Набрзина ја сликнав состојбата од изминативе 30 дена, но бидејќи немав време дури денес ја презентирам.

Зададена температура беше 24С а за спиење и кога нема никој 21С.Од 1-ви до 8-ми цело време работеше на 24С освен се разбира за спиење.Климата одлично си ја заврши работата и кога беа јаките минуси цело време без потшкотии ја одржуваше зададената температура.Во тој период и потрошувачката значително се покачи така да ретко паѓаше под 1кв а знаеше да крене и до 2кв.Со оглед на тоа дека имам 9м должни надворешен ѕид без изолација со 10м2 отвори стара дограма од северна страна и уште 5м ѕид со 2м2 прозор од исток, потрошувачката е повеќе од задоволителна.Сметките за струја се преполовени во однос на лани кога се греевме на термо печка, а не бевме вака згреани.Со други зборови климава си го вреди секој денар даден за неа и топло ја препорачувам на други што имаат слични услови како моите.[DOUBLEPOST=1485653560][/DOUBLEPOST]

Зададена температура беше 24С а за спиење и кога нема никој 21С.Од 1-ви до 8-ми цело време работеше на 24С освен се разбира за спиење.Климата одлично си ја заврши работата и кога беа јаките минуси цело време без потшкотии ја одржуваше зададената температура.Во тој период и потрошувачката значително се покачи така да ретко паѓаше под 1кв а знаеше да крене и до 2кв.Со оглед на тоа дека имам 9м должни надворешен ѕид без изолација со 10м2 отвори стара дограма од северна страна и уште 5м ѕид со 2м2 прозор од исток, потрошувачката е повеќе од задоволителна.Сметките за струја се преполовени во однос на лани кога се греевме на термо печка, а не бевме вака згреани.Со други зборови климава си го вреди секој денар даден за неа и топло ја препорачувам на други што имаат слични услови како моите.[DOUBLEPOST=1485653560][/DOUBLEPOST]
Кога е поголема брзината на вентилаторот го дува и пепелот од горилникот и го носи преку страничните отвори во фиоката за пепел под него.Така не дозволува да се собира пепел во горилникот и да се запушува истиот ама изгледа се зголемува потрошувачката.Пробај најди некоја брзина помеѓу нив или смени ги пелетите со некои што оставаат помалку пепел барај класа EN Plus А1 или околу 0,7% пепел.Првпат оваа година почнавме да се грееме на камин на пелети , купен од Милкуз 25КВ , значи се работи за нова куќа со изолација. Јас сум задоволен од каминот кој е поврзан со централно греење значи со радијатори и загревам одприлика некаде 130-140 м2. Значи нема никаков проблем во однос на брзината на постигнување на температура и потрошувачката. Единствен проблем е тоа што во пепелникот се собира преголемо количество пепел ако вентилаторот ми е поставен на параметар -4 , а доколку го поставам на параметар +3 во пепелникот останува многу малку пепел но затоа пак потрошувачката на пелети ми е зголемена. Дали може некој да ми даде некаков совет што би можел да биде проблемот. Мене многу ми е нејасна оваа работа бидејќи сум нов со овај тип на греење од една страна , а од друга страна не можам да сфатам зошто би морал да подесувам вентилатор +3 или +4 кога и на -3 или -4 параметар си достигнува температура и си работи исто како на +3 или +4. Значи јас морам да наместам параметар на вентилатор +3 најмалку само за да не ми се собира пепел во горилникот а со тоа си ја зголемуивам потрошувачката. Би ви бил благодарен ако ми дадете некоја поука...
Последно уредено: