- Член од
- 1 март 2010
- Мислења
- 7.908
- Поени од реакции
- 14.536
Не те разбирам.А можеш ли ctrl-z да стиснеш на материјалите на кирилица?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не те разбирам.А можеш ли ctrl-z да стиснеш на материјалите на кирилица?
Па ете пишаа погоре оти кирилицата била во изумирање оти не можело цтрл-з да се стисне на кирилицаНе те разбирам.
Да дефинитивно заостануваме позади Русите, во оваа смисла, а и ако се најде некој ентузијаст да напише нешто тоа обично е само една дефиниција, и повторно сме принудени да ја користиме англиската верзија. Секако чекори мораат да се направат, како кирилични домени (нз дали ова е можно) и секако поголем ангажман од нас и компаниите, на пример да воведат Андроид официјална подршка за Македонски јазик исто и МакОС, да има мк јазик како опција за превод во игрите и програмите и многу други работи, а и повеќе да се зборува на оваа тема, а не само на 24 Мај.Wikipedia се надградува од млади како тебе, кај нас нема ентузијасти да пишуваат статии за разлика од Русија што ја спомнуваш ( да не го земам сега во превид дека сме население колку еден округ- населба во Москва, инаку има 17 милиони жители)...
...дали ТИ некогаш си се потрудил да напишеш нешто на Википедија на македонски јазик? таа сама не се пишува, треба некој да ја пишува, а тоа се баш млади како тебе кои се жалат дека нема статии на македонски јазик !![]()
Озбилно не може?Па ете пишаа погоре оти кирилицата била во изумирање оти не можело цтрл-з да се стисне на кирилица![]()
Mislam deka moze, ne sum koristil kirilica u posledno vreme ama poprilicno sum siguren deka moze.[DOUBLEPOST=1495657555][/DOUBLEPOST]Озбилно не може?![]()
Pa veke ima pogledni go nasiot severen sosed i nivnite reakcii koga nekoj nedaj boze ke napise nesto na kirilica, ili pak nivniot zapaden sosed. Balkanot e cudno podracje.Кога го видов насловот си помислив, еве тема вредна за дискусија. Арно ама, уште првата реченица од воведниот пост не е вредна да се дочита.
Ќе дојде време кога користењето кирилица ќе биде класифицирано како национализам.
Epa zaosto site odeme da raboteme na zapad, sto ne se najde nekoj da otide vo Rusija, Bugarija, Ukraina, Belorusija pa da se nagleda kirilica kolku saka (duri i na registarskite tablicki imaat cirilica), zosto ne gleda filmovi so ruski dub ili prevod, serii, filmovi, igri, programi, zosto site ucat angliski a ne ruski vo skolo, ic ne mi ste jasni toa patriotite so vasite razmisluvanja.[DOUBLEPOST=1495656231][/DOUBLEPOST]
Се сеќаваш на времето кога профескорката Марика нас не учеше Руски? Значи има и некои биографии што се многу подобри за читање како што велат одколку гледање на американски клошарски филмови(потруди се сам да си најдеш, не ме прашувај мене и разгледај ги другите теми во форумот, само тоа е проблемот што таквите не ги интересира тоа, сакаат да читат нешто по фраерско,западно)! Значи еве ти како што знаеш англиски фати се и обиди се нешто да преведеш а не само покажување сила преку форуми и незнам што ти не се таму! А немој да мислеш дека ако отидеш во запад и општо во други држави во странство дека ке работеш некоја чиста работа и дека ке станеш моќен човек! Само пред да отидеш некаде далеку од МКД напиши си ја на Кирилица Т`га за југ и пеј си ја таму, значи никде не е исто како во своја држава е сега што си е ова криза криза си е, за кој како. Како викале во војска? Снајди се! И ти ако мислеш дека во странство ако заработеш неколку илјади евра таму си богат? Напротив, ти таму ке бидеш само еден обичен човек во таа држава, подгазуван од сите, а ако дојдеш во МКД со тие неколку илјади евра ти си богат овде со тие пари да. Само не живеј од таа готовина брзо ке се потроши, снајди се со нешто направи нешто паметно со тие пари, барем потруди се во се има ризик! Чирилица
![]()
Ima li Illustrator Makdonska verzija, ne sum znael ako e taka togas pofalba za Adobe, naklon do poda. Iako jas licno nikogas ne bi koristil interface na makedonski jazik i opsto na kirilica.да не ма забуни у илустратор ако стиснеш цтрл з на кирилица ке ти го пребаци на аутлајн артот , а на америчко си работи нормално
Некако смислата да ја доловам го напишав на латиница намерно, инаку ти ја сфаќам маката и јас имам повеќе тестатури на мојот компјутер, инаку да споменам интересен факт кој го заборавив, никогаш немам добиено СМС порака на кирилица напишана. Ете имам Свифткеј на телефонот и имам и македонски + 2 јазика (повеќе не сака), и се обидувам да напишам понекогаш нешто на македонски, ама не сака нз зошто им е толку проблем да имплементираат 31 буква, катастрофа е пишувањето, многу се збиени буквите, а за ауто корект и да не спомнувам, веројатно затоа што имаме многу наставки на зборовите па морам да си го напишам зборот целосно, ни ауто корект ни ништо. хахахахаКо ја отворив темава и видов дека воведниот пост е пишан на латиница се изнасмеав.Иако не го прочитав, од другите коментари сфатив авторот шо сакал да кажит. Јас ја пишев мојата дипломска на романски јазик и користев литература од македонски професори. Така да теоријата дека немало доволно материјали не држит вода.
Јас на компјутеров мој имам 5 тастатури (EN (UK), MK, RO, DE, RU). Мојш да замислиш која компликација ми е ко ќе пишам на кирилица да менвам од една во друга поготово ако пишам текст кој ги содржит двете азбуки или пак карактери кои на една тастатура ги немат (на пр. ß, ü, ă, ș, î, ј, ы...). Иако е полесно текстот да го напишам со латинска (англ.) тастатура јас то не го прам зошто е поубо за читање, правилата на форумов налагет пишење на кирилица и кирилицата ми е единствено преостанато нешто од пишаниот МК јазик.
Единствена работа шо ја прам „лошо“ е ко ќе пишам рачно (на македонски јазик) скоро секогаш пишам со латиница зошто ми е поедноставно и побрзо да го напишам на латиница. 9 години во странство се криви за ова.
Исто и охридскиот дијалект си го користам сегде (како шо мојте за забележите) и во говорна и во пишана форма освен за обраќање во институции (нешто шо не се имат десено многу одамна).
24.мај според мене требит да се прогласит меѓудругото и за ctrl + shift day...
Кинескиот е многу лесен за користење, не дека сум го користел ама ја користат латиничната азбука и ти си само пишуваш како што си изговараш и си испаѓаат зборовите сигурно не мислеше дека 5000 знаци има на нивните тестатури, прочитав некаде дека најбрзо се пишува на кинески па така не ти многу држи ова вода. Еве јас ќе се залагам за да има повеќе материјали, но сепак тоа ништо не придонесува, и сега немој да мислиш дека се залагам да изумре кирилицата, додека се Путин и браќата Руси живи и здрави нема да изумре никогаш. дури и дресовите на фудбалерите во нивните лиги им се на кирилицаУ суштина темава е ме мрзи да стиснам алт+шифт па ај да изумре кирилицата.
Не.
Споредуваш македонски 2 милионски народ со руски 144 милионски народ и се чудиш зошто русите имаат повеќе резултети на нивниот јазик.
Па наместо мрза и откажување, залагај се ете повеќе материјали и резултати да има на мак јазик.
Тастатурата на телефонот била грда биле збиени 31 буква. Аха океј. Тоа кажи им го на кинезите и јапонците што 5 пати треба да кликнат на копчето за да добијат прав знак.
А очигледно не си се потрудил да бараш за кирилични домени, македонскиот .мкд домен е воведен 2014 година.
Еве ти македонско кирилична страна на википедија за тоа.
линк