WOW, останав без зборови на Manchester by the Sea. Запрепастувачки добар и моќен филм, а истовремено толку тивок и едноставен. Ежење до даске! Мислев дека претеруваат малку со толку значајни места доделени во номинациите за Оскар, зашто филмов пред тоа беше прикажан и на Санденс 2016, a потоа и на Берлинале 2016, и освен deal-от со Амазон за откупување на правата за дистрибуција, ништо позначајно немаше по медиумите на почетокот на 2016. Кон крајот, наеднаш стана еден од трите фаворити за Оскар, и дури сега конечно разбрав зошто. Не знам само кај им биле очите на тие на Санденс (до душа таму беше само гала премиера, вон конкуренција) и Берлин лани.
Кејси Афлек поштено си го заслужи Оскарот за главна машка улога. Малиов Лукас не ми беше нешто посебно, но и онака конкуренцијата за споредна годинава е слаба. Ама за мене врв беше глумата на Мишел Вилијамс - сѐ на сѐ дали 3 минути ја имаше на екран, ама сепак толку впечатлива, толку моќна... Заслужена номинација за Оскар и за неа, штета што најверојатно ќе го изгуби.
Кај мене беше измеѓу 9-10. Се одлучив за 9 заради некои мали ситници кои ми засметаа низ филмов, но кај мене разликата меѓу тие две оценки е премала, па и не можам баш да направам споредба со други.
Во секој случај, и да го земе Оскарот за најдобар филм на La La Land, мислам дека ќе биде подеднакво заслужено, иако мислам дека La La Land е веќе зацементиран како фаворит.
До сега од тие што ги гледав:
1. La La Land
2. Manchester by the Sea
...
3. Hell or High Water
4. Hacksaw Ridge
...
5. Moonlight
Според мене, барем засега, по пет изгледани, годинава (2016) е подобра од минатата (2015). Доволно е што ги нема Spotlight и The Big Short.