Toplinska mokj e 7Kw na multisplitot so 3 edinici....a struja trosi 4 pati pomalku od toa.
Ili od iskustvo ke ti kazam posto imam multi 28.000btu so 3 kanalski vnatresni od 12.000btu toj sistem na odrzuvanje temperatura koga ke ja postigne zadadenata T, trosi vo najgolem del od denot 1Kw/h vo 90m2. Toa e minimumot na toj motor od 9Kw,....na ovoj motor pomaliot od 7Kw e sigurno i pod toa prosekot....no ke grees 4 prostorii + kupatiloto so 1Kw na saat....7den na saat.
Ponudata so 3 vnatresni e zosto so sekoja vnatresna ide i ziden konrtroler pa na ovoj nacin sekoja soba ke ima sopstvena kontrola i regulacija na temperaturata.
Isto taka nekoja od sobite moze da se ugasi da ne se gree/ladi ako nema nikoj.
Smetka za struja so sve ostanato (bojler, frizideri kompjuteri masini za perenje) bi ti bila megju 4 i 7000den vo najladnoto i toa celo vreme da raboti
Nelogicno mi izgleda da za 3-te sobi so vkupno 32-33 kv da ti nudat 7kw, a dnevna koja e okolu 40kv samo 4kw . Neseriozno. Plus sigurno najgolemo opteretuvanje ke bide vo dnevnata vo koja ke sakas najvisoka temperatura, dodeka vo spalnite se drzi poniska temperatura.
Prasaj i kaj podobrite brendovi kako Mitsubishi, Toshiba, Daikin kakvo resenie ke ti ponudat.
Daikin ponuda 5000 evro ponuda sto mi e skapo premnogu. Odam na parno na drva od 1 pocnuvam so mreza.
Хехе
Стандардна приказна на господарите на тезгерињата ака Грее МКД ака IP кло(в)новите ...
Првин ти кажуваат приказни дека ќе трошиш 1KW/h за цел стан сауна, додека да вложиш во климите, читај додека да ти лапнат паричките. Откако ќе ги купиш целиот среќен задоволен оти ем еколошки ем економично ќе се грееш, пушташ во погон, ако имаш среќа да работат уопште како што треба, ќе мериш ден-два ама тоа пустите ќе ти трошат 2-3-4 KW на саат ! Ќе добиеш месечна сметка од некои 17-18.000 ден (или 6 кубика дрва месечно)
Кога ќе почниш да постираш слики од потрошња и да поставуваш „незгодни“ прашања на форум, наместо да ти дојдат у сусрет следува Blitzkrieg, симултан напад на повише клонови кои задоволно меѓусебно си ги лајкаат постовите
. Еден ќе почне да те вреѓа, ќе те прави будала, неписмен, не знаеш како се управува со климата, другиот клон ќе те прави тенденциозен, скриена конкуренција од шиткачите на јапански клими кои се незадоволни на меѓупланетарниот успех на Грее и нема да заборави да ти каже дека Грее е No1 во познатиот дел од универзумот а можеби и пошироко...што значи „До тебе е бе“, а третиот мудро ќе ти каже дека станот ти е хотел промаја од 65та или дека си ја ставил климата на тераса и дека климата не е направена да грее надвор туку внатре !!!. И со голема сласт меѓусебно ќе си ги лајкнат постчињата
Ако си доволно упорен можеби и ќе дојдат да измерат АМА ОБАВЕЗНО КОГА НЕ СИ ДОМА, по можност ако е дома дедо ти од 97 години најубо, него полесно има шанса да го излажат нешто. Ќе измерат со кинески термометри од по 2 еур и било колку да дува воздухот топол, млак, ладен... и било колку да троши и било што да не функционира како што треба, ќе го добиеш стандардниот Кловновски одговор: Пративме екипа, проверија, све е 100% во ред од наша страна !!! Оваа тема е зона сумрака, ако не ми веруваш на збор, прочитај ги изминатите 1000страни, или доволни се последните 100 тина, ти гарантирам дека ќе се увериш ! Со Грее не те грее...ни тебе ни мене ни никого. Задоволни се само главните спонзоруши кои лапнале клима гратис, спонзорушите форумашици кои се продаваат за 5-15% попуст и освен нив само тие ретки среќници на кои Греето им се погодило ! А тоа се некаде 3 од 10 најмногу ! Сепак Еуровент не дават секому
А Грее инвертерите ги немет и тоа сигурно не е случајно !
Систем за греење на дрва ти е средновековна технологија, чади, загадува, не е за во 21 век, но, едноставен е, траен, нема сервиси и доплати, врева, промаја, филтри, ултра досадни дефрости (Gree Trademark) итн.. и на крај ќе си бидеш згреен целосно и најефтино (максимум 2 кубика на месец или минимум 3 пати поевтино отколку со нивното тезгере Мултисплит со 3 единици + 1 хансол ) ! Ако некој верува дека оваа комбинација пуштена нон стоп ќе потроши помалку од 17-18.000 ден месечно (т.е 4-7000 ден месечно АКО НЕ ГО ГАСИ НИКАД, ВО НАЈЛАДНОТО според ГРЕЕ клонот) или е тотален аналфабет, или уопште нема клими дома, или не му оди математиката или е спонзоруша форумашица или грее клон ! Тоа се апсолутно сите можности ! Јас се греам со 2 инвертера дома 24x7 со години, знам што зборам ! Еве конкретно оваа година добив Октомвриска сметка од 6500 ден и Ноемвриска сметка од 8500 ден. Така беше слично и лани и полани...Декемвриска уште немам ! А и ова зимо не е зимо ! Посебно овој Јануари и ланскиот се како земја и небо !