Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
Во глобала сум задоволен од Телеком, веќе појќе од 10 години сум на нивни интернет и секогаш биле брзи и профи во однос на одстранвење проблеми, од Инфел ги знам појќето, не се за машала сем два-тројца :D Телекабел имат стабилен интернет, ама ТВ катастрофа, а Алтрасат е ко прв брачед од Телекабел. Ќе бидит поарно галиба мајку му стара.
Иначе рутер имам Спидпорт или како шо го викет тие AVM, многу убав за менаџирање, само многу осетлив на нестабилен напон.

За 450 денари месечно без обврзувачки договор, Телекабел имаат баш задоволителна ТВ понуда, баш минатава недела ги додадоа и Спорт Клуб каналите во HD резолуција, досега ги нудеа само во стандардна резолуција, додека Македонски Телеком речиси сите подобри ТВ канали ги ставаат во посебни пакети за кои дополнително наплаќаат, вклучувајќи ги и Спорт Клуб каналите.

За заштита од електричен удар ова ќе ти заврши работа - за адаптерот, но нема да ти заврши работа ако гром удри во бандерата. И тоа баш во Охрид и во Рамстор во Скопје го има на залиха. :D

http://www.anhoch.com/product/33213/power-protector-silver-shield-metallic-coating-tuv-approved

sistuv2.jpg

А за кабелот од бандерата распрашај се во продавница за електроника, можеби имаат RJ11 заштита за телефонски кабел.

Последно уредено:
Ево во каква состојба е линијата после дожд. Чим исушит се враќат во нормала све.Прегледај го приврзокот 178556 Прегледај го приврзокот 178557[DOUBLEPOST=1507405203][/DOUBLEPOST]

Заради од оне.ВИП сум решен да се префрлам на Телеком/Магента, плус попуст ќе дает зш префрлам два мобилни, имам неколку познаници кој би ми завршиле работа за да го земам новиот Спидпорт рутер, галиба ќе е поарно со него. Иначе е првиот рутер од ко ми го дадоја, не е менат, не е репариран.

Магента налозите се секогаш по приоритетни за работа за разлика од другите (ако има проблем-и , така да телеком сака да ги става на тој пакет новите корисници ).Миграцијата со агент ке се договори, а за рутерот може да се задржи истиот .[DOUBLEPOST=1507406270][/DOUBLEPOST]
За заштита од електричен удар ова ќе ти заврши работа - за адаптерот, но нема да ти заврши работа ако гром удри во бандерата. И тоа баш во Охрид и во Рамстор во Скопје го има на залиха. :D

http://www.anhoch.com/product/33213/power-protector-silver-shield-metallic-coating-tuv-approved

sistuv2.jpg

А за кабелот од бандерата распрашај се во продавница за електроника, можеби имаат RJ11 заштита за телефонски кабел.

Немаат големи залихи но ставаат некаде рј 11 заштита од гром ако се случува да гори опремата од некоја причина (лош напон или гром ) . Техничарот може да набави но кнап е со заштити .....

Немаат големи залихи но ставаат некаде рј 11 заштита од гром ако се случува да гори опремата од некоја причина (лош напон или гром ) . Техничарот може да набави но кнап е со заштити .....

Знам, ги имам видено, но бидејќи некои корисници се пицајзли и не сакаат непотребни додатоци да им висат, одбиваат и таа заштита да ја користат, па затоа техничарите ретко ги ставаат, а и меѓу другото бидејќи малку ги имаат на залиха.

За 450 денари месечно без обврзувачки договор, Телекабел имаат баш задоволителна ТВ понуда, баш минатава недела ги додадоа и Спорт Клуб каналите во HD резолуција, досега ги нудеа само во стандардна резолуција, додека Македонски Телеком речиси сите подобри ТВ канали ги ставаат во посебни пакети за кои дополнително наплаќаат, вклучувајќи ги и Спорт Клуб каналите.

sistuv2.jpg

Вакво имам. За телевизорот и рутерот.
http://setec.mk/index.php?route=pro...rt=p.price&order=DESC&page=2&product_id=13103

AVM покажува за 20 % повеќе од квалитетот од линијата, затоа техничарите мерат и носат зте .Во суштина АВМ е добар рутер , германско производство но не е за Македонски услови .Нестабилна струја , громови во бандери по бакарот горат рутерите слаба заштита, и софтверски заглавуваат (некогаш ) . Доколку ти е нов рутерот терај си , ако се расипе никако менување таков (репариран )

Па затоа ЗТЕ ке ти стаат и у соседна соба ке се молиш вифи да фатиш и ги заболе нив за тоа битно не им горат ко спидпорт

Sent from my iPhone using Tapatalk

Е па тогаш адаптерот веќе ти е заштитен од електричен удар. Останува уште да најдеш RJ11 заштита за телефонскиот кабел кој доаѓа од бандерата.

Во зграда сум, мразам кабли несредени, башка да ми се мафтет низ соба, или пред пенџере.

Па затоа ЗТЕ ке ти стаат и у соседна соба ке се молиш вифи да фатиш и ги заболе нив за тоа битно не им горат ко спидпорт

AVM нема нови повеќе, раскинат е со нив договорот.И оне местат зте, сигурно не за џабе.Ако ти е слабо вифи то стави си линксис ддврт и пржисе како кобасица на скара.

Убаво вели @Име И Презиме во пост #10838, купи си втор рутер и преку него пуштај безжичен сигнал низ станот/куќата.

Или купи си од овие безжични засилувачи, ако знаеш како да ги конфигурираш.

http://www.loging.mk/1926/191066/0/ShowProduct/Ekstender_za_WiFi_signal

И во Македонски Телеком продаваат вакви засилувачи, но немој да се изненадуваш ако од техничката екипа која ти ја местела опремата или отстранувала дефект кај тебе дома не ти ги спомнале овие засилувачи, бидејќи техничарите и монтерите се претежно алергични на компјутери и на технологија, а и плус не е нивна работа да местат и конфигурираат дополнителна опрема.

Во зграда сум, мразам кабли несредени, башка да ми се мафтет низ соба, или пред пенџере.

Е па тогаш мали се шансите гром да го удри телефонскиот кабел, уживај, обезбеден си.

AVM нема нови повеќе, раскинат е со нив договорот.И оне местат зте, сигурно не за џабе.Ако ти е слабо вифи то стави си линксис ддврт и пржисе како кобасица на скара.

Оне.Вип го ставаат истиот тапа рутер од ZTE само таму каде што сеуште не е достапна нивната кабелска мрежа, поради што мораат да одат преку бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком.

Оне.Вип воопшто не ни планираат да инвестираат во нови ADSL рутери, туку инвестираат во пуштање на оптички кабли таму каде што сеуште не е достапна нивната кабелска мрежа, со разликата што нивните оптички кабли одат до локалната централа, наместо до домот на крајниот корисник, а од локалната централа до домот на крајниот корисник одат преку коаксијален кабел.

Но сепак тоа не е оправдание за Македонски Телеком и понатаму да ги дава на користење тие стари реликвии.

Последно уредено:
Некој да каже која е брзината интернетот на пакетиве? Конкретно на М пакетот ме интересира. Untitled.png

Некој да каже која е брзината интернетот на пакетиве? Конкретно на М пакетот ме интересира. Прегледај го приврзокот 178603

Internet S = 8 мегабита (800 килобајти) во секунда, ограничен на 50 гигабајти месечно
Internet M = 12 мегабита (1.2 мегабајти) во секунда, ограничен на 1024 гигабајти (1 терабајт) месечно
Internet L = 50 мегабита (5 мегабајти) во секунда, ограничен на 1024 гигабајти (1 терабајт) месечно
Internet XL = 300 мегабита (30 мегабајти) во секунда, ограничен на 1024 гигабајти (1 терабајт месечно)

https://www.telekom.mk/content/pdf/ИНТЕРНЕТТВ ПАКЕТИ дополнителни информации.pdf

Што бидна нели денеска нови пакети со нет ќе имале,хибридни?

Што бидна нели денеска нови пакети со нет ќе имале,хибридни?
Какави им се тие хибридни? Прв пат слушам. Или оптика или АДСЛ имаат?!? Што им е ова сега доколку може некој да објасни?

Одговорот го имаш во пост #10803.
Ама затоа па на оваа слика не може да се види хибридната покриеност поради тој швабата Андреас Елснер, судејќи според обликот на левата бројка од цифрата, би требало да биде или 30% покриеност, или 80% покриеност, или 90% покриеност.

Со оглед на фактот дека хибридниот Интернет е комбинација од постоечкиот ADSL или VDSL Интернет со 4G LTE Интернетот, земајќи ја во предвид мапата на 4G LTE покриеност објавена на официјалниот веб сајт на Македонски Телеком, би рекол дека хибридната покриеност е помеѓу 80% и 90%.

https://www.telekom.mk/mapa-na-pokrienost.nspx
Чекај сеа како вака ADSL/VDSL+4G? Не ми штима малце. Нешто како Vip Combo Box ако е, интернет од нивната 4G мрежа и да се зема и ТВ од 4G модемот/рутерот или?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom