Корупција во високото образование (Апсења на Економскиот факултет)

• Креатор на темата Goldie
  • Време на започнување

Дали сметате дека има корупција во високото образование ?

• Да

Гласови: 171 92,4%
  • Не

Гласови: 7 3,8%
  • Незнам

Гласови: 7 3,8%

• Вкупно гласачи
    185
Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Четири години на ФЕИТ, ниту лично сретнав ниту пак сум слушнал за случаи на мито и корупција. Најблиску до тоа сум слушнал за случаи на ургирање и лигавење преку лични познанства, ама и за тоа не можам да кажам ништо повеќе од муабети. Можеби и има, ама групата на факултет и кругот во кој се движев биле такви што не сум сретнал таква работа, којзнае.

Од други факултети при УКИМ, сум слушал баш за економски како и за медицински, ама секогаш гледав брзо да ги заборавам муабетите што сум ги слушал, непотребно заморување е памтење такви детали.

Абе ај ..... Електро и машински се фалц купени а .Абе пази шо пишуваш брат. На електро црпки ти вадат.Цел математика учебник само за теорија те тераат да меморираш.6 години е просек да дипломираш.Маме ти ебаваат додека не научиш како треба.
Математиките на електро во најголем процент се повторување од материјалот по математика во средно образование - математички смерови. Е сега, ако тогаш не си учел, малку ти се и 6 години.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Абе ај ..... Електро и машински се фалц купени а .Абе пази шо пишуваш брат. На електро црпки ти вадат.Цел математика учебник само за теорија те тераат да меморираш.6 години е просек да дипломираш.Маме ти ебаваат додека не научиш како треба.
Јас имам завршено градинка од факултет и не се споредува со техничкиве. Муабетот ми е дека за машински, јас имам сведок кој ми беше блиско друштво, мада веќе неам контакт со типот. Пред да запише, му дојде дома професор да го спрема за приемен математика. Професорот после пола саат станал и си отишол со муабетот „ако ти завршиш Машински, јас ќе си ја искинам дипломата“. Дечкото во рекордно време стана магистар на машински, машински менаџмент нешто а-у. Муабетот ми е дека он ми е сведок дека дудук со основно, да не кажам никакво познавање математика може да го заврши машински. За електро не сакам да зборам, тоа е веќе друга клапа.

Каква екипа бе? Па треба привилегија да е да се полага кај Таки.
Не сум бил на предавање ама и за Ѓорѓе беше тој муабет ако добро ти текнува. „Па кај него напредавања, па знаење, па курац-палац, горд да си, сфе и сфашта“ за на крај да испадне најголем глупак.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
уште у 2008 знам за случај кој однесе 350 еу за 6ка кај Славе. У индекс преку посредник студент.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.993
Поени од реакции
74.133
Математиката на машински е доста тешка и материјалот е обемен.
Повеќето студенти од машински се дно-дна за математика, ама има една фора како положуваат сите.
Се даваат две различни комбинации од задачи цело време. Ќе им ги реши некој, ќе ги научат на памет и кога тогаш ќе положат на истите.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Акција на МВР во обид да се зачува и тоа малку што останало од ОЈО.

Во секој случај, планирана работа, следени се, чекан е само моментот да ги фатат со докази на лице место. Највероватно случајов го работи одделот за организиран криминал при ОЈО... viva la familia

Тајмингов, Хорхе трга аболиција на сите (преку писмена изјава), и ОП наеднаш Голема Акција на МВР пази, фатени професори шо земале мито. Жити све? Сфарно земале мито? :eek:

Последно уредено:
Член од
5 февруари 2014
Мислења
58
Поени од реакции
49
:pos:Си замислувам како изгледа муабетот кога одиш кај него во канцеларија да купиш 6ка:

Студентот: Професоре, знаете.. Колку треба?
Љубиша: (2 минути пауза) За... (кратка пауза) што?
С: Па, знаете, за оценка?
Љ: (пауза) За.. (пауза) кој предмет?
С: СИС.
Љ: Аха...
С: ...
Љ: ...
С: ...
Љ: Е, што СИС?
С: Па, за 6ка.
Љ: (пауза) Добро. (пауза) Која сесија?
С: Ама не професоре, колку чини 6ка?
Љ: Што колку чини?
С: Па 6ка професоре, паднав.
Љ: (пауза) По кој предмет?
Замислувај си. Ако треба кај Љубиша да купуваш 6 ка утепај се ;)
[

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.291
Поени од реакции
5.569
Во поголемиот дел од случаите на корупција, студентите си плаќаат за да положат, иако сум слушал дека кај еден од гореспоменатите поминале еден куп студентки, на кои им побарал да ги испегла за да положат.
Нема врска дали самите студенти понудиле мито, самото тоа што професорите прифатиле треба да биде казниво.

Мене повеќе ми смета што дел од овие професори си имаат бизниси со луѓе од страна кои им земаат еден куп пари на студентите, за потоа да им диктираат одговори на колоквиумите. Професорите знаат и ги оставаат да препишат, па после ќе си ги поделат парите со тој што им поткажувал.

Нормално и овде вината лежи кај студентите, кои не сакаат да научат, туку да положат по секоја цена.
Што очекуваш во општество во која цифрата игра поголема улога од знаењето, има мрзи да .. ама има и луѓе што едноставно се под притисок да извадат појака оценка мислејќи дека не е битно тоа што знаеш туку битно при вработување јас да имам црно на бело висока оценка за да можам да се запослам евентуално тато,чичо,вујче,баба,стрина,кошијата да ме прогура на работно место .. се надевам ме разбра што сакам да кажам ..

D

Daedalus

Гостин
Машински е тиње у споредба со порано. Порано да имаш завршено Машински, значело да имаш убиено 7 змеја преку 7 мориња и 7 планини. Сеа за да завршиш Машински, све што ти треба е да знаеш да набубаш 30 прашања и 3 задачи за испит.
Тие предмети што ги сметаат за премногу тешки (хидро или термотехника) се всушност заебанција у споредба со било кој предмет на Машински пред 30 години или тогашните „Механика на флуиди“ и „Термотехника“.
Ипак, на кој му се учи, ќе учи.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Јас не верувам дека било кој универзитетски професор ќе прими мито од студент за да положи
Ова се само муабети

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Каква екипа бе? Па треба привилегија да е да се полага кај Таки. На такви предавања на такви книги кои патем не се од калибарот на Шуклев кога збориме за колењето на џебот на студентите, соработка, достапност, попустливост... Урнек за професор!!! Е и ако некој и покрај се ова сервирано не може да положи економија и заслужува некој да му ги собере парите...
Ако некој неможе да положи основи на економија не заслужува да заврши економски. Не ги оправдувам професорите и секој што земал мито треба да одговара. Проблемот сепак е во општеството и студентите. Се креираше амбиент дека секој што се запише мора да заврши и дека луѓето што немаат факултет се помалку вредни.

Моето искуство со сите овие професори е позитивно, не забележав дека намерно ги буткаат студентите со цел да им изнудат пари.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.291
Поени од реакции
5.569
Јас не верувам дека било кој универзитетски професор ќе прими мито од студент за да положи
Ова се само муабети
Хахахах или си глуп много или тролаш ... ако си глуп нема везе битно да си жив и здрав .. што ке ти е мозак да размислиш и онакој 600 евра ке ти завршив работу ..

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Правилен потег од погрешни причини. Се знае зошто ова се случува баш сега и зошто баш овие личности. Но добро, нека се чистат сите корумпирани вработени во едукативните установи. Следни нека бидат здравствените домови.
Само да не бидат заменети со други уште покорумпирани.
Најстарото писмо писмо е клинестото сумерско писмо, старо од кај знам повеќе од 3000 години, и во текстовите таму пишува мито и корупција, образование и администрација.

И налетувам вака текст да се искорени корупцијата, таа не е дел од системот, таа е системот стар неколку илјадници години.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Најстарото писмо писмо е клинестото сумерско писмо, старо од кај знам повеќе од 3000 години, и во текстовите таму пишува мито и корупција, образование и администрација.

И налетувам вака текст да се искорени корупцијата, таа не е дел од системот, таа е системот стар неколку илјадници години.
6db261ebc451c5cec4cd6d2637b7c38f.jpg

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.326
Поени од реакции
21.614

Kajgana Shop

На врв Bottom