Serie A 2016/2017

Кој ќе го освои Скудетото?

• Вкупно гласачи
    170
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Не бе, Ливерпул-Евертон е.
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Каде реков дека Ливерпул - Евертон е јако дерби и како на толку глеање Англиска лига уште не сфати дека не постои побратско дерби на сфетов од Ливерпул-Евертон?

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.363
Поени од реакции
47.132
Кога Интер-Милан важело за воопшто најјатрактивно дерби во фудбалски свет, жити се'?
u top 3 e sekako, i neznam sto podrazbirate pod atraktivno, stil na igra, neizvesnost ti rekov mi rece :)
Prvo, dvata kluba se fudbalski giganti na svetsko nivo, vtoro, Milano ko grad i Meaca ko stadion, treto, ultrasite i atmosferata na tribini, koreografiite im se posebna prikazna, mame si ebale, shteta mozebi sto eve veke nekolku godini timovite se loshi pa do nekade izgubi na kvalitet i interes ova derbi za ostatokot od svetot, ali fakt e deka e edno od retkite derbi mecevi za dva tima koi doagaat od eden grad, a timovite da imaat takva bogata trofejna istorija i istite da se megju najpoznatite na svetsko nivo, toa e ona sto ova derbi go pravi posebno i do nekade unikatno.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
u top 3 e sekako, i neznam sto podrazbirate pod atraktivno, stil na igra, neizvesnost ti rekov mi rece :)
Prvo, dvata kluba se fudbalski giganti na svetsko nivo, vtoro, Milano ko grad i Meaca ko stadion, treto, ultrasite i atmosferata na tribini, koreografiite im se posebna prikazna, mame si ebale, shteta mozebi sto eve veke nekolku godini timovite se loshi pa do nekade izgubi na kvalitet i interes ova derbi za ostatokot od svetot, ali fakt e deka e edno od retkite derbi mecevi za dva tima koi doagaat od eden grad, a timovite da imaat takva bogata trofejna istorija i istite da se megju najpoznatite na svetsko nivo, toa e ona sto ova derbi go pravi posebno i do nekade unikatno.
Друго е топ3, друго е најјако во Свет. Според мене Милан-Интер никогаш, во ниту еден момент не било најјако дерби во Свет, затоа и прашав, кога било, во кој период? Тоа што го ставаш ти во топ3 е само поради тоа што е градско и е препознатливо поради тоа. По квалитет, поготово во моментов е еднакво на Вардар-Ѓорче Петров, според мене.
Тоа дека е едно од ретките кои доаѓаат од еден град а се актуелни е точно, само што пример Рома-Лацио мислам дека е попокољ дерби.
Од друга страна имаш и братско градско дерби како Ливерпул-Евертон, нешто што Мондо заборави и исфорсира хумор ко Џонтра кога ќе удри чаша ракија па ровари на форумов, форсира хумор и во акваристика.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.838
Поени од реакции
17.788
Друго е топ3, друго е најјако во Свет. Според мене Милан-Интер никогаш, во ниту еден момент не било најјако дерби во Свет, затоа и прашав, кога било, во кој период? Тоа што го ставаш ти во топ3 е само поради тоа што е градско и е препознатливо поради тоа. По квалитет, поготово во моментов е еднакво на Вардар-Ѓорче Петров, според мене.
Тоа дека е едно од ретките кои доаѓаат од еден град а се актуелни е точно, само што пример Рома-Лацио мислам дека е попокољ дерби.
Од друга страна имаш и братско градско дерби како Ливерпул-Евертон, нешто што Мондо заборави и исфорсира хумор ко Џонтра кога ќе удри чаша ракија па ровари на форумов, форсира хумор и во акваристика.
Брат реално да прјаме муабет Ливерпул - Евертон никогаш не било поголемо дерби од Интер - Милан сега шо се срање моментално клубојте е друга прича, не дека не е големо дерби Ливерпул - Евертон со оглед дека од нив излеговте како клуб :D на некој начин :D

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Брат реално да прјаме муабет Ливерпул - Евертон никогаш не било поголемо дерби од Интер - Милан сега шо се срање моментално клубојте е друга прича, не дека не е големо дерби Ливерпул - Евертон со оглед дека од нив излеговте како клуб :D на некој начин :D
Каде реков јас дека едното е поголемо од другото? Ливерпул-Евертон е братско дерби, градско, братско дерби. Од друга страна, пред да почне Манечстер да владее во Англија, Евертон бил втор најтрофеен клуб, со 10 лигашки титули, што денес го право четврт најтрофеен во лига, после Ливерпул, Манчестер и Арсенал. Разлика помеѓу тоа дерби и Интер-Милан е тоа што ваму скоро и да немало инциденти, заедно седат едни до други на трибина, плус како клубови многу повеќе се имаат зближено после Хилсборо, со кампања против Тачер и сфе останато. Додади на тоа што Ливерпул како град е индустриски, па со пропаѓањето на индустријата во северниот дел на Англија е отиден у курац, па се збори како преку фудбал се одвојувале од секојдневната сиромаштија итн итн, што добива сосема друга тежина, само што се' ова е „шпанско село“ за огромен дел од луѓето кои не навиваат за англиска екипа, па не се до толку запознаени со ваквите работи.
Нејсе, никаде не реков дека Евертон-Ливерпул е појако или послабо дерби, што не ни беше поента на мојата реплика али увек имаш некој што ќе исфорсира хумор и целата дискусија ќе отиде у курац.

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.516
Поени од реакции
10.279
Каде реков јас дека едното е поголемо од другото? Ливерпул-Евертон е братско дерби, градско, братско дерби. Од друга страна, пред да почне Манечстер да владее во Англија, Евертон бил втор најтрофеен клуб, со 10 лигашки титули, што денес го право четврт најтрофеен во лига, после Ливерпул, Манчестер и Арсенал. Разлика помеѓу тоа дерби и Интер-Милан е тоа што ваму скоро и да немало инциденти, заедно седат едни до други на трибина, плус како клубови многу повеќе се имаат зближено после Хилсборо, со кампања против Тачер и сфе останато. Додади на тоа што Ливерпул како град е индустриски, па со пропаѓањето на индустријата во северниот дел на Англија е отиден у курац, па се збори како преку фудбал се одвојувале од секојдневната сиромаштија итн итн, што добива сосема друга тежина, само што се' ова е „шпанско село“ за огромен дел од луѓето кои не навиваат за англиска екипа, па не се до толку запознаени со ваквите работи.
Нејсе, никаде не реков дека Евертон-Ливерпул е појако или послабо дерби, што не ни беше поента на мојата реплика али увек имаш некој што ќе исфорсира хумор и целата дискусија ќе отиде у курац.

Евертон има 9 титули.Пред да почне да владее Манчестер,Арсенал бил втор најтрофеен клуб во Англија со 10 лигашки титули. :kuracc:

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.838
Поени од реакции
17.788
Грешно сум те сватил ко така, извини :D

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Евертон има 9 титули.Пред да почне да владее Манчестер,Арсенал бил втор најтрофеен клуб во Англија со 10 лигашки титули. :kuracc:
Барем ми ја сфати поентата на постот, за разлика од сеа некој што ќе исфорсира хумор и ќе собере 8 (со букви осум) лајкови. Лондон како дерби град никогаш не бил спомнуван од страна на Ливерпул или Манчестер, кој како град роварел низ Англија за периодот кој зборам, пред издигнувањето на Манчестер Јунајтед, зошто Ливерпул и Манчестер како градови се класична сиротиња за Лондон.
Никад на трибина не се пеело „where are you London" туку „where are you Manchester“. Дербито како раднички градови е една од најголемите причини што Ливерпул и Манчестер како најјаки клубови од градовите се имаат наметнато за најголемо дерби во Англија, додај на тоа што се и најтрофејни клубови. Затоа викам, Ливерпул-Евертон не може да се спореди со Интер-Милан, нит со Ливерпул-Манчестер, само што тој што не прати Англиски фудбал доволно, може само да се избламира со „па Ливерпул-Евертон да не е боље?“, ко Тошо што се бламира со „у па ти боље да не си“.
БраЦко дерби.
Во врска со бројот на титули, муабетот ми беше до 90та, до моментот кога Ливерпул се губи од мапа на освојување ПЛ, што го прави Евертон со 9, Арсенал со 8 :)

D

Darko_ufo

Гостин
Moментот кога во Серија А темата се развива муабет за историјата на Премиер Лигата, нејзините клубови и трофеите. Јебеш ти Фабрицио Миколи...

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.262
Поени од реакции
18.478
@Peja989 нормално дека те исмевав за Ливерпул-Евертон, бидејќи ти премногу препотентно праша како тоа, кога се сметало миланското дерби за најдобро. Не ни постои најдобро дерби во светот, исто како што не постои најјак играч во историјата и слично. Поентата што ја напиша членот погоре е дека миланското отсекогаш било меѓу најдобрите, а сигурно во одреден период било и најдобро. Твоето прашање беше во стилот како некој да напише "Меси е најдобар играч во историјата", а ти да реплицираш, како тоа, каде ти се Пеле, Марадона, Роналдо и слично. Само што малку ако го отвориш умот пошироко ќе разбереш дека тоа не значи буквално најдобар играч, туку може да се вброи меѓу најдобрите, а човекот што го пишал така е фан на Барселона, или во нашиот случај фан на Милан кој има и субјективен дел.

Се на се поентата на членот кој го напиша тоа не е да ги деградира останатите дерби дуели низ светов, туку да го нагласи миланското чиј што и фан е тој. Од прашања како твоето не може да има дискусија, не од друго.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Од ПРАШАЊЕ како моето не може да се развие дискусија ама од КОНСТАТАЦИЈА ко твојат може?
Прашав зошто ме интересира, во кој момент од фудбалската историја Интер-Милан било најјако дерби во свет, на страна најјако градско дерби. Мада, според мене Лацио-Рома е далеку појако градско дерби ама да се тргнеме од тоа, ќе прашам по 13ти пат, во кој период Милан-Интер било најјако дерби (не градско) во Свет?

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.262
Поени од реакции
18.478
Од ПРАШАЊЕ како моето не може да се развие дискусија ама од КОНСТАТАЦИЈА ко твојат може?
Прашав зошто ме интересира, во кој момент од фудбалската историја Интер-Милан било најјако дерби во свет, на страна најјако градско дерби. Мада, според мене Лацио-Рома е далеку појако градско дерби ама да се тргнеме од тоа, ќе прашам по 13ти пат, во кој период Милан-Интер било најјако дерби (не градско) во Свет?
Мојата не беше констатација, туку заебанција.

Второ се мисли овде на градско дерби, барем јас за тоа разбрав дека станува збор. Пак истиот одговор, со децении е меѓу најјаките дерби мечеви, не ја знам цела историја, али ако таргетираме период еве нека биде првата декада од овој милениум, каде што двете меѓу нив изиграа епски натпревари со многу квалитет, атракции, голови и светска класа играчи.

Како последно, ти со твоето фаќање за сламка за тоа кога конкретно било меѓу најдобрите, покажуваш дека ти беше поентата да се направиш паметен прво, ама не излезе баш по твое од коментарите што ти следуваа. А го избегнуваш фактот дека навистина е меѓу најдобрите дерби мечеви, дури и да се пробие границата надвор од еден ист град.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Мојата не беше констатација, туку заебанција.

Второ се мисли овде на градско дерби, барем јас за тоа разбрав дека станува збор. Пак истиот одговор, со децении е меѓу најјаките дерби мечеви, не ја знам цела историја, али ако таргетираме период еве нека биде првата декада од овој милениум, каде што двете меѓу нив изиграа епски натпревари со многу квалитет, атракции, голови и светска класа играчи.

Како последно, ти со твоето фаќање за сламка за тоа кога конкретно било меѓу најдобрите, покажуваш дека ти беше поентата да се направиш паметен прво, ама не излезе баш по твое од коментарите што ти следуваа. А го избегнуваш фактот дека навистина е меѓу најдобрите дерби мечеви, дури и да се пробие границата надвор од еден ист град.
Тоа што мнозината не се согласија со мојот коментар кој не беше ни констатација, туку прашање (нешто на што не можеш да се согласиш или одрекнеш) не е никаков показател за тоа дали моето мислење е на место или не. Па 3/4 од државава наша гласа за Груевски па по тоа треба да заклучиме дека тоа е правилен потег?

Нормално е да добијам негативни коментари кога секоја тема на форумов врие од субјективност. Влези во ПЛ темата и пиши дека Интер - Милан е поголемо дерби од Њукасел-Сандерленд ќе бидеш избацен на партали. Тоа какви коментари следеле не мора да значи дека коментарите се на место.

Во врска со дерби дуелите само во Италија, според мене, по квалитет никогаш не може да го надмине Милан-Јувентис, по напнатост Рома-Лацио, што значи дека, според мене, доаѓа на трето место, само во Италија, земено во целиот период од кога пратам Италијански фудбал.

Затоа прашав, во кој период било најјако дерби, без никаква ароганција и/или курчење. Тоа што веројатно едно „жити се'“ асоцира на ароганција и курчење не е моја работа.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.838
Поени од реакции
17.788
Тоа што мнозината не се согласија со мојот коментар кој не беше ни констатација, туку прашање (нешто на што не можеш да се согласиш или одрекнеш) не е никаков показател за тоа дали моето мислење е на место или не. Па 3/4 од државава наша гласа за Груевски па по тоа треба да заклучиме дека тоа е правилен потег?

Нормално е да добијам негативни коментари кога во секоја тема на форумов влијае од субјективност. Влези во ПЛ темата и пиши дека Интер - Милан е поголемо дерби од Њукасел-Сандерленд ќе бидеш избацен на партали. Тоа какви коментари следеле не мора да значи дека коментарите се на место.

Во врска со дерби дуелите само во Италија, според мене, по квалитет никогаш не може да го надмине Милан-Јувентис, по напнатост Рома-Лацио, што значи дека, според мене, доаѓа на трето место, само во Италија, земено во целиот период од кога пратам Италијански фудбал.

Затоа прашав, во кој период било најјако дерби, без никаква ароганција и/или курчење. Тоа што веројатно едно „жити се'“ асоцира на ароганција и курчење не е моја работа.
жити се :D

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.262
Поени од реакции
18.478

Нормално е да добијам негативни коментари кога во секоја тема на форумов влијае од субјективност. Влези во ПЛ темата и пиши дека Интер - Милан е поголемо дерби од Њукасел-Сандерленд ќе бидеш избацен на партали. Тоа какви коментари следеле не мора да значи дека коментарите се на место.

Па тоа жити се асоцира на ароганција и ти си доста свесен штом самиот си заклучи од каде мене ми дојде таа идеја.

Не е важно тоа да се вратиме на поентата. Пак ќе кажам, мене ми се чини дека стана збор за градски дерби мечеви, ама ајде ќе ја прошириме основата.

Како прво да ја разрешиме споредбата со Рома-Лацио. Напнатоста е претесен параметар за само него да го земаме при споредба на дуелите. Од вкупниот квалитет на напнатоста која ја поседува еден дуел може да отпадне некој си 10%. Ако го земаме во предвид тој параметар, тогаш и Сампдорија-Џенова, Палермо-Катанија па дури и Ѕвезда-Партизан може да ги сметаме за подобри градски/островски дерби мечеви. Но, дали е тоа така? Еве, твојот критериум напнатоста е поголема кај/пред сите овие мечеви во споредба со Милан-Интер. Во Џенова редовно има инциденти од широки размери, на Сицилија да не зборувам. Ми ја сфаќаш поентата, Милан-Интер како дерби не може да биде послабо и на пониско ниво од Лацио-Рома. Секоја чест за второво, ама квалитетот на тимовите кои се сретнале, важноста на мечевите што ги имаат изиграно, самиот квалитет на натпреварите што ги имаат одиграно прави оваа дерби да биде над другото. Тренерите што ги воделе овие два тима, ѕвездите на теренот, страшните кореографии на трибините и да не набројувам уште. Според тебе може Рома-Лацио да биде по(вметни која сакаш позитивна придавка) од Милан-Интер, ама ако подобро ги разгледаш фактите, се надевам дека ќе дадеш можност да си го промениш мислењето.

Што се однесува до Милан-Јувентус, можеби имаат играно повеќе битни мечеви за висок пласман, со поквалитетни фудбалери на теренот, ама предност на другото дерби е тоа што е сепак од исти град и некако има повеќе шмек. Исто да се надоврзам погоре на Џејми ако не се лажам, кој рече дека мечевите Милан-Јуве ретко биле интересни за неутралците, бидејќи пред се секогаш повеќе се тактизирало, на резултат ова-она. Додека како натпревар Милан-Интер, барем откако повеќето овде гледаме фудбал, со исклучок на последните 2-3 сезони секогаш бил интересен, отворен и бескомпромисен меч.

Дури мислам дека повеќе би го вметнал дербито на Италија (Интер- Јувентус) во конкуренција на миланското дерби, отколку дуелот Јуве-Милан.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom