Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
@Gjoroski во случај да немаш забележано според однесувањето и постовите кои ги пишува, само да дадам едно мало појаснување: @Anon е машко.
Не битно. Иако на профил не е машко (не мислам на сликата).
Сабота 17 Септември Атлета на Македонија 2016, државно првенство во бодибилдинг и фитнес.
Се гледаме тамо, машки и женски. atleta na makedonija 2016 letok rgb.jpg

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Другите работи ќе ти ги прескокнам, небитни се/се правиш дека не знаеш, кружиш само од околу наместо да признаеш дека има голема грешка во пресметаните калории/нутритивни вредности на членката на твојот форум.
Нормално е да прашуваш кој сум ја што сум кога ти контрирам на некој како тебе со децении искуство во бодибилдингот.
Јас сум никој и ништо.
Најголемата глупост искажана во светот на бодибилдингот и фитнесот, а кажана од вакви стручни лица како тебе е дека стомачните се прават во кујна. Во кујна може да се прави јадење, стомачни никако. Оброците можат само да го дефинираат твојот надоврешен изглед, до некаде, дали ќе си послаб со помал процент на масни наслаги или обратно. Мускули, а стомачните се мускули, се прават на тренинг во теретана.
Не, не е најголема глупост. Фала богу дека стомачните може да се зголемуваат ама нема никаква потреба освен комплекси/натпреварувања.
Треба да имаш многу години бодибилдерска кариера за да се замараш за големи стомачни.
Ако имаш многу години бодибилдерска кариера, и тука нешто прашуваш, тогаш ти си промашен случај.
Затоа, моите одговори се за луѓе кои се релативно почетници и се целосно точни. Кога некој ми контрира со асални аргументи, знам да признаам грешка.
Уште еднаш, луѓето што бараат стомачни, всушност сакаат да го намалат салото, не бараат поголеми стомачни.
За да го намалиш салото и убаво да се познаваат мускулите, треба да ја средиш храната и да вежбаш.
„Стомачните се прават во кујна“ е точна изрека кога не е сфатена во буквален контекст. Нешто што ти не можеш да го направиш, затоа што егото не ти дозволува.
"Правиш план за исхрана со повеќе протеин, вежбаш, топиш сало, качуваш мускул....." бисерка.
Знам дека кога имаш толку многу прочитано, си го посветил целиот живот на тоа, и некој ќе ти го сумира сето тоа во една реченица е тежок удар.
Мора да се помириш со фактот дека и оваа реченица е генерално точна и ги задоволува потребите на 90% од луѓето. Волја и малку повеќе знаење, ништо повеќе.
Нешто што тебе и на твојот бизнис не ви одговара баш.
Иако морам да признаам во скоро време многу-многу не се замараш за бизнисот, порано често постираше тука линкови со гејнери/мејнери.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
@Anon , како што и самата заклучи, дека си никој и ништо, ќе те замолам без многу мудрост и совети од типот, прогуглај и за веродостојно земи го првиот линк кој ќе се појави (ова е твој совет), многу од дечките ќе ги насочиш на погршен пат.
За да контрираш некому, треба да имаш знаење. Ти во случајов, си бисер и инаетчика. Нека ти е.
Волја и малку повеќе знаење...и луѓето се летаат на марс, како годишен одмор...ама не е така. На ваков начин размислуваат само оние кои појма немаат од темава. Со вакво размилување секој може да се прави стручњак во секоја област.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Ти можеш да ме замолиш но јас нема да го сторам тоа. Сметам дека многу работи знам и можам да давам совети. Дали ќе ме послушаат или не, си останува на нив.
Во погрешен правец сигурно нема да ги однесам.
Единствено можам да признаам дека некои совети премногу ги поедноставнувам и не се добри за луѓе со релативно слаба психа, волја и мотивација.
Ако му кажеш на некој дека е многу едноставно да се слабее, спиј, пиј вода, јади повеќе протеин а помалку целокупно и вежбај, тешко дека ќе те послуша.
Треба да му кружиш од околу и да му даваш повеќе совети.

Во секој случај сум многу боље од 200 калории у 100г пилешко со 25гр протеин и 5г масти.

A

Aexil Kong

Гостин
Бев паузирал од теретана 2 месеци и еве пред 1 недела почнав, следам програма некоја си на бен пакулски ја видов од овде од темата ја беше постирал еден член и кажува дека има највеќе резултати од таа со време, на мене не ми се брза никаде, ама во теретаната и нема некои справи како што ги има некои вметнано вежби во програмата и вметнувам некои нови мои замени, како и да е првата недела имав најмногу болки во секој дел од мускулите, сега веќе втора недела почнав и додека вежбам ништо болки не осеќам, ни после вежбањето, а вежбам со поголем интезитет од претходниот тренинг и пред 6 дена гради и бицепс вежбав и сега и тогаш беше супер се радував на тие болки оти знам ќе расне мускулот, а денес кога вежбав било што и за гради и за бицепс заболување по малку додека траеа последните повторувања од серијата и после 1 минута не ме боли ништо и дома кога си дојдов како свеж и како да не сум вежбал и се изнервирав, мислам за џабе сум утепал време нема да имам резултати како и првата недела.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
2016 Mr. Olympia Results and Payout
PositionCompetitorPayout
1Phil Heath$400,000
2Shawn Rhoden$150,000
3Dexter Jackson$100,000
4Big Ramy$55,000
5William Bonac$45,000
6Roelly Winklaar$35,000
7Cedric McMillan$25,000
8Dallas McCarver$20,000
9Josh Lenartowicz$18,000
10Justin Compton$16,000

6та по ред титула за Вилипче, одличен беше и оваа година, а за мене искрено беше изненадувањње Вилијам Бонак, ѕвер е нигерот, кога стоеше до Биг Рами дури и поголем ми изгледаше :) посебно нозете.
Жално е што не се натпреваруваше Каи, ќе беше доста поинтересно, али се надевам дека за догодина ќе биде фит и Денис Волф, да не ја имаше повредата ќе беше сигурно за во први тројца.

A

Aexil Kong

Гостин
2016 Mr. Olympia Results and Payout
PositionCompetitorPayout
1Phil Heath$400,000
2Shawn Rhoden$150,000
3Dexter Jackson$100,000
4Big Ramy$55,000
5William Bonac$45,000
6Roelly Winklaar$35,000
7Cedric McMillan$25,000
8Dallas McCarver$20,000
9Josh Lenartowicz$18,000
10Justin Compton$16,000

6та по ред титула за Вилипче, одличен беше и оваа година, а за мене искрено беше изненадувањње Вилијам Бонак, ѕвер е нигерот, кога стоеше до Биг Рами дури и поголем ми изгледаше :) посебно нозете.
Жално е што не се натпреваруваше Каи, ќе беше доста поинтересно, али се надевам дека за догодина ќе биде фит и Денис Волф, да не ја имаше повредата ќе беше сигурно за во први тројца.
Што тренинг рутина имаат овие бре бодибилдери, не се фитнес така?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Член од
13 октомври 2014
Мислења
1.094
Поени од реакции
367
Зошто Каи пак не се натпреваруваше?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
А зошто не ми врати на пораката за Бен Пакулски кога ти пишав пред 1 месец?
Затоа што јас не сум газда на kickass, јас ја имав симнато од линкот што ви го пратив на сите што го побаравте, ако веќе не работи побарај по торент страните, можеби ја има и на друго место.
Да беше помала, радо би ти ја прикачил на гугл драјв, дропбокс или слично, но 5гб потешко.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
Пијам iso whey zero после вежбање е сега имам една мака со него, т.е. со вкусовите.

Сменив три вкуса, јагода, ванила и лешник и сите на почеток ми се вкусни и се супер. Ама за брзо време ми стануваат толку одвратни што кога ќе стигнам негде до кај 300 грама едвај можам да го испијам а да не ми се згади до повраќање.

Прво мислев да не е до јагода вкусот ама после и со другиве два истото ми се случува. Го пијам само протеинот мешан со вода.

Некое чаре за ова или да препорачате некој неутрален протеин без вкус.

Kajgana Shop

На врв Bottom