Најекономично греење и ладење

Член од
28 јули 2016
Мислења
107
Поени од реакции
56
Toa drugar dodeka se ovde ovie 2-3 nema da se sluci
@admin moram da te zamolam da procitas nekoja strana nanazad i da pocnes da blokiras, za dobroto na forumjuiite. Pocni od mene. Blagodaram

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.491
Поени од реакции
11.440
премногу се манипулира на темава, преставници на фирми тука се водат ко обични корисници што е педерско, да појаснам...
одиш во х продавница за клими и нормално продавачот ке си ги фали производите што ги продава, ко купец информациите ке ги земеш со доза на резерва, додека некој што ке ти пофали одредена клима без личен ќар е поверодостоен за оние што се лаици па така тука преставници на фирми манипулираат
платиле да се рекламираат, океј е ама не е ок да билдаат поени на х модели правеејќи се дека не се поврзани со фирмата
обичен корисник кој купил х клима колку и да е задоволен од климата нема сигурно да дреме 24/7 тука за да фали х бренд

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
20 септември 2016
Мислења
21
Поени од реакции
9
Nemislev da mi prodades tuku da mi predlozis, da mi pofalis nekoja Midea, sigurno imas nekoj favorit[DOUBLEPOST=1474749966][/DOUBLEPOST]

Ke te sovetuvaa da zemes nesto od gree ama nemozat od mene[DOUBLEPOST=1474750232][/DOUBLEPOST]
Kade moze da se nabavi kaj nas?
Ne ti prodavam ja nisto samo ti kazav kade ima Midea posto drugo mesto ne znam kade ima ako znaes kazi

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Toa drugar dodeka se ovde ovie 2-3 nema da se sluci
@admin moram da te zamolam da procitas nekoja strana nanazad i da pocnes da blokiras, za dobroto na forumjuiite. Pocni od mene. Blagodaram
Се обидувам да бидам потолерантен и да не почнувам веднаш со банови. Ова е дискусија со различни мислења и мора да се научиме да ги респектираме без оглед дали се сложуваме со тие мислења или не. Сепак тоа не значи дека ќе се толерираат лични навреди и недолично однесување, за тоа првин следат казнени поени, па бан од тема.
Што се однесува на поплаките дека фирми што се бават со продажба и одржување на грејни/разладни тема се регистрираат како форумџии, веднаш да кажам дека тоа не е забрането, фирми отварале акаунти за да пишуваат и на други теми. За нив важат правилата како и за сите останати, без спамирање, без навреди и слично.

Дисклејмер: Админот помага на форумот врз доброволна база, т.е не е платен за истата и следствено нема материјален интерес да завзема нечија страна. Уште повеќе што директно не е засегнат од темава, од проста причина што е приморан да ги користи ислугите и да плаќа рекет на БЕГ (ака Топлификација) и сите совети тука (а има доста интересни) му се неприменливи во пракса.

Фала на пажња.

А

Атлантист

Гостин
Да состојбата е таа... Пуштени се цевките по собите и се е тоа сконцентрирано на едно место кај ормарчето. каде што и е предвиден за котел
Колку е исплатливо тоа загревање имајќи го во предвид малиот простор кој треба да се затопли?
Акумулирање на топлина мислев на принципот на загревање со водата... Јас стварно незнам на кој принцип баш работат тие...Ради тој простор што го немам да ставам камини и ќумци барам компактно решение кое нема да зафаќа многу место а ќе овозможува колку толку солидно загревање без драстично да ме удира по џебот.
Само клима да земеш, за греење со котел на струја воопшто немој ни да размислуваш.
Јас се греам со обична on/off клима во стан + имам панелни греалки за во случај многу да залади.
Но јас кога купував клими, инвертар климите беа многу скапи и не ми се исплатеше да ставам такви. Но сега цените се многу паднати на инвертрите и се приближија на обичните клими и сега да купувам најверојатно ќе земам инвертер.

Тоа ти е најдобра опција инвертер клима уред да земеш а за кој, реши се сам, прошетај по сите фирми и види што нудат + инфор. од форумов и не би требало да има проблем да направиш добар избор.
А зошто клима во однос на друг начин на греење на струја?, имаш и за тоа на форумот, климите спаѓаат во топлински пумпи и така заштедуваш на струја.
Да се грееш на пр. на панелни греалки однос на потрошена струја / вати топлина што го емитира грејното тело ти е 1:1.

Ако користиш темоакомулациона печка ќе може да користиш ефтина тарифа преку ноќ, а преку ден да се грееш значи овде ној сооднос потрошњна струја/ оддадена топлина би бил 1:2, односно условно можеш да рачунаш дека имаш COP фактор 2.

Додека кај инвертар климите овој COP фактор оди уште повисоко 3,5 - 4 и повеќе, со напомена дека не е константен и кога надворешните температури паѓаат, под 0 многу опаѓа и ефикасноста на климите и за многу ниски надворешни температури се приближува до 1, односно до ниво на обична греалка.

Последно уредено од модератор:
Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Само клима да земеш, за греење со котел на струја воопшто немој ни да размислуваш.
Јас се греам со обична on/off клима во стан + имам панелни греалки за во случај многу да залади.
Но јас кога купував клими, инвертар климите беа многу скапи и не ми се исплатеше да ставам такви. Но сега цените се многу паднати на инвертрите и се приближија на обичните клими и сега да купувам најверојатно ќе земам инвертер.

Тоа ти е најдобра опција инвертер клима уред да земеш а за кој, реши се сам, прошетај по сите фирми и види што нудат + инфор. од форумов и не би требало да има проблем да направиш добар избор.
А зошто клима во однос на друг начин на греење на струја?, имаш и за тоа на форумот, климите спаѓаат во топлински пумпи и така заштедуваш на струја.
Да се грееш на пр. на панелни греалки однос на потрошена струја / вати топлина што го емитира грејното тело ти е 1:1.

Ако користиш темоакомулациона печка ќе може да користиш ефтина тарифа преку ноќ, а преку ден да се грееш значи овде ној сооднос потрошњна струја/ оддадена топлина би бил 1:2, односно условно можеш да рачунаш дека имаш COP фактор 2.

Додека кај инвертар климите овој COP фактор оди уште повисоко 3,5 - 4 и повеќе, со напомена дека не е константен и кога надворешните температури паѓаат, под 0 многу опаѓа и ефикасноста на климите и за многу ниски надворешни температури се приближува до 1, односно до ниво на обична греалка.
по ова од погоре кажаното излегува дека на ниски темтератури најдобра опција е старата ТА Печка зошто нејзиниот однос нема да се промени т.с си останува 2 ? или?

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
http://www.neptun.mk/mobile/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=214378 Ke ve molam mislenje za klimava. Od ovaa grenja sezona sakam da gi ostavam drvata i da preminam na struja pa me interesira dali ke se stoplam so ovaa klima vo zima za prostorija 32-33 m2?
Ke zatoplulva za zatopluvanje ima odlicen eurovent ama rabotata na lg ne e bas najdobra ne e komotna ne e dobro avtomatizirana za rabota I e mnogu skapa ako me prasuvas mene ne bi odel so lg ne vredi za parite po mene.
Jas imam od ovaa odnosno imav ke ja premestam na drugo mesto I ja zameniv so Gree Hansol
http://www.neptun.mk/mobile/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=217780
I cenite vo Neptun za Lg se mnogu visoki vo tehnomarket lani bea malce poniski

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
по ова од погоре кажаното излегува дека на ниски темтератури најдобра опција е старата ТА Печка зошто нејзиниот однос нема да се промени т.с си останува 2 ? или?
Ako ti drzi toplo preku cel den, sto e mnogu tesko. Moze ako zemes nekoja troa pogolema da kazeme 6ka, ja punis od 10 vecer i ja isklucuvas od steker vo 6 sabajle. Ovakva mozebi bi drzela cel den za nekojsi 30tina kvadrati, ama koga nadvor ne e epten minus. Ako raboti-puni i denje ne se isplaka.
Idealna kombinacija e mala do sredna termopecka zaedno so klima za temperaturi pod 0, navecer se puni termoto i denje si zraci toplina isklucena od struja (imas fakticki cop=2) a klimata polesno ke dogreva denje poso i temperaturite denje se povisoki nego navecer. Koga se temperaturite navecer preku 0 pa cepas samo na klima.

Последно уредено:
Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Не би се согласил.Тоа важи можеби за првите неколку саати откако ќе заврши со полнење(на ефтина струја) додека печката е уште топла, кога ќе се олади може да падне и под 1 ;). Во поладните месеци приквечер кога ќе се олади дури можеби ќе мораш да ја дополнуваш(на скапа).
Колку за илустрација ТА4.5кв 28м2 површина дек-јан +6000ден на сметка со тоа што до 17ч нема никој дома.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
http://www.neptun.mk/mobile/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=214378 Ke ve molam mislenje za klimava. Od ovaa grenja sezona sakam da gi ostavam drvata i da preminam na struja pa me interesira dali ke se stoplam so ovaa klima vo zima za prostorija 32-33 m2?
Освен ако ја земаш на рати па да ти се исплати. За тие пари имаш ѕвер клими од познати производители на клими, тошиба, мицубиши, даикин....

Sent from my EVA using Tapatalk

Член од
3 октомври 2014
Мислења
29
Поени од реакции
15
Јас се уште сум во дилема... молам за предлози за клими од повеќе производители за да можам да направам споредба... една клима за соба од околу 15 м2 и една за 35 м2. Верувам во помалата ќе ми брка работа и клима од 2.5 кw иако мн мал избор гледам, има само два модели на вивакс, а од 3.5 kw има огромен избор... интуицијата ми вели да земам даикин за собата од 35 квадрати, дали има некој еквивалент од 3.5 киловати кој ќе ми брка работа.... и што да изберам за помалата соба со оглед на тоа дека било која клима ќе ја загрева, сепак станува збор за мн мала квадратура, сакам да земам клима која ќе троши помалку... некои предложија грее ломо што е на промоција за 20к, ефтино е, ама гледам има висока потрошувачка од 1.5 киловати, тоа според мене е многу, виваксот од 2.5 киловати го даваат да троши помалку од 1 киловат.... веќе пет дена по 7-8 саати на ден гледам клими и се напраив шашма во главава.... помагајте луѓееее

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Do ratite e sigurno, mora da zeme od tamu po se izgleda, inace nema logika.
Pocna li nekoj so greenje ? :)
Nie 2-3 dena pustame po sabajlecki ko bese po 12-13nadvor, denes skoro cel den radi bananje na decava i eftina e u nedela :)
@Neokhor ima i 2,5ka Lomo...ama ista cena e so 12kata

Kajgana Shop

На врв Bottom