Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Односите се стратешки нас НАТО ни е партнер а Русија т.е. Путин започна студена војна со нив. Јасно е дека треба да сме на страна на САД, зошто тие се помоќни и ќе победат. Економските штети на долг рок ќе ни се надоместат со подобри односи или влез во ЕУ и НАТО.
А дури и нема да има најверојатно вакво сценарио зошто не гледам дека САД сака...Според мене кај се САД, Франција, Британија и Германија таму треба и ние како попчиња.
Односите се стратешки нас НАТО ни е партнер

Proveri go znachenjeto na zborot partner i ne se pravi nekoj voen ili geostrateshki maher pa tvrdish ovoj ili onoj zapochnal Studena Vojna. Pa ushte znaesh koj ke pobedel vo eventualna vojna. Priberi se malku so prognozite. Najdobro e nikogash da ne doznaeme koj bi pobedil, trust me on that.

JimmyFloydBottleBank

Rimtutituki
Член од
29 ноември 2010
Мислења
6.801
Поени од реакции
8.600
Okej znaeme ti duri i na Mesecinata mozes da si kupis parce zemja (imot) da izgradis hacienda i srekno da si zivees :)
A za toa dupelizenje ... jas drugar i za vreme na prethodnata vlast koja traese 11 godini imav pretezno kriticki stav, se sekavam deka imav kriticki stav i protiv onaa vlada na SDSM 2002-2006, da imam pretezno kriticki stav i protiv novava vlada na SDSM sto ne vodi veke cela godina, znaes koe e moeto mislenje za ovaa segasna vlada deka e vlada koja na se lici samo na reformska vlada ic ne lici, no sepak bi bilo ogromen uspeh ako ovoj Zajko ne vnese barem vo NATO !
pozz
Зашто Нато??? Еден добар разлог дај ми. ЕУ ни е прекопотрбна, чак и државата да не ја биде ќе имаш личен корист од ЕУ пасошот.
Влез у Нато со ништо нема да ја унапреди државава, ако се влага у Нато мора заедно со ЕУ .

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Во главно добри работи пишуваш, ама ова ферманиве верувај никој не ти ги чита.

Скрати малце бе, секој пост ти е како докторска дисертација.
Добро ете тој докторска дисертација пишува, ама ти па не мора рецензент да изиграваш.

Ако ти е долго не читај.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Мислам дека и економски и политички САД, НАТО и ЕУ ни се неспоредливо поголем интерес од Русија. Мора да се 100% со првите за да си поминеме подобро.
Pa nie sme 100% so prvite i shto ni fali. Si pominuvame odlichno.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Односите се стратешки нас НАТО ни е партнер

Proveri go znachenjeto na zborot partner i ne se pravi nekoj voen ili geostrateshki maher pa tvrdish ovoj ili onoj zapochnal Studena Vojna. Pa ushte znaesh koj ke pobedel vo eventualna vojna. Priberi se malku so prognozite. Najdobro e nikogash da ne doznaeme koj bi pobedil, trust me on that.
Студена војна има меѓу САД и Русија не вистинска војна. Во 1991 победи САД...Поприлично сум сигурен дека ќе победи пак.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993

Има тука други што пишуваат дисертации, а воздух скопски не помиришале. Од читање нивни „дисертации“ се рамнат мозочни вијуги.

Вака ли треба?
kurton gnida stapska sestra ti
Остај го чоекот....јас го читам. Дај боже повеќе луѓе вака да пишуваат.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Wowowowow г-динот Васиљ пишал на Твитер дека на Апасиев не требало да му се обраќаат со г-дин, јер не му прилегало, најдобро било со другар.
Wowowowow уште не можам да се изнасмеам на шалава, како му го спушти интелектов.
Сигурно и другарот е дел од #Ж, зашто нели, како што не убедуваа овде независниве на форумов, да не им ги земеше Левица гласовите на изборите слободарите ќе имаа повеќе пратеници од диктаторот.

Што се однесува до историјата со Русија, Крсте Петков Мисирков, симболот на македонизмот и групата студенти околу него се образувале и твореле во Санкт Петерсбург. Додека Коминтерната, која била под директен диктат на СССР е најзаслужна за признавањето на македонскиот народ.
Така што не е точно дека русите никогаш не ни помогнале, иако се разбира ова помагање е во склоп со тогашните нивни интереси, не дека нешто многу не сакале.
Но, што може да се очекува од неписмен и глуп народ кој, од една страна Андон Лазов го смета за касап и крвник на македонскиот народ, а тие што му ги давале наредбите(Делчев и останатите револуционери) за херои. :pos::pos::pos:

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590

Па не мора ни да чита ако му е многу. Комотно може да скрола надолу кон мислењата на неговите истомисленици и неконтролирано да штрака лајкови.

Ако ти се интересни саркастичните досетки од по две реченици тогаш нив читај ги. Имаш членови кои што 24/7 спамаат на темава. Јас за 8 години сум напишал 200 и кусур мислења и за мене се фати.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Студена војна има меѓу САД и Русија не вистинска војна. Во 1991 победи САД...Поприлично сум сигурен дека ќе победи пак.
Studenata vojna zavrshi so dogovor so koj USA/NATO si go izbrisha g'zot a Rusija ostana zaebana. Ako Rusija pak si dozvoli takvo neshto poarno i da ne postoi. Putin jasno kazha deka svet vo koj Rusija ke ja nema ednostavno nama da postoi.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.336
Поени од реакции
4.136
Види ги бре, кажуваат како било со русите во историјата, или како би било во иднина, предвидувања ала Нострадамус.
Ај да се вратиме малце во сегашноста важи? Протерувањето на рускиот дипломат е преседан за нас, посебно кога тоа нит не засега нас како држава, нит имаме некаква корист да се мешаме таму. Тоа си е работа меѓу САД, Велика Британија и Русија, кои патем сеуште се обвинуваат меѓусебно без докази (Б-Е-З Д-О-К-А-З-И). И сега овие говедава (нека ми простат говедата што ги споредувам со овие) во влада им прднало на памет да бркаат руски дипломат.... зошто?

Земји кои се членки на ЕУ и НАТО останаа неутрални по ова прашање, ние најдовме кур фактор у светов, сегде омаловажувани да и се силиме на Русија. Ќе речите и Косово и се силеше со (смешните) санкции кон Русија, али тие имаат толкав грб од Американците, што слободно можат да прават кловнови од себе. Ние кого имаме позади бре? Русија сигурно не... НАТО и ЕУ? жими ашима, сменете име, сменете устав, јазик, идентитет, воведете тиранска платформа, договор со Бугарија курци-палци па ќе ве примиме кај нас. Факт е дека никој нас не ни го чува грбот.
А знаете што е најтажно...? Знаете колку компании во земјава зависат од русиве? Русија е една од најголемите трговски партнери на Македонија. Еве прочитајте ја само реченицава.

Ај сега нека ни воведат санкции Русиве, што ќе правиме?

Па имаат ли овие гомнава што седат во влада грам памет? Имаат ли малце сенс за надворешна политика тоа башибозукот што седи таму по фотељите? Која ти е поентата да се курчиш на земја како Русија, кога ти не си ниту кур фактор во светски рамки? Сенс за економија да се немало, цело време само да лижат газ кај некои амбасади... знаеме дека тие ве донесоа на власт, ама имајте усул бре, помислете малце и на народов што врзува тука ден за ден.
Вчера дадоа едно соопштение, денес ново... ни тоа не знаат да го прикријат, неспособни, дегени, изроди, лижигзовци. Абе седи таму на страна, ќути и не го чепкај носот кај што не ти е работата, абе мрсули ниедни. Гојда.

Ви ја ебам пичката мајчина ваша, аир веќе никогаш да не видете. Класични гомна, аматери, дно од луѓе.
184 милоиони вкупна трговска размена ти е да рецеме 90 милиони наш извоз (под услов да е фифти фифти) а што е тоа во однос на 500.000.000 кредити на секои 3 месеци од западните банки.... кредити од кои живееме и ако ги снема ке крахираме за еден месец... тоа е математиката, сакаш кредитеи- ке протераш руски дипломат....

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
184 милоиони вкупна трговска размена ти е да рецеме 90 милиони наш извоз (под услов да е фифти фифти) а што е тоа во однос на 500.000.000 кредити на секои 3 месеци од западните банки.... кредити од кои живееме и ако ги снема ке крахираме за еден месец... тоа е математиката, сакаш кредитеи- ке протераш руски дипломат....
I sega sho pravime. Koj ke gi vrakj kreditite, nashite vnuci chinam. Znaci bilo golem uspeh i dobra stratedija da ze zadolzhuvash. Bashka toa shto i ovde imash izbor kade i za kolku interes se zadolzhuvash. Fala bogu nie sme so EU i uspeavme da se zadolzhime. Aferim :facepalm:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Studenata vojna zavrshi so dogovor so koj USA/NATO si go izbrisha g'zot a Rusija ostana zaebana. Ako Rusija pak si dozvoli takvo neshto poarno i da ne postoi. Putin jasno kazha deka svet vo koj Rusija ke ja nema ednostavno nama da postoi.
Јас мислам дека Путин ќе си оди од власт и Русија ќе стане голема паланка...а може и МАD да не постои веќе. Како и да е Путин некогаш ќе падне од власт и Русија ќе стане прозападна како во времето на Горбачов и Јелцин. А економски Русија со и без Путин е продната веќе а уште и повеќе ќе пропаѓа. Мислам дека Путин само ради домашна политика т.е. држи тензии.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Јас мислам дека Путин ќе си оди од власт и Русија ќе стане голема паланка...а може и МАD да не постои веќе. Како и да е Путин некогаш ќе падне од власт и Русија ќе стане прозападна како во времето на Горбачов и Јелцин. А економски Русија со и без Путин е продната веќе а уште и повеќе ќе пропаѓа. Мислам дека Путин само ради домашна политика т.е. држи тензии.
Извини, по незнам кој пат ти реплицирам ама...малку е веројатно ова што го зборуваш да се случи.
Русија не е држава ко нас па да ги менува политиките со секоја наредна влада. Русија има школи кои што обучуваат вешти дипломати. Не мисли дека тие размислуваат краткорочно. Путин кога ќе се повлече на негово место ќе дојде некој нов Путин кој ќе продолжи со истите политики. Многу наивно гледате према Русија.

Русија после падот на СССР беше распад систем, тотален колапс. Тој пијаницата Елцин кога се повлече и го наследи Путин, јас се сомневам дека некој од Западот очекуваше дека Русија ќе дојде до ова ниво со Путин ниту во нивните најлуди соништа. Доказ за ова што го зборувам се и санкциите на Западот према Русија. Тие навистина имаа штета врз Руската економија но не до таа мера како што Западот се надеваше. Администрацијата на Путин доста вешто се справи со предизвикот и ја спаси рубљата од колапс. Да беше тоа старата Русија на Елцин и Горбачов, тие ќе испоцркаа за јадење од таквите санкции.

Западот треба да се помири дека светот во моментов се движи кон мултиполаризација. САД и нејзините вазали веќе не се единствениот хегемон кој што жари и пали каде ќе му текне.
Затоа и нашата одлука е во најмала рака неодмерена, без респект и ќе ни се удри од глава еден ден.

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
Децава што онанираат на русија слабо ја познаваат нејзината историја. Русите во поглед на квалитетен живот се далеку на полоша позиција отколку било која држава на балканот, циганштана исто како што беше бугарија во 90ти.
Русите се меланхоличен народ, кур го боли за се 99% се задоволуваат со топол оброк покрив над глава и да се налока ко стока, потпросечен балканец синдром.
Русија економски и територијално се издигнувала секогаш кога ја водел диктатор, од Невски, Иван грозни,Петар Велики, помеѓу последните ти се Сталин, Хрушчов и Путин.
Да ама увек тоа не било за сметка на народот и подобар живот во русија, увек било за да малкуте заработат приграбат на сметка на многуте, ете затоа нити било нити ќе биде нешто од таа Русија, нека скине конци Путин ги чека нова бездна, не знаат не можат тие да функционираат како мулти левел опшество, човек држава па тоа ти е до крај.
И да ќе ја изгуби и оваа војна, зашто ако западов има стратегии за наредни 100 години и се држи до нив кој и да е на власт на истоков секоја стратегија трае колку и оној што ја направил, доаѓа друг одма се иде у вода.
На русија никогаш не и требал балканов нити источно европските земји како нешто стратешко, од ниеден аспект нити помагала нити ќе помага, нејзе балканов и источна европа и требаат само како бафер зона поради немањето природни бариери помеѓу неа и германија или било која друга западно европска земја.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
На русија никогаш не и требал балканов нити источно европските земји како нешто стратешко, од ниеден аспект нити помагала нити ќе помага, нејзе балканов и источна европа и требаат само како бафер зона поради немањето природни бариери помеѓу неа и германија или било која друга западно европска земја.
Не на Русија, туку на било кој што му е идејата да ја растура Европа, Балканот му е број 1. Ако било кога Европа се распадне, поточно ЕУ, распадот ќе почне од тука. И Русија тоа добро го знае. Да не зборам за историски што ги помагала балканските народи во борбата против османлиите во Прва балканска, па во ослободувањето на Белград, наоружувањето на партизаните...далеку е од ова што го зборуваш. После Тито, 49-та и Хоџа покасно, Русија на Балканот ја има само во окупирана Бугарија и врската со Грција, која е традиционална повеќе поради црквите, но и грчката држава е формирана со руски амин како контратег на Турција.
Јенките ова добро го знаат и затоа има да го ситнат Балканот до бескрај.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom