Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Gerald's game е пријатно изненадување. Иако на почетокот се чини дека приказната е очигледна тоа воопшто не е така

Фала ти друже, значи само клима е спас
Да, како инвестиција значително е поголема ама за извесно време ќе се исплати а конвектори ќе си купуваш на 4-5 години, плус комоцијата.

Ма ќумбе на дрва...никад нема да се расипе или камин ни бомба не го руши...

Gerald's game е пријатно изненадување. Иако на почетокот се чини дека приказната е очигледна тоа воопшто не е така
И мене ми беше добар. Додека гледав не, после тоа...
Мада, крајот заеба се. Глуп беше ептен.

пред неколку денови направивме едно тестирање на тајфун од 30KW во отворен простор и не се мереше постигнатата температура туку колку време ќе издржи тајфунот константно да работи и на мое изненадување работеше околу 11-12 часа (а очекувањето беше дека ќе биде двојно помалку според некои пресметки од тоа колку KW дава еден литар ПЛИН) со една боца од макпетрол од 18-20 литри незнам точно колку беа ама стандардна боца беше од оние кои ги користиме за во кујна.

тајфунот беше идентичен како овој на видеово https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=fVhBMZImtY8

та ако може да дадете мислење јас сметам дека е доста економично .

пред неколку денови направивме едно тестирање на тајфун од 30KW во отворен простор и не се мереше постигнатата температура туку колку време ќе издржи тајфунот константно да работи и на мое изненадување работеше околу 11-12 часа (а очекувањето беше дека ќе биде двојно помалку според некои пресметки од тоа колку KW дава еден литар ПЛИН) со една боца од макпетрол од 18-20 литри незнам точно колку беа ама стандардна боца беше од оние кои ги користиме за во кујна.

тајфунот беше идентичен како овој на видеово https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=fVhBMZImtY8

та ако може да дадете мислење јас сметам дека е доста економично .

Jas porano koristev plunska grealka i mozam da go kazam slednovo
Za toplenje ok e no mnogu mirisase na plin vo prostorot poradi peckata se pojavuvaa sitni kondes kapki od sogoruvanjeto na plinot
I ne bese bas ekonomicna mesecno trosese 3 plinski boci od 10 lit

Ме интересира дали има некој од овие алфаплам печкиве на палети и како е задоволен. Вистина ли е дека греат 130м2 ?

Сакам да инвестирам во вакво нешто, но бидејќи се скапа инвестиција би сакал да знам дали навистина вреди. Мене ми треба конкретно за 50м2, но бидејќи имам слаба изолација во гаража би земал од ова најакото што велат за 130м2

Ме интересира дали има некој од овие алфаплам печкиве на палети и како е задоволен. Вистина ли е дека греат 130м2 ?

Сакам да инвестирам во вакво нешто, но бидејќи се скапа инвестиција би сакал да знам дали навистина вреди. Мене ми треба конкретно за 50м2, но бидејќи имам слаба изолација во гаража би земал од ова најакото што велат за 130м2
Со цевки за парно да вака обична радијација не што е нормално...за 50м2 ако е споено можеш окулу 6-8кв да земеш. Ефтини се во споредба со клима. Релативно издржливи...малку скапи се пелетите.

270 беше карта во вторник, минатиот.
А денес го пропуштив... а и страв ми е да видам колку е карта во невторник.
Па не е облигаторно во 3Д бе срц, и во 2Д е супер гледлив. Четврточна цена му е 230, 190 ако платиш со ЦБК.

Здраво дружино, знам дека има овде луѓе што многу се разбираат од клими, па сакам да ми помогните.
Станува збор за стан, на први спрат, долу визби. Искрено да кажам, станот е многу ладен, иако е на источна страна.
Денеска залади, и хитно сакам да земам нешто за топлење (уште денеска). Камин имам, па се думам дали да земам дрва, или да ставам клима инвертер. Потребно ми е да затоплува стандардна соба од 16м2 (еве максимум 20м2 нека е).
Е сега, во буџетот сум ограничен, а и ограничен сум во изборот на клима.

Значи ме интересира конкретно за климава Favorit 12000 btu inverter. Околу 21 000 ден е. Ќе ја земам нова.
Дали оваа клима ќе биди доволна да ми ја затоплува собава преку зима, или попаметно ми е да земам дрва?
Значи јас лично сум за клима, знам дека со дрва друга е топлината, ама ич не можам да се замарам со цепење, палење оган и слично. Плус голем период од денот дома нема никој, сите на работа.
Значи, најбитно ми е дали ќе топли. Немам дечиња мали, па да барам да биди сауна во собата, ама да држи барем 22-3 степени во зимо, да биди пријатно за седење.

Како што кажав, планирам да земам денеска, па ако можите да ми кажите што побрзо, би ви бил многу благодарен.

Edit: Stanuva zbor za ovaa klima: http://www.winwin.rs/klima-uredaj-favorit-12000-12000btu-inverter-4746861.html

Последно уредено:
Друже изгледа дека не си ја читал дискусијава. Такви но-нејм клими се најлошиот избор што можеш да го направиш.

Накратко:
- не избрзувај, гарантирано ќе се заебеш, размисли и прочитај ден-два
- првите најевтини клими од 3.5кв кои вреди да се купувуваат почнуваат од 30.000
- 2,5кв се доволни за твојот простр, 16 до 20м2 ќе загрее било која клима, разликата е што тоа ѓубрето што си го линкал ќе работи лошо, често ќе влегува во дефрост - значи ќе запре да грее на 5-10мин, после ќе почне да дува непријатно јако и ладно, итн... додека подобра клима нема ни да ја приметиш дека работи
- дрва се купуваат најкасно во Јуни, не сега, плус скапи се упм.

Мој совет? Заборави на дрва, евентуално купи пола кубик да имаш за секој случај или за кеиф некогаш. Земи си клима, да видиш раат да не се замараш со цепење, палење, чистење, итн. Позајми пари, или подобро види кои од големиве продавници даваат на рати и без камата. Заборави на такви ѓубриња од клими. Ако баш мораш да се ограничиш на 20 илјади, Gree Lomo ECO е неспоредливо подобар избор од тој Фаворит.

Но подобро, види по продавниците за Gree Lomo LCLH од 9000BTU (2.5ка), јас лани летото таков земав на акција за 19 илјади за родителите на жена ми и супер ги служеше лани на најголемите студови. Сега немам поим колку кошта, ама колку и да доплатиш од 21те илјади за Фаворит, ќе вреди. Ќе имаш дома клима, а не ѓубре. И наместо да плачеш по форуми како греење со клима е глупост, ќе се фалиш како најевтино се грееш без ич замарање.

Lomo LCLH 3.5ка мислам дека е окулу 30 илјади, 2.5кв моделот по некоја логика не треба да биде над 25 илјади, веројатно помалку. Провери си.

Значи ме интересира конкретно за климава Favorit 12000 btu inverter. Околу 21 000 ден е. Ќе ја земам нова.
Дали оваа клима ќе биди доволна да ми ја затоплува собава преку зима, или попаметно ми е да земам дрва?

Здраво дружино, знам дека има овде луѓе што многу се разбираат од клими, па сакам да ми помогните.
Станува збор за стан, на први спрат, долу визби. Искрено да кажам, станот е многу ладен, иако е на источна страна.
Денеска залади, и хитно сакам да земам нешто за топлење (уште денеска). Камин имам, па се думам дали да земам дрва, или да ставам клима инвертер. Потребно ми е да затоплува стандардна соба од 16м2 (еве максимум 20м2 нека е).

Значи јас лично сум за клима, знам дека со дрва друга е топлината, ама ич не можам да се замарам со цепење, палење оган и слично. Плус голем период од денот дома нема никој, сите на работа.
Значи, најбитно ми е дали ќе топли. Немам дечиња мали, па да барам да биди сауна во собата, ама да држи барем 22-3 степени во зимо, да биди пријатно за седење.

Како што кажав, планирам да земам денеска, па ако можите да ми кажите што побрзо, би ви бил многу благодарен.

Edit: Stanuva zbor za ovaa klima: http://www.winwin.rs/klima-uredaj-favorit-12000-12000btu-inverter-4746861.html
Podobar izbor od favorit ti e vivax https://klimi.mk/product.php?id=233
Haier https://klimi.mk/product.php?id=220
Ili pak Carrier https://klimi.mk/product.php?id=216
Ovie marki na klimi se podobri vo odnos na favoritot koga jas bi odbiral bi izbral od ovie marki favorit jas bi go odbegnal kako marka

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom