- Член од
- 24 април 2008
- Мислења
- 11.273
- Поени од реакции
- 13.004
Sega imam kapače na 8 mb/s....a porano koga nemav..seckaše televizijata. Nemam problemi so internetot...edinstveno što pagja brzinata koga e vklučen nekoj HD kanal.
Testiraa nekolku pati od Telekom...sega e podeseno na kompromis.
No druga rabota e ako možat da ja dignat brzinata na 15-20 mb/s....i normalno plus da si funkcioniraat resiverite
Mnogu blisku sum do telekomot...no vo mojata ulica ima mnogu malku pretplatnici na Telekom...i teško da dojdi optika vo skoro vreme
Тоа значи дека треба да се преработи бакарниот приклучок. Ако си навистина блиску до локалната централа на Македонски Телеком, тогаш значи каблите не се премногу долги, а со тоа и загубата на сигналот е многу мала, а во таков случај сигурно треба да се преработи приклучокот.
Ако живееш во куќа, а кабелот доаѓа од бандера, тогаш сигурно на бандерата приклучокот кородирал од дожд, снег, влага, сув воздух - повеќе фактори, поради што треба да се преработи приклучокот на бандерата, или ако живееш во стан, тогаш сигурно треба да се преработи приклучокот кај тебе дома или на изводната табла на приземјето или во подрумот на зградата.
Ако ти го смениле рутерот, тоа не значи дека го смениле со поквалитетен рутер, особено ако ти ставиле од постарите ZTE рутери, воопшто не ти направиле услуга бидејќи тој модел многу слабо влече сигнал.
http://wwwen.zte.com.cn/pub/en/products/access/cpe/201111/t20111110_262342.html

Од друга страна, ако ти ставиле од Speedport рутерите, тие одлично влечат сигнал дури и ако кабелот патува преку повеќе бандери.
https://www.dslweb.de/dsl-hardware-129-Speedport-W-503V.htm

Ако ти ставиле Speedport рутер или од тие новите рутери за кои објавив линкови и слики на претходната страница во пост #10797, тогаш дефинитивно проблемот не ти е во опремата, туку во кабелот и приклучокот ќе мора да се преработи - или некаде има слаб спој, или некаде приклучокот е кородиран или оштетен - дали на бандера или на изводна табла, не знам.
Исто така, можно е да е оштетен и приклучокот во централата, или да е приклучен на лоша порта - со тек на време и портите се оштетуваат и потребно е` и нивно преработување, но за тоа ептен треба да имаат желба и волја за да ја преработат портата во централата или да ти го префрлат приклучокот на друга порта - а и таа порта да не се погоди да биде неисправна, или уште бетер од сегашната порта.
Вака како што велиш со капаче на IPTV рисиверите за MaxTV, повеќе од јасно е дека проблемот е или во рутерот или во приклучокот. Ако е проблемот во рутерот, ќе се реши со негово менување, а ако е проблемот во приклучокот, може да е или кај тебе дома, или на бандерата/изводната табла, или во централата.