Акции на СЈО (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Законот вели поинаку, информирајсе малце пред да пишеш нешто,немој да тресеш глупости овде.

Согласно уставот и законите според ( став 1 и став 6) од денот на распишување, до денот на избори не треба да има помалце од 70 дена, а не повеќе од 90.

Значи уставот е прекршен од сам старт од вас. "избори" се распишани на 15 април, ако се водиме согласно уставот и законот, тие треба да се оддржат во период од 24 јуни(мин 70 дена) до 14 јули (макс.90 дена)

Од денот на распишување т.е 15 април, до 5 јуни има само 51 ден. Значи уставот е прекршен.

И со кое лице зборувате за избори, кога од сам старт, вршите тортура и прекршувате закони?
Затоа ќе видите избори на 5јуни, мало морген.
Прочитав и што со тоа ?! Требаше на 24 април според пржинскиот како што е договорено и владата веќе е техничка и се одложи на 5 јуни и колку денови поминува а?
Член 63

Пратениците во Собранието се избираат за време од четири години. Мандатот на пратениците го верифицира Собранието. Мандатот почнува да тече од конститутивната седница на Собранието. Новоизбраното Собрание се состанува на конститутивна седница најдоцна 20 дена по одржаните избори. Конститутивната седница ја свикува претседателот на Собранието од претходниот состав.
Доколку не се закаже конститутивна седница во предвидениот рок, пратениците сами се состануваат и го конституираат Собранието на дваесет и првиот ден од денот на завршувањето на изборите.
Избори за пратеници во Собранието се одржуваат во последните 90 дена од мандатот на стариот пратенички состав или во рок од 60 дена од денот на распуштањето на Собранието.
Мандатот на пратениците во Собранието може да се продолжи само во случај на воена или вонредна состојба.
Со закон се утврдува неспојливоста и неизбирливоста на функцијата пратеник во Собранието со вршење на други јавни функции или професии.
Собранието се распушта ако за тоа се изјасни мнозинството од вкупниот број пратеници.


Ова е од уставот. Мафо, не знам што цитираш ти. Собранието се распушти на 6 или 7 април, па сметај до 5 јуни.
http://www.sobranie.mk/ustav-na-rm.nspx
Зашто ова гомно не го искршија од ќутек на лице место?
А девојката нели чкрташе по портата? Не дека одобрувам насилие, ама па таа мочка кој и дал право да чкрта по јавни објекти. Дома нека си пишува по ѕидови.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.195
Поени од реакции
21.896
Аман со сендвичите више, јас еве добив хот-дог, без дискриминација! :vozbud:
Сите со сендвичи ги најаде, само тој кутриот вегетаријанец. Саде салата му даваат. И после нервозен. Е нервозен , каков да биди само на трева.
Башка интересно се жали човекот , го етикетирале соросоид и така нешто. Според неговата логика сите што се против опозицијата се вмровци и сендвичи од штаб им даваат, ама ако си против е тогаш е друго. Не си опозиционер, не си соросоид , не си предавник, не си хулиган. Се тоа некој други се, тој е невин, независен и објективен.[DOUBLEPOST=1460929058][/DOUBLEPOST]
Ако на СДСМ им секне спонзорството од Сорос ни П од протести нема да има.
 
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Нема да ви даваам дополнителна можност да ја дефокусирате темава.
Темава воопшто не е дефокусирана. Поделеноста на вооружените сили на државата на два фронта (протести и граница) е одлична шанса за тие на видеото да ја повторат две и прва.
Пак ќе речам, не се прави на Тошо.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.195
Поени од реакции
21.896
Бог да чува од вакви како тебе. Од кога е нормално граѓани да делат „правда“ по своја мерка ?
Ако некој треба да ја санционира поради цртање графит на јавни места е полицијата а не некој си рандом куртон кој ни повеќе ни помалце туку дигнал рака на женско
Од кога. Па незнам, најверојатно од кога СДСМ заклучи дека не ги признава институциите на државата. Така да незнам што се буниш. Нели тоа го посакувавте цело време. Граѓаните да ја земат правдата во свои раце.
Туку ако некој полицаец и одеше и манеше еден пендрек на дотичната, тогаш според тебе ке беше во ред?
 
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.954
Поени од реакции
11.580
Од кога. Па незнам, најверојатно од кога СДСМ заклучи дека не ги признава институциите на државата. Така да незнам што се буниш. Нели тоа го посакувавте цело време. Граѓаните да ја земат правдата во свои раце.
Туку ако некој полицаец и одеше и манеше еден пендрек на дотичната, тогаш според тебе ке беше во ред?
Ja ke ti odgovoram: ne! Togash taa ima potpolno pravo da vrati na protivpravniot napad. Ili bilo koj drug na nejzino mesto.
 
D

deli

Гостин
Од кога. Па незнам, најверојатно од кога СДСМ заклучи дека не ги признава институциите на државата. Така да незнам што се буниш. Нели тоа го посакувавте цело време. Граѓаните да ја земат правдата во свои раце.
Туку ако некој полицаец и одеше и манеше еден пендрек на дотичната, тогаш според тебе ке беше во ред?
Сервилност до психоза идолопоклоништво покажување како ИСИС се поклоувате на кич кој нема нзс со факти на реална историја,единствено триумфално' значение на тој кич е порта низ која заминаa пола младина од земјава благодарение на идиотот на кој му пеете "никој ништо не ти може николаааа"
јеби правна држава никој ништо не ти може николче кради не,затварај не ти си нашиот пастир:facepalm:

Која трагикомедија сте се растревоживте за шарената порта егзодус а најголемата неправда која е направена у историја на постоење врз народот и државата со аболиција на досега најголемиот криминал направен го поздравувате како патриотски чин?:bravobe:
Тоа е таа ментална концепција на ИСИС
ИСИС-ДПМНЕ:pos:

вмровски калифат:pos:

уствари не е смешно тоа е реалноста дпмне се односно беа судство обвинителство имаа тотална контрола врз цел народ и држава без никаков коректор кој може да ги контролира исто како ИСИС тоа е таа иста идеологија.

тешко на Македонија со такви како вас.
 
Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
Се нафрливте на портата затоа што ви е на пат меѓу влада и собрание и не и се исплати на полицијата да ја брани, па како најлесна мета што не може да ви врати, удри по неа. Се јунак до јунак. :bravobe:
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.513
Поени од реакции
23.020
Не е битно дали е машко или женско, дали е сдсм или дпмне битно е дека такви провокатори мора да се санкционираат.
Па овие од власта се скапаа од ширење пропаганда како Заев сакал да направи граѓанска војна а они праќаат луѓе провокатори за да прават конфликти помеѓу народот
Cekaj koj e provokator taa sto skrta i unistuva ili toj sto i zalepi samar? Mislam seriozno i dvata akta se glupost i treba da se odgovara.
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Врз основа на сексуална определба се прави изборот на оброкот :P
Да, ако некоја будала го зема тоа сериозно што го пишав :D

Нема да ви даваам дополнителна можност да ја дефокусирате темава.
Кое дефокусирање? Негираш дека имаше албанци меѓу хулиганите? Да не се нашле таму по случајност, се загубиле во метежот, а?
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.560
Поени од реакции
5.828
Забегуваме од темата со партиски препукувања.
Поентава на формирање на СЈО се снимките што Зајко ги пука 1 година.Ќе пробам да направам мала анализа за снимките, целта на формирање СЈО и акциите, што повлече аболиција од Џорџе и следствено протести.

Дали е вистина криминалот кој се слуша ( а се слуша ! ) ?
Ако снимките се „монтирани“ како што власта тврди/ше , имаше доволно време да ги прати на експертиза во светски признати форезнички лаборатории и да докаже дека се “лепени и монтирани“. Штом Глујо не го направи тоа - за мене е доволен доказ дека се вистинити. Ако е некој глуп, нека верува поинаку.

Кој снимал ?
Искрено, побитно е содржината отколку кој снимал, зашто нели ако другар ти даде снимка како жена ти се ебе со друг, поголем проблем ти е ситуација со жената, отколку зашто некој ја снимал. Сепак, ако снимките се стварно од “странски служби“, ќе се отвори и прашање која е целта на вадење на тие докази. Зашто “странски служби“ сакаат да го сменат ВМРО и што би барале во противуслуга од СДСМ за да ги донесат на власт ?
И во двата случаи, кои да снимал, прво, не ја амнестира власта од одговорност за дилетанство во безбедносниот сектор и доволна е за нивна оставка. Друго, уништувањето на опремата (!) е доволен доказ дека и власта не е чиста по ова и дури и да имало странска вмешаност, незаконско прислушкување имало и од неа.

Дали имало изборни нерегуларности ?
Да не се лажеме. Секој со нормален IQ ваљда е свесен дека ИМАЛО. Не е битно дали биле 100 или 100000 гласови , криминал Е криминал.
Притисок со гласање секој го знае затоа што сите имаме познати/роднини/ пријатели што под закана за губење на работно место МОРААТ да однесат список на сигурни гласачи. Барем јас имам и во фамилија. Притисок за одење ( со списоци, СМС ) на партиски митинзи и контра-протести е исто познат. Отварање на гласачки материјал, гласање на умрени, тегнење за уши на циганите - го дознавме од бомбите и го земам за точно ( додека власта не докаже дека снимките се лепени и монтирани ). Гласачки инженеринг со гласачите од Пустец што живееат на Максим Ѓорѓија е исто криминал што со свои очи го видовме на телевизија. За “изборен туризам“ и селење на гласачи на месец дена пред/после избори и издавање на нови лични карти, исто има докази и сведоштва од директни учесници.

Дали треба да се подржат акциите на СЈО и да се казнат криминалците ?
ТРЕБА ! Мене не ме интересира дали така правеле претходно и другите. Доколку не ги казниме , влегуваме во опасна спирала со стимулирање на идни криминали од секоја наредна власт. Впрочем, ВМРО се 10 години на власт ( +4 години претходно ) и ако стварно имало криминал претходно, МОРАЛО до сега да биде казнет - во спритивно ИЛИ власта лаже дека имало, ИЛИ е соучесник со нив !
Примерите со киријата на Рада или вилата во Грција на Вицето се класичен спин за проста маса, затоа што секој нормален, кур го боли како приватни фирми што немаат врска со државни пари ги трошат парите.

Дали аболицијата на Џорџе е во интерест на народот ?
Првенствен интерест има фамилијата ! Соочени со озбилноста на СЈО и нејзината подршка од СИТЕ меѓународни институции, фамилијата е притисната до ѕид ! И покрај сите сопки и опструкции, Катето, Ленче и Фатиме - ГАЗАТ ! ( Мислам дека сега и Глујо ќе си касне од курот што не се договорил со Зајко уште на почетокот поинаку.)
Освен ако, Џорџе има информации дека фамилијата е спремна на се, па дури и на украинско сценарио “за крв да падне“ само да се спасат, па во тој случај искрено мисли (мисли ?) дека е подобро за народот да се изглупира до крај и “визионерски“ прави чекор за подобро на народот.

Дали треба да дадеме подршка на прорестите и акциите на СЈО ?
ТРЕБА ! На обичниот народ му е дојдено преку глава од се.
Се потежок живот на народот наспроти хедонизмот на власта, апатија кај младите, масовно исселување на интелектуаци, максимално зафолжување на државата, поделеност , се причина да народот дава подршка на СЈО и да сака криминалците да бидат казнети. Затоа што во акциите на СЈО гледаат НАДЕЖ за подобра иднина. Самата масовност на протестите ( без списоци, без сендвичи ), како и стуктура на протестирачите, млади, стари, студенти е јасна слика за тој што сака да види. Дури и контролирано насилство од типот на кршење стакла или рефасадирање на портата, па дури и буткање или удар/два со полиција не го гледам нешто страшно во смисол на канализирање на насобрана негативна енергија.

Друго,
Примерите од типот на “неполитички “дечки со коментари : “мене не ме интересира политика, не ги сакам и двете партии, не гласам никогаш за никои, АМА кога гледам како / кршат стакла / или маваат со боја / ме револтираат и сега ќе гласам ЗА власта “(?) ги карактеризирам како :
- или се крајно глупави без допир со реалноста
- или е евтин спин во организација на штаПот
ЗАШТО инаку не кажат : “мене не ме интересира политика, не ги сакам и двете партии, не гласам никогаш за никој, АМА кога гледам како покушаваат со сокријат убиство на дете / или, деца умираат оти нема пари за опреција / или ставаат во притвор бремена жена што го губи детето / ме револтираат и сега ќе гласам ПРОТИВ власта !“
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.513
Поени од реакции
23.020
Lol

Дали е вистина криминалот кој се слуша ( а се слуша ! ) ?
Navodniot kriminal treba da se dokaze na sud, ovde se sto ima se RAZGOVORI. Ne bitno ni dali se seceni, lepeni fakt e deka slusame SAMO segmenti sto Zajko gi servira. Od toj aspekt jas na tie razgovori ne ni pridavam nekoe znacenje, slobodno SJO neka razotkrie sto od se toa se slucilo i e vistina neka kazat kade i koj zavrsil vo endek i slicno pa slobodno neka osudat togas. Do toj moment seuste ne e dojdeno i sto e strasno i posle poveke meseci ne se ni blisku do nesto takvo taka da ili se nesposobni ili nisto od se toa nemalo u realnost i golem del e samo cukanje slama po telefon.

Кој снимал ?
Bitno e samo radi toa sto mozno e da go prekrsil zakonot. Da ne se lazeme vo sekoja drzava denes se se snima. Koga se znae deka CIA gi spionirala svetskite lideri na nivnite sojuznici najmal problem e ako resila od iks pricini ova da go napravi da go realizira. Do sega Zaev objasni deka toa bile stranski sluzbi a i Verusevski ima istreseno cel kup gluposti za toa. Na kraj krajeva glupost ziva e da si se snimas sam sebe i potoa lentive da padnat kaj drugi, ako veke ovie bile tolku pametni i manipuliraat so se zivo u drzavata i za se e Mijalkov kriv togas kako ova se slucilo? Najnebitna rabota e opremata, ako e zastarena nema nisto sporno za nejnoto unistuvanje, ako ne e togas za toa treba nekoj da odgovara ama pak toa nisto ne menuva. Unistuvanjeto vo nikoj slucaj ne e dokaz deka imalo nezakonsko prisluskuvanje od taa oprema, ako se znae za sto oprema stanuva zbor eksperti ke mozat da potvrdat dali od nesto takvo moze da se dojde do tie snimki ako veke toa e tolku bitno.



Дали имало изборни нерегуларности ?
Ne se slozuvam. Na sekoe izborno mesto duri i vo stranstvo ima luge od DIK i od opozicijata. Site tie prisustvuvaat na broenje glasovi i posmatraat. Ima i stranski monitori i do sega site izbori bile gore dole regularni. Duplo glasanje ne veruvam deka ima, sega za sega ne izlegoa dupli maticni borevi a se glasase i so mastila i sekakvi gluposti. Ako imalo toa bi bilo relatvno malku i ako mozat da dokazat, neka dokazat i neka ide vo zatvor odgovorniot na toa izborno mesto.

Pritisok i lobiranje vrsat dvata tabora. Na krajot sekoj sepak glasa samostojno i tajno. Kazni neka ima, neka izlezat i neka se izjasnat tie sto bile pritisnati. Neznam kako nekoj ocekuva ova da ispari i od ednas da se svedi na nula. Za zal ova nema resenie, bar ne brzo za ovie izbori.

Za lokalnite izbori i glasacite od Pustec, edino moze da se kaze deka e nemoralen potez ali se sto e napraveno tamu si e zakonski. Da sum na mestoto na SJO bi gi istrazuval notarite i gazdite sto gi izdale stanovite i bi gi repnal niv. Sigurno moze da najdat kako da gi kaznat i da im gi odzemat dozvolite na notarite a i gazdite neka platat za zataen danok posto ne veruvam nekoj da prijavil kirija. Ova pamet za drug pat. Treba da se zatvori i dupkata taka da moze da se smeni zakonot kade bi moralo eks vreme da se zivee vo taa opstina pred da mozes da glasas.
Дали треба да се подржат акциите на СЈО и да се казнат криминалците ?
TREBA.

Kriminalci ima vo dvata tabora. Treba i vo drugiot da proceslaat a ne svadbi da organiziraat koga se oni vo prasanje. Sum da se napravi i specijalen sud, sum i da im se zgolemi budzetot, sum duri i da im se dadat i specilani policijaci ako treba, bukvalno se sto treba ama pravdata da gi stasa SITE a ne vaka selektivno.

Toa sto VMRO ne gi apselo predhodnite ne znaci deka sega treba da im se oprosti. Eve krimosi bile VMRO neka gi zatvorat pa neka porabotat i na tie postarite slucaevi. Sekoj sto bil politicar ili rabotel vo administracija treba da podpadne pod juristikcija na SJO i za niv ne treba da vazi ni vremenski rokovi ni amnestii ni slicno. Jasno deka SJO ne e formiran za se toa ama jas zboram koga bi mu se prodolzila i prosirila juristikcijata.

Kako be zatajuvanje na danok so kirii i perenje pari vo grcija e spin za prosta masa? Neli kriminal e kriminal i ne e bitno dali se 100 ili 100 000 glasa treba da se odgovara. Ako Rada i Bobo ne igraat pored pravilata treba da bidat kazneti. Da sum jasen, ima miljon nacini kako Rada mozela ova da go napravi skrisno pa duri i legalno preku off shore companii ko Panama na primer ama ona resila da zastedi nekolku iljadi evra i da ne se maltretira pa sami si izdavaat stan na sebe. Ako makedonskite zakoni ne go dozvoluvaat toa (a veruvam ne bi, ako ima strucno lice neka potvrdi) togas toa e kriminal taka?

Дали аболицијата на Џорџе е во интерест на народот ?
Glupost od epski proporcii. Ne e vo interes na nikogo. Edino prifakam ako imalo sigurni podatoci deka ke se puka i probal da pottikne edinstvo. Se drugo e cista glupost i site treba da zavrsat po moznost i kako cimeri vo zatvor ako se dokaze deka se krivi.

Дали треба да дадеме подршка на прорестите и акциите на СЈО ?
Realno protesti treba da ima ama treba da se obedineti i da se protestira protiv dvata tabora. Ne treba da se politicki nego narodni i treba da se bara ostavki od site. Izbori na 5ti da ama pod uslov NIKOJ od segasnite ne se kandidira. Narednata vlada da bide od novi faci i posle 4 god koga ke se rascisiti so site ovie neka ima pak izbori na koj cistive bi mozele da ucestvuvaat. Druga opcija e da nema nikoj pratenicki imunitet i kako pagaat vo sud da se ide so naredniot na listata.

SJO vo segasna forma toest so segasnata politicka agenda ne treba da se poddrzi. Ne se ni najmalku nezavisni i se samo uste edna alatka na opozicijata i strancite. Kako takvi so pravo na niv se gleda kako politicki oboeni. Ideata za SJO e dobra ama ne ovie. Realno do sega NISTO ne pokazaa, se se svede na politicki presovi i baranje pritvori bez nekoja osnova.

Drugo,

Edna glupost ne ja opravduva drugata. Jas bi glasal pred se za toj sto moze da mi ponudi podobra idnina. Deka realno zdrastvoto ni e za nikade, ni e. Na listata na WHO sme pod Banglades. Problemot e sto i porano bese taka a i uste dolgo vreme ke bide taka zasto realno sme siromasna drzava i toa malku sto go imame treba da go cuvame. Koga gledam kako nekoj krsi nesto narodno mene ne mi e seedno. Opozicijata moze da se izjasni za sto bi go trosela budzetot. Neka kazat ke gradat bolnici, patovi, itn pa neka gi glasa narodot. Kolku ludo i da zvuci VMRO kaza deka ke go gradi SK 2014 imase i renderi i kampanji i na net i se i na kraj narodot glasase za niv. Sfati deka sekoj so sekoja idea nema da se slaga i deka sekogas nema da bide se kako sto sakas, zatoa se ustvari IZBORI, izlezi i izberi toa sto ti mislis deka e pravilno.
 
Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
Ако не ги тегнат за уши, тогаш другите ќе ги тегнат за уши. За жал, тоа е реалноста.

Другото го кажа kano.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.961
Поени од реакции
15.974
Lol

Дали е вистина криминалот кој се слуша ( а се слуша ! ) ?
Navodniot kriminal treba da se dokaze na sud, ovde se sto ima se RAZGOVORI. Ne bitno ni dali se seceni, lepeni fakt e deka slusame SAMO segmenti sto Zajko gi servira. Od toj aspekt jas na tie razgovori ne ni pridavam nekoe znacenje, slobodno SJO neka razotkrie sto od se toa se slucilo i e vistina neka kazat kade i koj zavrsil vo endek i slicno pa slobodno neka osudat togas. Do toj moment seuste ne e dojdeno i sto e strasno i posle poveke meseci ne se ni blisku do nesto takvo taka da ili se nesposobni ili nisto od se toa nemalo u realnost i golem del e samo cukanje slama po telefon.

Кој снимал ?
Bitno e samo radi toa sto mozno e da go prekrsil zakonot. Da ne se lazeme vo sekoja drzava denes se se snima. Koga se znae deka CIA gi spionirala svetskite lideri na nivnite sojuznici najmal problem e ako resila od iks pricini ova da go napravi da go realizira. Do sega Zaev objasni deka toa bile stranski sluzbi a i Verusevski ima istreseno cel kup gluposti za toa. Na kraj krajeva glupost ziva e da si se snimas sam sebe i potoa lentive da padnat kaj drugi, ako veke ovie bile tolku pametni i manipuliraat so se zivo u drzavata i za se e Mijalkov kriv togas kako ova se slucilo? Najnebitna rabota e opremata, ako e zastarena nema nisto sporno za nejnoto unistuvanje, ako ne e togas za toa treba nekoj da odgovara ama pak toa nisto ne menuva. Unistuvanjeto vo nikoj slucaj ne e dokaz deka imalo nezakonsko prisluskuvanje od taa oprema, ako se znae za sto oprema stanuva zbor eksperti ke mozat da potvrdat dali od nesto takvo moze da se dojde do tie snimki ako veke toa e tolku bitno.



Дали имало изборни нерегуларности ?
Ne se slozuvam. Na sekoe izborno mesto duri i vo stranstvo ima luge od DIK i od opozicijata. Site tie prisustvuvaat na broenje glasovi i posmatraat. Ima i stranski monitori i do sega site izbori bile gore dole regularni. Duplo glasanje ne veruvam deka ima, sega za sega ne izlegoa dupli maticni borevi a se glasase i so mastila i sekakvi gluposti. Ako imalo toa bi bilo relatvno malku i ako mozat da dokazat, neka dokazat i neka ide vo zatvor odgovorniot na toa izborno mesto.

Pritisok i lobiranje vrsat dvata tabora. Na krajot sekoj sepak glasa samostojno i tajno. Kazni neka ima, neka izlezat i neka se izjasnat tie sto bile pritisnati. Neznam kako nekoj ocekuva ova da ispari i od ednas da se svedi na nula. Za zal ova nema resenie, bar ne brzo za ovie izbori.

Za lokalnite izbori i glasacite od Pustec, edino moze da se kaze deka e nemoralen potez ali se sto e napraveno tamu si e zakonski. Da sum na mestoto na SJO bi gi istrazuval notarite i gazdite sto gi izdale stanovite i bi gi repnal niv. Sigurno moze da najdat kako da gi kaznat i da im gi odzemat dozvolite na notarite a i gazdite neka platat za zataen danok posto ne veruvam nekoj da prijavil kirija. Ova pamet za drug pat. Treba da se zatvori i dupkata taka da moze da se smeni zakonot kade bi moralo eks vreme da se zivee vo taa opstina pred da mozes da glasas.
Дали треба да се подржат акциите на СЈО и да се казнат криминалците ?
TREBA.

Kriminalci ima vo dvata tabora. Treba i vo drugiot da proceslaat a ne svadbi da organiziraat koga se oni vo prasanje. Sum da se napravi i specijalen sud, sum i da im se zgolemi budzetot, sum duri i da im se dadat i specilani policijaci ako treba, bukvalno se sto treba ama pravdata da gi stasa SITE a ne vaka selektivno.

Toa sto VMRO ne gi apselo predhodnite ne znaci deka sega treba da im se oprosti. Eve krimosi bile VMRO neka gi zatvorat pa neka porabotat i na tie postarite slucaevi. Sekoj sto bil politicar ili rabotel vo administracija treba da podpadne pod juristikcija na SJO i za niv ne treba da vazi ni vremenski rokovi ni amnestii ni slicno. Jasno deka SJO ne e formiran za se toa ama jas zboram koga bi mu se prodolzila i prosirila juristikcijata.

Kako be zatajuvanje na danok so kirii i perenje pari vo grcija e spin za prosta masa? Neli kriminal e kriminal i ne e bitno dali se 100 ili 100 000 glasa treba da se odgovara. Ako Rada i Bobo ne igraat pored pravilata treba da bidat kazneti. Da sum jasen, ima miljon nacini kako Rada mozela ova da go napravi skrisno pa duri i legalno preku off shore companii ko Panama na primer ama ona resila da zastedi nekolku iljadi evra i da ne se maltretira pa sami si izdavaat stan na sebe. Ako makedonskite zakoni ne go dozvoluvaat toa (a veruvam ne bi, ako ima strucno lice neka potvrdi) togas toa e kriminal taka?

Дали аболицијата на Џорџе е во интерест на народот ?
Glupost od epski proporcii. Ne e vo interes na nikogo. Edino prifakam ako imalo sigurni podatoci deka ke se puka i probal da pottikne edinstvo. Se drugo e cista glupost i site treba da zavrsat po moznost i kako cimeri vo zatvor ako se dokaze deka se krivi.

Дали треба да дадеме подршка на прорестите и акциите на СЈО ?
Realno protesti treba da ima ama treba da se obedineti i da se protestira protiv dvata tabora. Ne treba da se politicki nego narodni i treba da se bara ostavki od site. Izbori na 5ti da ama pod uslov NIKOJ od segasnite ne se kandidira. Narednata vlada da bide od novi faci i posle 4 god koga ke se rascisiti so site ovie neka ima pak izbori na koj cistive bi mozele da ucestvuvaat. Druga opcija e da nema nikoj pratenicki imunitet i kako pagaat vo sud da se ide so naredniot na listata.

SJO vo segasna forma toest so segasnata politicka agenda ne treba da se poddrzi. Ne se ni najmalku nezavisni i se samo uste edna alatka na opozicijata i strancite. Kako takvi so pravo na niv se gleda kako politicki oboeni. Ideata za SJO e dobra ama ne ovie. Realno do sega NISTO ne pokazaa, se se svede na politicki presovi i baranje pritvori bez nekoja osnova.

Drugo,

Edna glupost ne ja opravduva drugata. Jas bi glasal pred se za toj sto moze da mi ponudi podobra idnina. Deka realno zdrastvoto ni e za nikade, ni e. Na listata na WHO sme pod Banglades. Problemot e sto i porano bese taka a i uste dolgo vreme ke bide taka zasto realno sme siromasna drzava i toa malku sto go imame treba da go cuvame. Koga gledam kako nekoj krsi nesto narodno mene ne mi e seedno. Opozicijata moze da se izjasni za sto bi go trosela budzetot. Neka kazat ke gradat bolnici, patovi, itn pa neka gi glasa narodot. Kolku ludo i da zvuci VMRO kaza deka ke go gradi SK 2014 imase i renderi i kampanji i na net i se i na kraj narodot glasase za niv. Sfati deka sekoj so sekoja idea nema da se slaga i deka sekogas nema da bide se kako sto sakas, zatoa se ustvari IZBORI, izlezi i izberi toa sto ti mislis deka e pravilno.
си сакал да опфатиш со еден пост многу работи, но тука нема ни да ти го читат целосно а одма ќе фрлат дрва и камења... сакам нешто да додадам, најпрвин околу гласачите од Пустец. СЈО не може ни нотарите да ги казнува ако не го прекршиле формалниот закон, а тоа е само да го утврдат идентитетот на странките што заверуваат нешто...Јасно, има и работи што не смее да се заверуваат, но тоа се само законски забранети работи, на пример продажба на деца ( имаше и таков случај).
Друго што наведуваш ( а не е баш во темата) за состојбата на здравството, сепак не е баш така, не треба да се меша нивото на здравството и смртноста на деца и родилки, таа зависи и од фактори вон здравството, на пример староста на родилките. Па една УК и УСА се со поголеми смртности од Албанија...
Што се однесува до Изборен криминал или Изборни нерегуларности, треба да расчитиме што е што. Изборен криминал е имаше пред 10-20 години, јас постирав и напис на Кежаровски, сега треба пак да го барам, посебно со осврт на нередите па и оружените инциденти. Исто така не е исто Изборни нерегууларности на Локални и на Парламентарни избори. Најголема Изборна Нерегуларност е прекројување на Струга и Кичево а која ја изврши Собранието со изборен закон. Ајде да замислиме , власта да ја прекроеше Општина Центар и на тој начин да си поставеше градоначалник? Па можеше и да ја укине, поради заштеда да ги спои општините во Скопје и да ги преполови. Освен тоа, локалните функционери не се со правен ранг ни како пратеници, без обзир што последниве години изигруваат шерифи. Секаде во Регионот нив ги гонат и апсат за најмала матна работа и никој тоа не го политизира тоа. Друго е Изборна нерегуларност на Парламентарни избори, е тука опозицијата нема ништо, па сега измислува фантоми и други приказни, како контрола на медиумите.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.005
Ja ke ti odgovoram: ne! Togash taa ima potpolno pravo da vrati na protivpravniot napad. Ili bilo koj drug na nejzino mesto.
Жити се?
А таа правно шкрташе и кршеше како таткои да го купил
Тогаш јас да дојдам дома кај тебе и да бојам со спрејови и кршам инвертар а ти седи гледај а одвреме на време прашувај ме дали сакам да искршам уште нешто[DOUBLEPOST=1460964437][/DOUBLEPOST]
Од кога. Па незнам, најверојатно од кога СДСМ заклучи дека не ги признава институциите на државата. Така да незнам што се буниш. Нели тоа го посакувавте цело време. Граѓаните да ја земат правдата во свои раце.
Туку ако некој полицаец и одеше и манеше еден пендрек на дотичната, тогаш според тебе ке беше во ред?
Не признава дражвни институции а прави нереди и обиди насилно да ги освои.
Колку се ретардирани и и самоилови ќорави војници
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.961
Поени од реакции
15.974
Дали е вистина криминалот кој се слуша ( а се слуша ! ) ?
Ако снимките се „монтирани“ како што власта тврди/ше , имаше доволно време да ги прати на експертиза во светски признати форезнички лаборатории и да докаже дека се “лепени и монтирани“. Штом Глујо не го направи тоа - за мене е доволен доказ дека се вистинити. Ако е некој глуп, нека верува поинаку.

Кој снимал ?
Искрено, побитно е содржината отколку кој снимал, зашто нели ако другар ти даде снимка како жена ти се ебе со друг, поголем проблем ти е ситуација со жената, отколку зашто некој ја снимал. Сепак, ако снимките се стварно од “странски служби“, ќе се отвори и прашање која е целта на вадење на тие докази. Зашто “странски служби“ сакаат да го сменат ВМРО и што би барале во противуслуга од СДСМ за да ги донесат на власт ?
И во двата случаи, кои да снимал, прво, не ја амнестира власта од одговорност за дилетанство во безбедносниот сектор и доволна е за нивна оставка. Друго, уништувањето на опремата (!) е доволен доказ дека и власта не е чиста по ова и дури и да имало странска вмешаност, незаконско прислушкување имало и од неа.

Дали имало изборни нерегуларности ?
Да не се лажеме. Секој со нормален IQ ваљда е свесен дека ИМАЛО. Не е битно дали биле 100 или 100000 гласови , криминал Е криминал.
Притисок со гласање секој го знае затоа што сите имаме познати/роднини/ пријатели што под закана за губење на работно место МОРААТ да однесат список на сигурни гласачи. Барем јас имам и во фамилија. Притисок за одење ( со списоци, СМС ) на партиски митинзи и контра-протести е исто познат. Отварање на гласачки материјал, гласање на умрени, тегнење за уши на циганите - го дознавме од бомбите и го земам за точно ( додека власта не докаже дека снимките се лепени и монтирани ). Гласачки инженеринг со гласачите од Пустец што живееат на Максим Ѓорѓија е исто криминал што со свои очи го видовме на телевизија. За “изборен туризам“ и селење на гласачи на месец дена пред/после избори и издавање на нови лични карти, исто има докази и сведоштва од директни учесници.

Дали треба да се подржат акциите на СЈО и да се казнат криминалците ?
ТРЕБА ! Мене не ме интересира дали така правеле претходно и другите. Доколку не ги казниме , влегуваме во опасна спирала со стимулирање на идни криминали од секоја наредна власт. Впрочем, ВМРО се 10 години на власт ( +4 години претходно ) и ако стварно имало криминал претходно, МОРАЛО до сега да биде казнет - во спритивно ИЛИ власта лаже дека имало, ИЛИ е соучесник со нив !
Примерите со киријата на Рада или вилата во Грција на Вицето се класичен спин за проста маса, затоа што секој нормален, кур го боли како приватни фирми што немаат врска со државни пари ги трошат парите.

Дали аболицијата на Џорџе е во интерест на народот ?
Првенствен интерест има фамилијата ! Соочени со озбилноста на СЈО и нејзината подршка од СИТЕ меѓународни институции, фамилијата е притисната до ѕид ! И покрај сите сопки и опструкции, Катето, Ленче и Фатиме - ГАЗАТ ! ( Мислам дека сега и Глујо ќе си касне од курот што не се договорил со Зајко уште на почетокот поинаку.)
Освен ако, Џорџе има информации дека фамилијата е спремна на се, па дури и на украинско сценарио “за крв да падне“ само да се спасат, па во тој случај искрено мисли (мисли ?) дека е подобро за народот да се изглупира до крај и “визионерски“ прави чекор за подобро на народот.

Дали треба да дадеме подршка на прорестите и акциите на СЈО ?
ТРЕБА ! На обичниот народ му е дојдено преку глава од се.
Се потежок живот на народот наспроти хедонизмот на власта, апатија кај младите, масовно исселување на интелектуаци, максимално зафолжување на државата, поделеност , се причина да народот дава подршка на СЈО и да сака криминалците да бидат казнети. Затоа што во акциите на СЈО гледаат НАДЕЖ за подобра иднина. Самата масовност на протестите ( без списоци, без сендвичи ), како и стуктура на протестирачите, млади, стари, студенти е јасна слика за тој што сака да види. Дури и контролирано насилство од типот на кршење стакла или рефасадирање на портата, па дури и буткање или удар/два со полиција не го гледам нешто страшно во смисол на канализирање на насобрана негативна енергија.

Друго,
Примерите од типот на “неполитички “дечки со коментари : “мене не ме интересира политика, не ги сакам и двете партии, не гласам никогаш за никои, АМА кога гледам како / кршат стакла / или маваат со боја / ме револтираат и сега ќе гласам ЗА власта “(?) ги карактеризирам како :
- или се крајно глупави без допир со реалноста
- или е евтин спин во организација на штаПот
ЗАШТО инаку не кажат : “мене не ме интересира политика, не ги сакам и двете партии, не гласам никогаш за никој, АМА кога гледам како покушаваат со сокријат убиство на дете / или, деца умираат оти нема пари за опреција / или ставаат во притвор бремена жена што го губи детето / ме револтираат и сега ќе гласам ПРОТИВ власта !“
По твојата Логика требаше Зајко да биде уште одамна притворен барем 30 дена, за да се истражи канибализмот што го искажа во јавен настап, не во прислушуван !!
А всушност сам си призна една друга работа, притисок врз членството, притисок врз пратениците што останаа во Собрание, притисок врз бизнисмени кој не го спонзорираат ( јавно му се закани на Минчо), па и закана врз целиот народ на РМ ... е за се ова народот ќе го казни на изборите иако и сегашната власт има грешки, тој е свесен за тоа и затоа се што прави е да се избегнат изборите на 5 јуни...
А за последното има и други причини, 5 Јуни не одговара како датум за избори, почнува туристичка сезона, треба да се потрошат ланските одмори на ефтини аранжмани во Грција, треба да се пролуфтираат вилите и јахтите во Грција:cool:
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom