Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Се држев до бројките од вредностите кои ги читав на хранава и според тоа сметав, не ми е јасно како сум направил грешка..
Можно е и да не е до тебе, туку до местото од каде што ги читаш калориите.
Мислам, но не сум сигурен, дека ова е најдоброто место за проверка на калории и слично.
колку грама јх * 4 = калории
колку грама п * 4 = калории
колку грама м * 9 = калории

Член од
29 март 2013
Мислења
4.643
Поени од реакции
4.481
Епа во тој случај нешто не е во ред или со вредностите или па начинов на пресметување е погрешен, или па јас повторно пропуштам нешто...

Погуглав и еве конкретно кај пилешкиов стек ми излезе нелогичност во соодносиве.

пр. 100 г. пилешки стек има 200 калории, 25г. протеини и 5г. масти. Математички тоа иди 145 калории (25x 4 = 100; 5x9 =45). И пошо ЈХ нема тоа е 145 калории.

Now what? :confused:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Епа во тој случај нешто не е во ред или со вредностите или па начинов на пресметување е погрешен, или па јас повторно пропуштам нешто...

Погуглав и еве конкретно кај пилешкиов стек ми излезе нелогичност во соодносиве.

пр. 100 г. пилешки стек има 200 калории, 25г. протеини и 5г. масти. Математички тоа иди 145 калории (25x 4 = 100; 5x9 =45). И пошо ЈХ нема тоа е 145 калории.

Now what? :confused:
Како прогугла?
Пилешкото на 100 грама има 165 калории
31г протеини и 3.6г масти
тоа се вкупно 156 калории
претпоставувам останатите калории се од потасиум, холестерол и слично

на нет секогаш ќе наоѓаш различни варијации, претпоставувам затоа што има различни видови на пилешки гради, со ова, без ова, со она, без она... до душа и мене малку ме напиња ова :D

Член од
29 март 2013
Мислења
4.643
Поени од реакции
4.481
Како прогугла?
Пилешкото на 100 грама има 165 калории
31г протеини и 3.6г масти
тоа се вкупно 156 калории
претпоставувам останатите калории се од потасиум, холестерол и слично

на нет секогаш ќе наоѓаш различни варијации, претпоставувам затоа што има различни видови на пилешки гради, со ова, без ова, со она, без она... до душа и мене малку ме напиња ова :D
Еве.. http://herkules.com.mk/index.php?option=com_kunena&Itemid=56&func=view&catid=44&id=28861

Ме напиња итоа баеги! :icon_mrgr:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Батали ова пеер, ќе и веруваш на некоја на македонски форум што пишала пред 4 години наместо од првиот резултат на гугл кога ќе напишеш chicken breast calories?

За женските 20% поише калории и масти имаат јадењата :D

Член од
3 јануари 2015
Мислења
245
Поени од реакции
509
Дали преку планк може до дефиниција на стомачни?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.365
Momci posle kratka pauza denovive ke se aktiviram pak vo teretana..
Mi zdosadi da vezbam gradi i triceps , grb i biceps ,ramo i noga ..
E sega ke vezbam 2 dena pa 2 dena odmor i se mislam da vezbam po 1 muskulna grupa..
Sto mislite dali e ok ili da vezbam po starata shema ??
индивидуално е, јас лично поубав напредок имам кога вежбам една мускулна група, у 5 дена ги поминувам сите, еве 5 год така си терам

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.365
Momci posle kratka pauza denovive ke se aktiviram pak vo teretana..
Mi zdosadi da vezbam gradi i triceps , grb i biceps ,ramo i noga ..
E sega ke vezbam 2 dena pa 2 dena odmor i se mislam da vezbam po 1 muskulna grupa..
Sto mislite dali e ok ili da vezbam po starata shema ??
индивидуално е, јас лично поубав напредок имам кога вежбам една мускулна група, у 5 дена ги поминувам сите, еве 5 год така си терам

Sent from my iPhone using Tapatalk

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Дали преку планк може до дефиниција на стомачни?
2016 a ти не знаеш дека стомачните се прават во кујна.
Планкот е одлична вежба за целото тело, особено за стомачните но ако ти степуваш еден мрсен од 7ца секој втор ден, ништо не си направил.
И прекинете со тоа „сакам да се издефинирам, сакам да се истонирам, сакам да се зацврстам...“
Нема такви нешта. Правиш план за исхрана со повеќе протеин, вежбаш, топиш сало, качуваш мускул. Нема дефинирање, тонирање, кертриџирање...

Член од
3 јануари 2015
Мислења
245
Поени од реакции
509
2016 a ти не знаеш дека стомачните се прават во кујна.
Планкот е одлична вежба за целото тело, особено за стомачните но ако ти степуваш еден мрсен од 7ца секој втор ден, ништо не си направил.
И прекинете со тоа „сакам да се издефинирам, сакам да се истонирам, сакам да се зацврстам...“
Нема такви нешта. Правиш план за исхрана со повеќе протеин, вежбаш, топиш сало, качуваш мускул. Нема дефинирање, тонирање, кертриџирање...
Средено е тоа со исхраната, само денеска зборував со еден и ми кажа дека преку планк не се дефинирале стомачните. Тоа ми беше дилемата, фала на одговор.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
борував со еден и ми кажа дека преку планк не се дефинирале стомачните.
Така е.
Сега оди прави ги класичните стомачни и нека ти ги држи некој нозете.

Член од
29 март 2013
Мислења
4.643
Поени од реакции
4.481
Така е.
Сега оди прави ги класичните стомачни и нека ти ги држи некој нозете.
Планкот не е за топење? Јас со таа цел го правев.
Иначе јас овие ги правам 4-5 месеци и имам одлични резултати. И сметам дека се подобри отколку класичните стомачни со кои си повредував и кичма понекогаш, соу фак ит!

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.477
Поени од реакции
3.287
Планкот не е за топење?
Брат после оние детални био-хемиско-математички калориски калкулации озбилно се избацуваш со ваква изјава? o_O

Sent from my A8 using Tapatalk

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.503
Поени од реакции
8.182
Еден месец вежбање. Психички се осеќам врвно.
Не сакам, нит пак планирам да се придржувам до некои си екстремни програми, едноставно гледам у една недела 5 пати да идам у теретана, да си извежбам секој мускул и тоа е. 20 минутно кардио пред тренинг/после тренинг или помеѓу серии (пример ако вежбам денес раце, ќе извежбам бицепс па 10 мин кардио, па трицепс, па на крај пак 10ина минути кардио).
Не ми е целта да се напраам хиена билдерска :D , нити пак саша ковачевич како што имаше некој пред 10ина страни постирано, пред се почнав ради anger management (морав некако да ја исфрлам негативната енергија) но увидов дека тренирањето е многу интересна и корисна ствар :D
Имам неколку прашања вака пошто сеуште сум релативен почетник иако и претходно сум бил во теретана или спортувал.

1. Многу, ама многу ми се јаде после вежбање, онака незнам за граници, буквално криза ме фаќа. Се тоа нормално, истрошеност, замор вака така. Ама често незнам за доста. Лошо е што идам у 7 попладне у теретана(преку ден обврски а-у), и после цела вечер ми крчат цревата.
Верувам дека сите вие сте го имале проблемов у почеток (или можеби сеуште) па би сакал да знам како се справува(в)те со преголемата глад после тренинг?

2. Како што реков 30 дена како идам у теретана, у принцип 2 дена идам, 1 одмарам... Така ми е оптимално и според обврските кои ги имам, и според капацитетот на телото.
Е сеа, значи рецимо почнав со 25 кила трицепс (сајла), 35 кг гради, 25 бицепс...со такви бројки отприлика. После помалце од еден месец(па до денес) секоја од овие килажи се зголеми за +5 кг, едноставно неможам повеќе, неам сила... Дали тоа е нормален и добар напредок за 1 месец, или треба нешто да сменам. бтв, Правам по 3 типа вежби 4 серии од 10-12 повторувања, некад и по 8 (зависи за кој дел од телото станува збор).
И проблемот е што после секое вежбање имам воспаление на мускулите (што би требало да значи дека добро вежбам? ), на почеток беше многу хардкор, буквално неможев маица да облечам и по скали да се качам... сега е во рамки на нормалата.
Значи предолго време му треба на телото за да се навикне на дадените килажи.
Ако може совет, пошто според мене, ова е мал напредок што се однесува до качување килажа за 1 месец.

4. Теретаната што беше у СД пелагонија, сега е преместена у расадник (ул. Сава Ковачевиќ). Точно е инфово ?

Kajgana Shop

На врв Bottom