Корупција во високото образование (Апсења на Економскиот факултет)

• Креатор на темата Goldie
  • Време на започнување

Дали сметате дека има корупција во високото образование ?

• Да

Гласови: 171 92,4%
  • Не

Гласови: 7 3,8%
  • Незнам

Гласови: 7 3,8%

• Вкупно гласачи
    185

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
Не разглабајте вие кој е и што е.Си има МВР, истражни органи и све по ред ќе се дознае.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Славе е школа на Шуклев, да не ве чуди.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.993
Поени од реакции
74.134
Јас не знам за некој на кого му побарал некој проф од економски пари... Знам за мн студенти што препишуваа...
Во поголемиот дел од случаите на корупција, студентите си плаќаат за да положат, иако сум слушал дека кај еден од гореспоменатите поминале еден куп студентки, на кои им побарал да ги испегла за да положат.
Нема врска дали самите студенти понудиле мито, самото тоа што професорите прифатиле треба да биде казниво.

Мене повеќе ми смета што дел од овие професори си имаат бизниси со луѓе од страна кои им земаат еден куп пари на студентите, за потоа да им диктираат одговори на колоквиумите. Професорите знаат и ги оставаат да препишат, па после ќе си ги поделат парите со тој што им поткажувал.

Нормално и овде вината лежи кај студентите, кои не сакаат да научат, туку да положат по секоја цена.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.398
Јас не знам за некој на кого му побарал некој проф од економски пари... Знам за мн студенти што препишуваа...
Проблемот е што прифаќаат кога ќе им понудат,инаку ако си учиш ништо нема да ти напраат. За овој Драги ептен се ширеа муабети, дека иделе кај некој негов човек на часови,дека зимал пари за оцена и тн.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Проблемот е што прифаќаат кога ќе им понудат,инаку ако си учиш ништо нема да ти напраат. За овој Драги ептен се ширеа муабети, дека иделе кај некој негов човек на часови,дека зимал пари за оцена и тн.
Нема врска за Баже ако мислиш, има многу што паѓаа а идеа на часови. Положуваа многу на тој начин што за време на полагањето ти праќа пораки со решението на задачите, а и реално си го бива, јас бар многу научив од него пошто сум дудук математика.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.993
Поени од реакции
74.134
Нема врска за Баже ако мислиш, има многу што паѓаа а идеа на часови. Положуваа многу на тој начин што за време на полагањето ти праќа пораки со решението на задачите, а и реално си го бива, јас бар многу научив од него пошто сум дудук математика.
Во која заблуда си ти друже, ни самиот не си свесен :icon_mrgr:

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.576
Oва не е кривично дело? Барем вакви се фаќаат лесно...

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Тоа во принцип не оди толку директно колку што мислиш ти.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Oва не е кривично дело? Барем вакви се фаќаат лесно...
Па не спомнав дека Драге е вмешан со Баже. Ако те фатат ќе си добиеш казна, ти, а Баже ти си плаќаш пари што одиш на приватни часови, на твој ризик е препишувањето. А и не мора да препишуваш ако си спремен.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.993
Поени од реакции
74.134
Во моментов само Електро и Финки држат некоја строгост, се друго е гола вода.
На потешките факултети има малце студенти и со тек на време стануваат како клас во средно и на крај им се прогледува низ прсти поради блискиот однос кој го имаат со професорите/асистентите. Ова не е случај на гореспоменатите два факултета, каде што поради бројот на студенти, мува не ги лази професорите/асистентите, па се многу построги во оценување.

Има факултети каде што материјалот е навистина тежок, но се вртат едни исти прашања цело време и така положува и шуто и сакато.

За секој друг факултет надвор од УКИМ, не сакам да коментирам, ниту пак има потреба :D

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.576
Па не спомнав дека Драге е вмешан со Баже. Ако те фатат ќе си добиеш казна, ти, а Баже ти си плаќаш пари што одиш на приватни часови, на твој ризик е препишувањето. А и не мора да препишуваш ако си спремен.
Топ си е... Затоа џабе ќе одат овие затвор кога ќе продужат Бажевци, препишувачи и слични... Барем овие имаат знаење... дел...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Веројатно да најдат предходно обележани пари од страна на полицијата
тоа као К-15 со пари во индекс ... и сега испадна само овие 8мина земале мито од студентите. Инаку јас друго прочитав денеска за причините, правеле некои малверзации по 4-5000 евра само тој текст го нема, изгледа го тргнале.
Иначе каде очекуваш прљави пари да криеш.Дома секако.Нема у канцеларија
па ако малку има во главата ниту дома ниту во канцеларија. А што со студентите кои давале мито?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom