- Член од
- 10 октомври 2011
- Мислења
- 6.168
- Поени од реакции
- 10.136
Многу интересно ми изгледа ова, некој да направи на letterboxd профил? Треба да почниме за краткометражните да направиме профили, а воедно сакам да прашам има ли некој од последните 2-3 години краткометражен достапен да се изгледа целосно некаде?Еве нешто интересно од наша продукција, бар според сликите. Краткометражен игран филм - Еклер. Времетраење 27 мин.
Ќе игра во Милениум од 5 мај, претпоставувам пред Лазар, како што правеа со Долу од рајот и Revenant.
Четврток на Милчо Манчевски, ако не си го гледал.Многу интересно ми изгледа ова, некој да направи на letterboxd профил? Треба да почниме за краткометражните да направиме профили, а воедно сакам да прашам има ли некој од последните 2-3 години краткометражен достапен да се изгледа целосно некаде?
Гледан ми е, ама последниве 2-3 години испаднаа многу кратки филмови кои се даваа бесплатно на нашиве фестивали а ниеднаш немав време да ги изгледам.Четврток на Милчо Манчевски, ако не си го гледал.
Одличен е краткиов Бубачки за наши услови. Тмурни и темни сцени, добри кадри и интересна мрачна приказна. Дефинитивно вреди потрошеното време за филмов.Еден од подобрите кратки македонски филмови на Изи филмот, незнам чоекот шо му е станато сеа, се после ова негово ми е срање. Инаку со филмот има во Локрано земано златен леопард и номиниран во Берлин за златна мечка бил.
Многу тешко од последниве 2-3 години. Еве Епизодист од 2010/2011 дури сега февруари месец мислам постираа линк со пасворд, претходно само ако имаш познаници во екипата па да ти дадат да го гледаш. Според зборовите на еден режисер на вакви филмчиња, имаат договори со дистрибутерските куќи во кои стои дека филмот не смее да биде на интернет 5 години од премиерата. Е сега зависи од дистрибутерот и режисерот дали ќе се согласи на таков чекор.[DOUBLEPOST=1462432913][/DOUBLEPOST]Од завчера достапен е и документарецов за студентскиот Гоце.[DOUBLEPOST=1462436060][/DOUBLEPOST]П.П.С. @MyloXylotoГледан ми е, ама последниве 2-3 години испаднаа многу кратки филмови кои се даваа бесплатно на нашиве фестивали а ниеднаш немав време да ги изгледам.
Да не речеш после не сме ти кажале.ЏГАН УШТЕ САМО ОВАА НЕДЕЛА НА РЕПЕРТОАРОТ НА КИНО МИЛЕНИУМ СКОПЈЕ ОД 18:00ч.
За сите кои сеуште не сте го погледнале ЏГАН, имате само уште неколку дена.....одете во кино!!!!
Што е Ари?Го глеав Џган пред 2-3 дена, приказната почнува супер, интересна тематика, али некако Вардан прохоливудски настроен со некои режисерски постапки што ги прави, исто и во монтажата се случува тоа. Драматургијата, права линеарна линија. Али едно не ми е јасно од која мака имаш 300 илјади евра, снимаш на ред камера или директорот на фотографија Самоиловски нема работено на Ари па не сакаме да експериментираме, глупости. Ете супер за 25 дена завршено снимање све супер, имаш еден куп натурчици, за кои немам збор сите се одлични, немаш многу професионални актери (Денис и Сара воопшто не ми се допаднаа), муабетот ми е немаш толку голем трошок за хонорари за актери, земи мајкаму стара едно Ари, гледаш дека пола филм ти е ноќе и снимај како човек извади добра слика. Вака со редот, пола мрак пола нојс, пола се гледа пола аут оф фокус.. Филмчето и тематиката супер, музиката нешто не ми се допадна. Идејата и пораката универзална и јасна, за што и како се работи и како се третираат маргирализираните луѓе во опшеството, какви се табуа постојат за нив и нормално дека најголемите криминалци секогаш ќе бидат на слобода, а луѓето што ќе украдат корка леб за да преживеат, цел живот ќе бидат бележани и отфрлени од опшеството. Муабетот на режисерот " не ДАЛИ насилството раѓа насилство, туку ДАЛИ ТРЕБА насилството да роди насилство".
Ликот на главниот протагонист во приказната Филип, многу ме потсеќаше со погледот и фацијаната експресија на "Gomer Pale" од Full Metal Jacket на Кјубрик.
затоа што е натурШЧик, а не натурЧик. Мада и јас првпат го сретнав пред година/две.Што е Ари?
И со тој збор натурчик одете...
Го слушнав на едно интервју што го даваа личностите поврзани со филмот и го кажуваат како да е секојдневен збор.
Првпат го слушам, немаме таков збор во македонскиот речник, гугл не дава македонски резултати (веројатно скоро никаде не бил спомнат) и ми требаа десетина секунди да сфатам што значи зборот.
Фала.затоа што е натурШЧик, а не натурЧик. Мада и јас првпат го сретнав пред година/две.
Кај ќе го најдеш Џган? Јас го испуштив, мака ми е.Ќе ги гледам во понеделник сите три, и Џган, и Лазар и Еклер да го скинам Шуклев во понеделник и раат сум
невермајнд што дефиницијава не соодветствува со значењето аматерски глумец што е потребно во сите 170 статии и за Џган и за најновиот на Теона - „Кога денот немаше име“, важно е новинарите да се прават попаметни.