- Член од
- 11 април 2012
- Мислења
- 4.652
- Поени од реакции
- 5.360
Мн ме интересира каде е ова толку фалено парно, ќе ти наведам два примери девојка ми живее во Капиштец се грее на градско парно плаќа 1400 денари месечно за гарсоњеричка со квадратура од 29м2. Убаво си прочита 29м2 немам никаква грешка. Осетлива е на температури и се жали за тоа што навечер го гасат парното па температурата и паѓа до 21-22 степени. Користи инвертер за догревање(постојано не само сега во најладново).За сите што се радувате на греењето со клими и температурите по дома. Пс. 50квадрати, годишно 14.000ден, рамномерна температура секаде и никогаш под 24,5 во ситните саати пред разденување.
Sent from my Huawei P9
Проста математика 1400х12=16800 денари
Е сега да видиме како стои другата компанија која нуди парно греење во Скопје. Дедо ми живее во Железара. Станот му е околу 55-60м2 и е приклучен на железарското парно. Точно постојано кај него дома е пекол нема гаснење и слично, АМА секогаш има некое ама сеа јбг. Он плаќа 2300 денари месечно за греење.
2300х12=27600 денари
Дека јас со климиве нешто поефтино мн од ова не, еве до сега од 21 октомври до 21 декември сум платил вкупно 6000 денари. Што за мене е прифатливо, поготово што јас греам спрат од куќа кој нема фасада и под пола од спратот имаш тераса која нормално не се грее, и претпоставувам дека ти е јасно дека комшиите мои не ги греат моите ѕидови.
Е сега за оние кои говореа клима vs ТА. Морам да кажам дека греењето во месец декември со клими ме чинеше исто како минатата година во декември месец со ТА печки односно во двата наврати платив околу 5000 денари месечно за струја само за греењето (оние стандардни трошоци кои ги имам за готвење бојлер и слично секој месец ми се приближно исти и се веќе одземени од споменатата сума), додека греењето во октомври односно ноември климиве ми заштедија некои 2000 денари. Така што дека имам некоја којзнае колку голема заштеда немам. Во последниве 2-3 дена за да не гледам потрошувачка од 1200-1800w(ова зборам за Хансолот кои ми грее околу 32-35м2, потрошувачката на Чејнџот е постојано околу 600-800w и подоле споменатата ТА воопшто нема влијание на него) на климите имам вклучено и плус термо печка 2,5kw која ја полнам навечер и не ја пуштам да дува него само да зрачи топлина. Со ова потрошувачката на климите ми е падната на ниво помегу 600-800w а дома одржувам температура од 20 степени (што за мене е супер температура за зимно време), нормално појачувам температура кога девојка ми е кај мене