Македонска берза

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Каков индикатор ќе биде тоа кога на ниеден реален начин не се поврзани. Пример да имавме фондови со грчки капитал, или фондови кои истовремено тргуваат кај нас и во Атина тогаш на место ти е сугестијата, ама вака сѐ се сведува на чиста случајност.

Или можеби и има таква поврзаност, па јас не знам :(

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
немојте премногу да носите заклучоци врз основа на корелација:
upload_2017-10-25_16-14-50.png

upload_2017-10-25_16-15-40.png

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Каков индикатор ќе биде тоа кога на ниеден реален начин не се поврзани. Пример да имавме фондови со грчки капитал, или фондови кои истовремено тргуваат кај нас и во Атина тогаш на место ти е сугестијата, ама вака сѐ се сведува на чиста случајност.

Или можеби и има таква поврзаност, па јас не знам :(
Имаме доста трговска размена со Грција и доста капитал се движи преку границата...инаку не значи дека е јак фактор...за индикатор може да е економски сентимент во прашање. Ама се менуваат со време дали случајно дали не. Како и да е не е лошо да се видат ама не и пресериозно да се сватат...зошто има тон индикатори.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Еден лош биланс на КМБ и се запали форумов :) . . . А како ли ќе биде кога директно ќе ве рокнат по џебот на пролет (преку дивидендните политики . . . )
А што ќе биде кога ќе излезат билансите на останатите фирми (Granit, Beton . . .) . . .
Баш ме бендисуше форумов што немаше политика, но изгледа политиката влезе преку Хари :) . . .
Инаку тие што прателе МОЈНОВАЦ знаат дека јас сум фан на економските политики на Грујо . . ., а цело време ме тролаа оние што го мразеа Грујо . . .
Сите хрвати без исклучок го подржуваа Грујо бидејќи правеа компарација со она што се случува во Хрватска, споредуваа бројки, но на оние мрзоволните и тие укажувања не им беа во ред, ги тролаа дека „врска немаат и дека не се свесни што се случува во МКД“ . . . . . Е сега дојде време сите предупредувања на своја кожа да ги осетите . . . . .
Сега дојде Животот, Слободата, се стопираат градби, се штрајкува против рудници, се тролаат странски инвеститори, левичари водат капиталистичка држава (Бранче), ТРОЛ- ПРАВНИК за министер за градежништво, Мерко, Вентили, Самка, Шапурич станаа министри, со еден збор се руши економијата . . . незнам дали рушењето е свесно или несвесно . . .
Сето ова најдобро се гледа во билансите на банките (погледајте го КМБ) . . . .
Сите економски потези што се спроведоа во овие 5 месеци (ако ги имаше) се економски погубни, а допрва ќе биде интересно . . . Фени колабрираше, Југохром не работи, а нема некои странски инвеститори во најава кои ќе вработат 2-3000 луѓе . . . Производството на станови се намалува, а туризам немаме . . . .
Ако се зголемат даноците, а не дај боже да почне да се враќа 15% ДДВ (што е чиста глупост) ќе станеме бетер од Грција . . .
Времето за популизам „Живот, слобода, дебати, екологија, демократија, сите се еднакви, здравје за сите, даноци за богатите, еднаквост . . .“ помина, време е да се засукаат ракави и да се работи . . . Од економија се живее, а не од политика и популизам . . .
Економскиот пат што го чекореше Грујо е единствениот добар за Македонија . . . Ниски даноци и молење на странците за инвестирање и субвенционирање на инвестициите се единствената алтернатива. Ние немаме ни пари, па ни способни луѓе (менаџери) за друг избор . . . Тоа со Нато и ЕУ е шуплива приказна . . . Видете го економскиот раст на Хрватска и ќе видете дека ЕУ не се магионичари . . .
Времето на ШАРЕНИ РЕВОЛУЦИИ заврши сега е време да се покаже кој што знае . . .
И баш ми е мерак што си ги напишав моите позиции околу економските политика и што некој ќе ме оквалификува како „вмрвец“, но барем оставам трага за догодина да правиме компарации . . .

Јас би бил најсреќен кога ЗАЕВ би ме демантирал, тоа значи повеќе пари од берза и мирна пензија . . . До тогаш сум фан на Груевски и сметам дека највеќе направил за мене и МКД . . .

Дечки шанса добивте време е да ја искористите, но овој пат ви е погрешен . . . БДП оваа година нема да ви биде над 0,5 . . . најмал во Европа . . . а ништо чудно да влеземе во рецесија . . . Донесете го животот со дела . . . .

п.с.
Груевски крадел иако нема ниедна пријава од СЈО за кражба, а за Хари Ебачот ќе покрене ли обвинение . . . За ова што се прави во КМБ, Груевски е мало дете . . . Веќе шеста година по ред резервира 30 милиони ЕУР вкупно 200 милиони . . . . Или тој е нивни . . .
Не ги гледам парите од Скопски Саем во билансот иако беа во 3 квартал . . .????
Има ли крај на резервациите, секогаш негативно изненадуваат . . . Доста е !!!!

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Еден лош биланс на КМБ и се запали форумов :) . . . А како ли ќе биде кога директно ќе ве рокнат по џебот на пролет (преку дивидендните политики . . . )
А што ќе биде кога ќе излезат билансите на останатите фирми (Granit, Beton . . .) . . .
Баш ме бендисуше форумов што немаше политика, но изгледа политиката влезе преку Хари :) . . .
Инаку тие што прателе МОЈНОВАЦ знаат дека јас сум фан на економските политики на Грујо . . ., а цело време ме тролаа оние што го мразеа Грујо . . .
Сите хрвати без исклучок го подржуваа Грујо бидејќи правеа компарација со она што се случува во Хрватска, споредуваа бројки, но на оние мрзоволните и тие укажувања не им беа во ред, ги тролаа дека „врска немаат и дека не се свесни што се случува во МКД“ . . . . . Е сега дојде време сите предупредувања на своја кожа да ги осетите . . . . .
Сега дојде Животот, Слободата, се стопираат градби, се штрајкува против рудници, се тролаат странски инвеститори, левичари водат капиталистичка држава (Бранче), ТРОЛ- ПРАВНИК за министер за градежништво, Мерко, Вентили, Самка, Шапурич станаа министри, со еден збор се руши економијата . . . незнам дали рушењето е свесно или несвесно . . .
Сето ова најдобро се гледа во билансите на банките (погледајте го КМБ) . . . .
Сите економски потези што се спроведоа во овие 5 месеци (ако ги имаше) се економски погубни, а допрва ќе биде интересно . . . Фени колабрираше, Југохром не работи, а нема некои странски инвеститори во најава кои ќе вработат 2-3000 луѓе . . . Производството на станови се намалува, а туризам немаме . . . .
Ако се зголемат даноците, а не дај боже да почне да се враќа 15% ДДВ (што е чиста глупост) ќе станеме бетер од Грција . . .
Времето за популизам „Живот, слобода, дебати, екологија, демократија, сите се еднакви, здравје за сите, даноци за богатите, еднаквост . . .“ помина, време е да се засукаат ракави и да се работи . . . Од економија се живее, а не од политика и популизам . . .
Економскиот пат што го чекореше Грујо е единствениот добар за Македонија . . . Ниски даноци и молење на странците за инвестирање и субвенционирање на инвестициите се единствената алтернатива. Ние немаме ни пари, па ни способни луѓе (менаџери) за друг избор . . . Тоа со Нато и ЕУ е шуплива приказна . . . Видете го економскиот раст на Хрватска и ќе видете дека ЕУ не се магионичари . . .
Времето на ШАРЕНИ РЕВОЛУЦИИ заврши сега е време да се покаже кој што знае . . .
И баш ми е мерак што си ги напишав моите позиции околу економските политика и што некој ќе ме оквалификува како „вмрвец“, но барем оставам трага за догодина да правиме компарации . . .

Јас би бил најсреќен кога ЗАЕВ би ме демантирал, тоа значи повеќе пари од берза и мирна пензија . . . До тогаш сум фан на Груевски и сметам дека највеќе направил за мене и МКД . . .

Дечки шанса добивте време е да ја искористите, но овој пат ви е погрешен . . . БДП оваа година нема да ви биде над 0,5 . . . најмал во Европа . . . а ништо чудно да влеземе во рецесија . . . Донесете го животот со дела . . . .

п.с.
Груевски крадел иако нема ниедна пријава од СЈО за кражба, а за Хари Ебачот ќе покрене ли обвинение . . . За ова што се прави во КМБ, Груевски е мало дете . . . Веќе шеста година по ред резервира 30 милиони ЕУР вкупно 200 милиони . . . . Или тој е нивни . . .
Не ги гледам парите од Скопски Саем во билансот иако беа во 3 квартал . . .????
Има ли крај на резервациите, секогаш негативно изненадуваат . . . Доста е !!!!
Инаку ако е ОК политичката состојба и има регионален и глобален раст дури и со овие политики мк и мсе ќе растат...плус може у еу и нато ќе не убацат или народов ќе биде среќен во социјалистичката утопија и ќе троши и оди побарувачката кој знае. Така да малку сум поумерен за ова и мсе...но ако стегнат со рестриктивни закони и мерки и се замрси локалнава и глобалната економска состојба ќе биде покољ.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Какви се значи овие ВМРО ботовите, да се изначуди човек:

Абе сето ова што го набројувате не може да се случи заради 5 месеци, од кои сеуште Грујо ги држи сегде работите преку разни блокади во собрание, судови, ... туку ова е резултат на катастрофално, криминално и расипничко водење на земјата години наназад.

И јас кога би бил странец би сакал некој ко Грујо во МК, едноставно курот би ме болел, би дошол тука, би се почудил, би се сликал и изнасмеал на кичот, би си направил некоја кафана и би си заминал. Да ама некој друг ќе го плати цехот, а не Хрватите? Погоди @bosko007 кој?

Од економија се живее, а не од политика и популизам . . .
:lolzz: :lolzz: :lolzz:

Член од
9 јули 2011
Мислења
117
Поени од реакции
108
Ве разигра Хари малку а? Ааа хахаха. :)
Не гракајте многу, да не ви ги заблокираат сметките онака спортски. :)
Поголеми даноци мора да има и ќе има, нема друго решение.
Помеѓу клати врата оп сендвич плакат плата и нас капиталисти што твориме нова вредност, не е тешко да се одлучи.
Стегајте кесето и работете повеќе, да има за сите! :)

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Гледам има изненадени од извештајот на КМБ. Катастрофалните резултати се само континуитет на прв и втор квартал. Погледнете ги тие извештаи. Бевте предупредени. Кај мене првиот квартал ја прели чашата и ги заменив со ТНБ.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
И јас не ги гледам парите од продажбата на Саем во извештајот на КБ. Нели беа 9 Мил Еур?Да не си играат тактички па да ги книжат во Q4, само што тогаш да не ги изеде некоја нова резервација како на пример Фени:tapp:

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Чекам само ТНБ да го објави извештајот со 30М еура добивка, и да си ја накривам капата. :aplauz:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
И јас не ги гледам парите од продажбата на Саем во извештајот на КБ. Нели беа 9 Мил Еур?Да не си играат тактички па да ги книжат во Q4, само што тогаш да не ги изеде некоја нова резервација како на пример Фени:tapp:
Парите од Саем ќе одат во Q4, мада слаба е таа утеха, и со нив нема да поминат 10 милиони еур добивка за годината. Спореди тоа со 30-40 милиони на ТНБ/СТБ и ќе видиш зошто.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ej шо ми бил добар ников на кирилица :)

Здраво на сите! Нов сум на форумов, ама не и на МСЕ: бев доста активен на мојновац, па некои може ме памтат.

Тука ќе се обидам да споделам некои мои мислења и искуства. За почеток, колку за транспарентност, портфолиото по маркет вредност ми е ГРНТ, КМБ, ТЕЛ, ТНБ, ОКТА, СПАЗП

Иначе сум инвест физичко лице, пребивалиште Јунајтед Јуроп, отсек приватен бизнис.

Од политика поддржувам мал и ефикасен државен апарат, ниски даноци, и едноставна регулатива, со еден збор све што е про-бизнис.

Толку за сега, до скоро пишување!

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Проверете сметките трансакциски за Бетон дивиденда. Овој пат се изборивме со 1.5 месец закаснување наредната година тешко ке ја има.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Проверете сметките трансакциски за Бетон дивиденда. Овој пат се изборивме со 1.5 месец закаснување наредната година тешко ке ја има.
Вистина стигнала !!! :cujte::pijani:
Фала на инфо . . .
Јас неа и ја заборавив . . . Одамна беше . . . Ај нешто позитивно денеска...
Јас од Бетон, љубовта на мојата младост, излегов . . . ., знаејќи дека Минчо е скаран со математиката и поимот ликвидност му е непознат може да се очекува нова дивиденда, но со закаснета исплата :) . Но не е се така црно . . . акцијата барем е ефтина . . . Ако падне уште малку можеби пак ќе се вратам . ... Снема ефтини добри компании на МСЕ, па мора да се насочуваме и на оние што се ефтини, но помалку добри...[DOUBLEPOST=1508953799][/DOUBLEPOST]
Ej шо ми бил добар ников на кирилица :)

Здраво на сите! Нов сум на форумов, ама не и на МСЕ: бев доста активен на мојновац, па некои може ме памтат.

Тука ќе се обидам да споделам некои мои мислења и искуства. За почеток, колку за транспарентност, портфолиото по маркет вредност ми е ГРНТ, КМБ, ТЕЛ, ТНБ, ОКТА, СПАЗП

Иначе сум инвест физичко лице, пребивалиште Јунајтед Јуроп, отсек приватен бизнис.

Од политика поддржувам мал и ефикасен државен апарат, ниски даноци, и едноставна регулатива, со еден збор све што е про-бизнис.

Толку за сега, до скоро пишување!
Добро дојде пријателе . . . Ќе се присобереме . . . Поштено разоткривање портфолио, за почеток . . .
Овој Хари ебачот ќе не обедини :) .[DOUBLEPOST=1508956192][/DOUBLEPOST]
Какви се значи овие ВМРО ботовите, да се изначуди човек:

Абе сето ова што го набројувате не може да се случи заради 5 месеци, од кои сеуште Грујо ги држи сегде работите преку разни блокади во собрание, судови, ... туку ова е резултат на катастрофално, криминално и расипничко водење на земјата години наназад.

И јас кога би бил странец би сакал некој ко Грујо во МК, едноставно курот би ме болел, би дошол тука, би се почудил, би се сликал и изнасмеал на кичот, би си направил некоја кафана и би си заминал. Да ама некој друг ќе го плати цехот, а не Хрватите? Погоди @bosko007 кој?

:lolzz: :lolzz: :lolzz:
Владата го промашува патот. НЕ е лошо да почне од почеток за да не лута...

1. Дека политички ќе бидам етикетиран, бев свесен . . . Мислењето си го напишав транспарентно, поштено, без малку страв и двоумење . . . . И со молитва за успешност на ЗАЕВ . . . ЗАЕВ заслужува шанса... Но патот му е скроз промашен . . . Нема економска логика во тоа што го најавува и тоа што го работи . . . Шупливи се тие економски политики . . . Доста е дебата, одлуки и работа треба . . .Сега е власт, а он се однесува како опозиција. Знаејќи ги можности на овој народ, мислам дека единица мерка за економска успешност во МКД ќе стане ГРУЈО, а тоа времето ќе го покаже, дај боже да грешам..

2. Хрватите во МКД влегуваат со заработени свои пари и очекуваат профит, за разлика од Хари, Штерјо, Андреја кои со крадени пари од фирмата купуваат акции . . . . И верувај, нив им е побитно да ги оплодат парите на МСЕ отколку на овие вторите . . . . А тоа не бива без добра економија.

3. Ако Грујо бил толку голем лопов, нели 400 милиони годишно крадел (тоа е 13% од буџетот). . . . Сега тие пари треба да влезат во инфраструктура, социјала, плати . . . . но јас уште не сум видел ништо, а ти ако си видел пиши да прогледаме сите . . . Тоа би го дигнало БДП, а не да го спушти за 1,8% . . . . Дефицитот во буџетот и оваа година е проектиран на 2,9%, значи дека не се крадело толку многу како што се збори . . . Ако се крадело толку многу, сега веќе треба суфицит во буџет да имаме . . . Многу бомби сте слушале ??? Јас уште не гледам некои посериозни кривични за криминал . . . Кој не би сакал да ги осудат лоповите и да се вратат 6 милијарди евра :) ???

п.с.
Не ми се дебатира на политички теми. . . Па затоа засега се одјавувам.. Чекам една година влада.. Па ќе видиме кои проценки се точни..

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Баш како вчера, треба да изгледа еден просечен ден на форумов. :roker:
Да се искоментира скоро секоја објава, секој предлог, мада подобро би било да се држиме до објавите на берзава, не толку до политика.

Еве да продолжам, од кварталниот извештај на Пекабеско се гледа дека профитот во споредба со лани им се намалил за 30%, приходите и на домашен и на странски пазар им се зголемени за 10%, зголемени им се трошоците (според ставките во билансот поради нови инвестиции). Очекувам јак последен квартал (лани им бил баш тој послаб) и некој профит на крај на година од над 100 милиони денари, или во оптимистичко сценарио и над 2 милиони евра.

Kajgana Shop

На врв Bottom