Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
http://www.imdb.com/title/tt4776998/
Филм со Кристијан Бејл и Оскар Ајзак има 4 рејтинг? :O Што се дешава бе?
(а и не е само рејтингот и критичарите изгледа го хејтаат..)
Ме мава хајп за Arrival па земав да ја читам приказната што е инспирација за филмот
A која е приказната?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.736
Поени од реакции
27.727

И мене малку покул ми беше од Fundamentals.
Убаво рече некој, повеќе вакви филмови треба да се прават.
Еве ви уште еден сличен ама не е толку добар колку овие.
http://www.imdb.com/title/tt2179116/

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Само целосниот саундтрак од Wilderpeople неможам никаде да го најдам :D

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Kраток филм од 2007ма на Мартин Скорсезе.
Мартинчо нашол изгубено нецелосно сценарио за филм од Алфред Хичкок кое се состои од 3 страници и решил да го сними тоа во Хичкок стил. :D

Интересно е, 10 минути трае.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Телма се закон, еве денес оди Hunger со Фасбендер. Малку тежок филм за гледање ама одлична драма.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.828
Поени од реакции
36.854
Нов рекорд: 85 држави пријавија филмови за Оскар годинава, со што е надминат бројот од 81 филм од лани. Интересно е што лани имаше 2 држави кои за прв пат пратија филмови: Гватемала и Парагвај. Годинава ги нема нив, а ако не сум грешка, нема друга држава која за прв пат праќа филм.

Еве ја листата со 85-те кандидати од кои во јануари 2017 AMPAS ќе избере 9 кои ќе ја продолжат трката до номинациите на крајот од јануари 2017, кога само 5 ќе бидат номинирани: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/submissions-to-the-89th-academy-awards-for/

Македонија по 14-ти пат предложува филм до Академијата. Нашиот прв претставник, во 1994, Пред дождот на Милчо Манчевски е единствениот кој успеал да биде номиниран за Оскар. Годинава комисијата составена од членови на Друштвото на филмски професионалци на Македонија го избраа Ослободување на Скопје за наш претставник. Филмот сѐ уште има редовни проекции во кино Милениум, и повремени во Синеплекс (беше симнат од редовниот репертоар на киното). Освен него, наскоро кај нас можете да го ѕирнете и босанскиот претставник на оскаровецот Данис Тановиќ, Death in Sarajevo, кој има проекција на затворањето на филмскиот фестивал КинеНова, во недела на 09.10.2016, во кино Култура.

Добар дел од овие веќе и ги има по торентите, па еве, препорака од мене: шведскиот (A Man Called Ove), данскиот (Land of Mine) и белгискиот (The Ardennes) претставник би можеле да ги ѕирнете.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.163
Поени од реакции
10.129
Се надевам за Синедејс ќе ги дадат S'one strane (хрватскиот претставник) и Igla ispod praga (црногорскиот) со Никола Ристановски.Особено вториот сакам да го погледнам. И двата добија добри критики.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Добар дел од овие веќе и ги има по торентите, па еве, препорака од мене: шведскиот (A Man Called Ove), данскиот (Land of Mine) и белгискиот (The Ardennes) претставник би можеле да ги ѕирнете.
Кој би го издвоил како најдобар од овие? Секако ако си ги гледал сите, ако не тогаш ништо. :)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.828
Поени од реакции
36.854
Кој би го издвоил како најдобар од овие? Секако ако си ги гледал сите, ако не тогаш ништо. :)
6 имам гледано до сега од овие 85, вклучувајќи го и Ослободување на Скопје. Тие три што ги спомнав ми беа најубави, ама ете, ако сакаш да издвојам еден, нека биде шведскиот.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.163
Поени од реакции
10.129
Мене па Spotlight што го даваа претходната сабота или недела.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.828
Поени од реакции
36.854
Препорака: гледајте го Tickled, можеби еден од најсериозните кандидати за Оскар за најдобар документарец годинава. Јас не сум по документарните филмови, во животов можеби на прсти се бројат тие што сум ги изгледал, но овој ме запрепасти, буквално. По насловот и изгледаниот трејлер (што ретко го правам и ве предупредувам да не го гледате трејлерот пред филмот) мислев дека се работи за некаков фетиш со скокоткање или некаква суб-култура во САД, а всушност има сосема поинаква и посериозна тематика.

Може ќе ве привлече повеќе, може ќе ве одврати, но еве еден факт за филмот: продуцентите, двајцата режисери и еден од „актерите” во филмот се соочиле со сериозни тужби во американскиот федерален суд и со сериозни закани во обид истиот да не биде прикажан.

Член од
20 ноември 2009
Мислења
8.150
Поени од реакции
8.891

И мене малку покул ми беше од Fundamentals.
Убаво рече некој, повеќе вакви филмови треба да се прават.
Еве ви уште еден сличен ама не е толку добар колку овие.
http://www.imdb.com/title/tt2179116/
Oh no, ninjas ! Direwolves ! Child welfare ! :pos: Закон карактер Рики Бејка. :D
Многу кул филм и не памтам кога последно сум имал фил гуд чувство додека сум гледал филм. (y)

Kajgana Shop

На врв Bottom