Ne ti prodavam ja nisto samo ti kazav kade ima Midea posto drugo mesto ne znam kade ima ako znaes kaziNemislev da mi prodades tuku da mi predlozis, da mi pofalis nekoja Midea, sigurno imas nekoj favorit[DOUBLEPOST=1474749966][/DOUBLEPOST]
Ke te sovetuvaa da zemes nesto od gree ama nemozat od mene[DOUBLEPOST=1474750232][/DOUBLEPOST]
Kade moze da se nabavi kaj nas?
Се обидувам да бидам потолерантен и да не почнувам веднаш со банови. Ова е дискусија со различни мислења и мора да се научиме да ги респектираме без оглед дали се сложуваме со тие мислења или не. Сепак тоа не значи дека ќе се толерираат лични навреди и недолично однесување, за тоа првин следат казнени поени, па бан од тема.Toa drugar dodeka se ovde ovie 2-3 nema da se sluci
@admin moram da te zamolam da procitas nekoja strana nanazad i da pocnes da blokiras, za dobroto na forumjuiite. Pocni od mene. Blagodaram
Само клима да земеш, за греење со котел на струја воопшто немој ни да размислуваш.Да состојбата е таа... Пуштени се цевките по собите и се е тоа сконцентрирано на едно место кај ормарчето. каде што и е предвиден за котел
Колку е исплатливо тоа загревање имајќи го во предвид малиот простор кој треба да се затопли?
Акумулирање на топлина мислев на принципот на загревање со водата... Јас стварно незнам на кој принцип баш работат тие...Ради тој простор што го немам да ставам камини и ќумци барам компактно решение кое нема да зафаќа многу место а ќе овозможува колку толку солидно загревање без драстично да ме удира по џебот.
по ова од погоре кажаното излегува дека на ниски темтератури најдобра опција е старата ТА Печка зошто нејзиниот однос нема да се промени т.с си останува 2 ? или?Само клима да земеш, за греење со котел на струја воопшто немој ни да размислуваш.
Јас се греам со обична on/off клима во стан + имам панелни греалки за во случај многу да залади.
Но јас кога купував клими, инвертар климите беа многу скапи и не ми се исплатеше да ставам такви. Но сега цените се многу паднати на инвертрите и се приближија на обичните клими и сега да купувам најверојатно ќе земам инвертер.
Тоа ти е најдобра опција инвертер клима уред да земеш а за кој, реши се сам, прошетај по сите фирми и види што нудат + инфор. од форумов и не би требало да има проблем да направиш добар избор.
А зошто клима во однос на друг начин на греење на струја?, имаш и за тоа на форумот, климите спаѓаат во топлински пумпи и така заштедуваш на струја.
Да се грееш на пр. на панелни греалки однос на потрошена струја / вати топлина што го емитира грејното тело ти е 1:1.
Ако користиш темоакомулациона печка ќе може да користиш ефтина тарифа преку ноќ, а преку ден да се грееш значи овде ној сооднос потрошњна струја/ оддадена топлина би бил 1:2, односно условно можеш да рачунаш дека имаш COP фактор 2.
Додека кај инвертар климите овој COP фактор оди уште повисоко 3,5 - 4 и повеќе, со напомена дека не е константен и кога надворешните температури паѓаат, под 0 многу опаѓа и ефикасноста на климите и за многу ниски надворешни температури се приближува до 1, односно до ниво на обична греалка.
Ke zatoplulva za zatopluvanje ima odlicen eurovent ama rabotata na lg ne e bas najdobra ne e komotna ne e dobro avtomatizirana za rabota I e mnogu skapa ako me prasuvas mene ne bi odel so lg ne vredi za parite po mene.http://www.neptun.mk/mobile/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=214378 Ke ve molam mislenje za klimava. Od ovaa grenja sezona sakam da gi ostavam drvata i da preminam na struja pa me interesira dali ke se stoplam so ovaa klima vo zima za prostorija 32-33 m2?
Ako ti drzi toplo preku cel den, sto e mnogu tesko. Moze ako zemes nekoja troa pogolema da kazeme 6ka, ja punis od 10 vecer i ja isklucuvas od steker vo 6 sabajle. Ovakva mozebi bi drzela cel den za nekojsi 30tina kvadrati, ama koga nadvor ne e epten minus. Ako raboti-puni i denje ne se isplaka.по ова од погоре кажаното излегува дека на ниски темтератури најдобра опција е старата ТА Печка зошто нејзиниот однос нема да се промени т.с си останува 2 ? или?
Не би се согласил.Тоа важи можеби за првите неколку саати откако ќе заврши со полнење(на ефтина струја) додека печката е уште топла, кога ќе се олади може да падне и под 1 . Во поладните месеци приквечер кога ќе се олади дури можеби ќе мораш да ја дополнуваш(на скапа).по ова од погоре кажаното излегува дека на ниски темтератури најдобра опција е старата ТА Печка зошто нејзиниот однос нема да се промени т.с си останува 2 ? или?
Освен ако ја земаш на рати па да ти се исплати. За тие пари имаш ѕвер клими од познати производители на клими, тошиба, мицубиши, даикин....http://www.neptun.mk/mobile/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=214378 Ke ve molam mislenje za klimava. Od ovaa grenja sezona sakam da gi ostavam drvata i da preminam na struja pa me interesira dali ke se stoplam so ovaa klima vo zima za prostorija 32-33 m2?
Toa a maximalna potrosuvacka, inverter e toa ima Min Max i nominalna potrosuvacka a ti ja citas samo maximalnata@Strelec znam deka ima, eftini se i seto toa, ama specifikaciite davaat deka trosat po 1.5 kw na greenje