Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не бе.. јас сум многу шетан човек.. два пати до Прилеп, за малку и до Битола ќе отидев. Колку се фалите со тоа колку сте шетани. А бе што има тоа врска со презимињата? Тие таму се развиле своја традиција и таа си ја почитуваат, применуваат.. Ние се чувствуваме инфериорни па се прифаќаме нивно, да сме како нив. Па тоа не значи дека треба и традицијата да си ја смениме. Ќе испадне дека ќе треба и англиски да зборуваме, заради практичност... А во нашиот јазик треба да се користат само странски зборови за кои нема соодветни во него, обично нови технолошки изуми, технологии. Тоа што луѓето користат странски зборови за да се покажат колку се шетани... пардон.. колку се паметни... тоа кај мене не важи. Македонскиот јазик го негувам и користам колку што можам и знам повеќе.Ти го спориш. Им замеруваш зошто одлучиле да имаат такво презиме. Практичноста не ја разбираш пошто очигледно не си мрднал од МКД. Да во странство имаат поинаква традција која е практична и логична - едно семејество едно презиме. Не се губи ништо, ова е еден вид еволуција. Нашиот јазик употребува милјарда странски зборови па сеуште го наредуваме македонски и сме македонци. Џабе паника...
Не бе.. јас сум многу шетан човек.. два пати до Прилеп, за малку и до Битола ќе отидев. Колку се фалите со тоа колку сте шетани. А бе што има тоа врска со презимињата? Тие таму се развиле своја традиција и таа си ја почитуваат, применуваат.. Ние се чувствуваме инфериорни па се прифаќаме нивно, да сме како нив. Па тоа не значи дека треба и традицијата да си ја смениме. Ќе испадне дека ќе треба и англиски да зборуваме, заради практичност... А во нашиот јазик треба да се користат само странски зборови за кои нема соодветни во него, обично нови технолошки изуми, технологии. Тоа што луѓето користат странски зборови за да се покажат колку се шетани... пардон.. колку се паметни... тоа кај мене не важи. Македонскиот јазик го негувам и користам колку што можам и знам повеќе.
(Жити се... многу ли си шетан? Изгледа си препаметен. Да не си шофер кој вози постојано во странство? Блазе тебе ако си шофер)
А децата на нивните деца колку презимиња ќе имаат ?Јас мислам дека жената воопшто не треба да го презема презимето на мажот туку да го задржи своето . А децата да ги имаат двете презимиња , како Шпанците .
А децата на нивните деца колку презимиња ќе имаат ?
А татковото да си биде за официјална употреба. Најискрено Шпанциве најпаметно ако гледаме така. Ама па кога веќе со години кај нас презимињава се делеле на машки и женски род, зошто да го мењаваме тоа? Покул звучи? Не. И јас сите што ги познавам што го ставија трендов кај себе се закотвени во државава, какво полесно во странство. И Полјациве ги гледам и во странство што се иселени си го чуваат презимето во машко-женска верзија. На нив не им е проблем?Јас мислам дека жената воопшто не треба да го презема презимето на мажот туку да го задржи своето . А децата да ги имаат двете презимиња , како Шпанците .
Не наследуваш 20 презимиња туку од мајка ти и татко ти само. Тоа на мајка ти ти седи само во документи а го употребуваш по школи по ова по она само на татко ти.А децата на нивните деца колку презимиња ќе имаат ?
Нема никакви проблеми во странство за различни презимиња на партнерите, туку тоа и е само како изговор а цел да се избега од македонштината.
Па секако мора да менуваш документи ако избереш да живееш на адресата на партнерот.
Не е модерно, неписмено е. Не е во согласност со нашите правописни правила или со други зборови некој треба да ти ја поништи дипломата за средно и основно.Глеј си ти за себе и не туку паламуди за други. Кој си па ти да кажуваш како треба да биде. Мене ми е сосема НОРМАЛНО жена ми да има исто презиме ко мене а истото важи и за децата. На крај краева светот се глобализира немам намера на некој затуцан со 2 грама мозок сеедно дали во МКД дали на друго место да му објаснувам во секоја прилика што, како и зошто имаме различни презимиња.