иако се разбира ова помагање е во склоп со тогашните нивни интереси, не дека нешто многу не сакале.
Но, што може да се очекува од неписмен и глуп народ кој, од една страна Андон Лазов го смета за касап и крвник на македонскиот народ, а тие што му ги давале наредбите(Делчев и останатите револуционери) за херои. :pos::pos::pos:
Горѓија Пулевски е носител на едно од највисоките одликувања на тогашна царска Русија, медал од редот на Св.Ѓорѓи, поради тоа и ужива своевидна руска заштита во тие бурни периоди.

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
Не на Русија, туку на било кој што му е идејата да ја растура Европа, Балканот му е број 1. Ако било кога Европа се распадне, поточно ЕУ, распадот ќе почне од тука. И Русија тоа добро го знае. Да не зборам за историски што ги помагала балканските народи во борбата против османлиите во Прва балканска, па во ослободувањето на Белград, наоружувањето на партизаните...далеку е од ова што го зборуваш. После Тито, 49-та и Хоџа покасно, Русија на Балканот ја има само во окупирана Бугарија и врската со Грција, која е традиционална повеќе поради црквите, но и грчката држава е формирана со руски амин како контратег на Турција.
Јенките ова добро го знаат и затоа има да го ситнат Балканот до бескрај.
Па незнам баш дали е така, нити ние ниту срби или бугари имаат нешо арно од мајка русија.
Ова што го збориш за вооружување не ќе да е баш така ако малку од малку ја познаваш историјата, освен неколку изолирани случаеви нема допринесено баш многу, ако збориш за ослободувањето на белград во 2 светска тоа го имаат направено партизаните, како и на цела територија на тогашна југославија.
Светските и балканските војни овде само буцкале за да им го ситнат фронтот на другите учесници, на нас и на др источно европски земји поише лошо отколку добро ни имаат напраено.
Се додека турците и европјаните овде си имале проблеми нив никој не ги чепкал.
Слаба и трула е русија колку сакаш величај ја, трул народ скапан како и балканскиов, само со една разлика ние култоролошки сме поблиску до западон отколку со истокон, освен можеби заедничко потекло вера и писмо ништо друго не не врзува со таа русија, што во денешно време е ептен малку дури и безначително.
од сите што ги познавам а се имаат иселено од мк или балканов ( многу ги има ) само двајца знам што живеат во русија и тоа едниот е на крим а другиот е во москва.
Епа види сега ти кој ни е поблизок.
А за растурањето на европа од овде да сосема си во право, ако таа курва европа набрзо не ги бутне македонија, србија, босна во унијата ќе наебе како никогаш досега.
Мислам дека веќе многу струи во европа тоа го сфаќаат и веќе се покренуваат чекори кон интеграција.
И европа не е сјајна, ама каде каде е подобра од русија, само што гледам дека на македонецот веќе му е скурчено да чека, еве кога бев последниот пат, правам муабет со другар. Ми вика имам 38 години немам ништо свое цел живот работам за ситниш станот од моите, кола стара 20 години, сакам да бегам од тука.
Замисли фамилијарен човек со три деца. Ќе остави се ( а реално нема ништо ) и ќе оди да започне нов живот, про руски расположен што да ти кажам дома на ѕид слика од путин.
Кога го прашав каде мисли да заминува рече дека сакал на северот од франција да се сели. Таму имал некоја балдска која што со години живеела па да си ја пробал среќата.
Отепано е веќе македончето, кој како дојде само нови даноци и давачки му става и граба се од сиромаштија та вмро та сдсм.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.705
Поени од реакции
49.006
Излезе Димитров на Топ Тема, дипломатски све кажа и ништо не кажа .
Проба да протне прикаска дека во бркањето на Русинов преовладувал нашиот интерес, (ко он баш сега почнал да шпиунира и да пипа кај што не треба) и као споиле убаво и корисно и ете биднало.

Не знам кој таму им го предложил овој хазадрерски маневар со кој намерата е изгледа да му дадеме на западот сигнал дека за нас нема враќање, и да упали форава па да се смилуваат на нас и да не приберат, ама повеќе мириса на уште едно фијаско, после кое нема да имаме ни вакви платонски другарчиња како Русија .

Иначе Никола Димитров и Борјан да ти биле кумови....а како си гугуткаа и се кикотеа ко да се спремаа да се спанџаат у пичку матер.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Јас мислам дека Путин ќе си оди од власт и Русија ќе стане голема паланка...а може и МАD да не постои веќе. Како и да е Путин некогаш ќе падне од власт и Русија ќе стане прозападна како во времето на Горбачов и Јелцин. А економски Русија со и без Путин е продната веќе а уште и повеќе ќе пропаѓа. Мислам дека Путин само ради домашна политика т.е. држи тензии.
Ne im go spomnuvaj na Rusite vremeto na Gorbachev i Jelci. Takvo neshto vo Rusija nema da se sluchi. Ako e Rusija propadnata i propagja shto cheka tvoeto omileno NATO i USA, shto ne ja dokrajchat Rusija? Sigurno znaat neshto shto nie ne go znaeme. Ti razmisluvas so pamet od 45...Drugi vreminja dojdoa i Zapadot mozhe samo da plashi mechka so resheto, i da dzhavka kako pudlicava UK, do tamu e dojdeno, gi fakja histerija i treaba da se srekni shto Putn e car na Rusija. Ima i polosho, da ne dade gospod.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Studenata vojna zavrshi so dogovor so koj USA/NATO si go izbrisha g'zot a Rusija ostana zaebana. Ako Rusija pak si dozvoli takvo neshto poarno i da ne postoi. Putin jasno kazha deka svet vo koj Rusija ke ja nema ednostavno nama da postoi.
Абе и Украина имаше договор со Русија, дека ќа ја заштитува и ќе и ја гарантира нејзината територијална севкупност, ако и ги даде на Русија 2000 - 3000 нуклеарни боеви глави од времето на СССР.

Па видовме како Путин го избриша газот со тој договор :)

Да го имаше Украина тоа нуклерно оружје сега малце поинаку ќе беше.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Ne im go spomnuvaj na Rusite vremeto na Gorbachev i Jelci. Takvo neshto vo Rusija nema da se sluchi. Ako e Rusija propadnata i propagja shto cheka tvoeto omileno NATO i USA, shto ne ja dokrajchat Rusija? Sigurno znaat neshto shto nie ne go znaeme. Ti razmisluvas so pamet od 45...Drugi vreminja dojdoa i Zapadot mozhe samo da plashi mechka so resheto, i da dzhavka kako pudlicava UK, do tamu e dojdeno, gi fakja histerija i treaba da se srekni shto Putn e car na Rusija. Ima i polosho, da ne dade gospod.
Тоа ти е Русија...затуцено општество кое знае само за стап...и селска манга која покажува груден кош на коњ и пуца тигри за забава.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Абе и Украина имаше договор со Русија, дека ќа ја заштитува и ќе и ја гарантира нејзината територијална севкупност, ако и ги даде на Русија 2000 - 3000 нуклеарни боеви глави од времето на СССР.

A be da beshe Vardar boza, ke pievme.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
A be da beshe Vardar boza, ke pievme.
Па се разбира, одговор полн со аргументи, штета што нема едно меме да нафрлиш за да биде по илустративно.

Инаку Апасиев си го избриша статусот од сношти за бркањево на руски дипломат.
#KajUcevteDiplomatija
#Grevcinja
:pos:

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256

Putin imashe dogovor so demokratski izbranata vlast na Ukraina. Se sluchi Majdan, dojde Nuland, napravija puch i toa ti e toa. Planiraa USA Navy da ja nasadat na Krim a Rusija da izvisi. Ukraina msleshe da se onadi ama da ne i vleze.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Putin imashe dogovor so demokratski izbranata vlast na Ukraina. Se sluchi Majdan, dojde Nuland, napravija puch i toa ti e toa. Planiraa USA Navy da ja nasadat na Krim a Rusija da izvisi. Ukraina msleshe da se onadi ama da ne i vleze.
Е така де, ако имаше нуклеарки друго ќе беше.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
drugo ke bese... mislis ke imase majden togas?
Дали ќе имаше или не, не знам, ама дефинитивно друго ќе беше.[DOUBLEPOST=1522199752][/DOUBLEPOST]
Ne znaeme kako ke beshe...mozhebi puch nemashe da se sluchi, "koj ti zna' ".

A shto mislish ti, koj imashe kontrola vrz tie nuklearki. Jas mislam deka kopcheto beshe vo Moskva.
Па 100% беше во Москва, копчето за едно 3000 нуклеарки :pos:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom