Жени со машки презимиња

• Креатор на темата Креатор на темата Fitonija
  • Време на започнување Време на започнување
Иако е стара темава, чувствував огромна потреба да го искажам моето несогласување, дури и загриженост за глупостите кои ги прават нашите луѓе (жени) во одродувањето на нашиот македонски народ. Земањето на машки презимиња не само што е СМЕШНО, туку нема врска со нашиот јазик и традиција. Како да на жена и се стави машко име. Ова е класично помодарство од многу гледање на (американски) филмови), непочитување на сопствениот идентитет, непочитување сам(а) себеси и за жал, се поголемата неукост на луѓето. Кога ќе видам жена со машко презиме (македонка), чувствувам жал према нејзината (не)изградена личност, револт, иронична смеа, итн... На истите им предлагам да си го сменат и името во машко. Од Стојна, да се вика Сојан или Стојко. (Ако е бал нека е маскенбал).

Попрактично и било за во странство, а сироти немаат отидено подалеку од балканот. [emoji16]

Како попрактично во странство? Зошто?

Затоа што не секој има разбирање за нашиот јазик и култура поготово во странство. Затоа што таму има закони, традиција и култура каде ќе има исто презиме со маж и.

Дефинитивно сакам да носи исто презиме како мене а истото важи и за децата. Ова ски/ска за мене е глупа работа.

Сериозно мислам дека трендов треба да запре.
Трендот се разви ради мисинтерпретација на про-западниот начин каде членување во женски род не постои. И демек сега се правиме дека сме прогресна земја па усвојуваме некои смешни до-пола разбрани поими.
Од инает кога гледам такви примери, им реплицирам со „г-ѓа (презиме)ска. Да им го гледам суратот онака :D

Затоа што не секој има разбирање за нашиот јазик и култура поготово во странство. Затоа што таму има закони, традиција и култура каде ќе има исто презиме со маж и.

Дефинитивно сакам да носи исто презиме како мене а истото важи и за децата. Ова ски/ска за мене е глупа работа.
Па стави им на ќерките (ако имаш) машки имиња. И тоа по можност... John, Bill, Eric Paul... Што нема да видиш!!! Како може да е проблем во странство презиме. Кое ќе им го кажеш, такво ќе биде.

Туку... зошто па ти не го земеш женското презиме (од сопругата).. и тоа со СКА? И на синови (ако имаш) да им ставиш СКА.

Па стави им на ќерките (ако имаш) машки имиња. И тоа по можност... John, Bill, Eric Paul... Што нема да видиш!!! Како може да е проблем во странство презиме. Кое ќе им го кажеш, такво ќе биде.

Туку... зошто па ти не го земеш женското презиме (од сопругата).. и тоа со СКА? И на синови (ако имаш) да им ставиш СКА.

Глеј си ти за себе и не туку паламуди за други. Кој си па ти да кажуваш како треба да биде. Мене ми е сосема НОРМАЛНО жена ми да има исто презиме ко мене а истото важи и за децата. На крај краева светот се глобализира немам намера на некој затуцан со 2 грама мозок сеедно дали во МКД дали на друго место да му објаснувам во секоја прилика што, како и зошто имаме различни презимиња.

Глеј си ти за себе и не туку паламуди за други. Кој си па ти да кажуваш како треба да биде. Мене ми е сосема НОРМАЛНО жена ми да има исто презиме ко мене а истото важи и за децата. На крај краева светот се глобализира немам намера на некој затуцан со 2 грама мозок сеедно дали во МКД дали на друго место да му објаснувам во секоја прилика што, како и зошто имаме различни презимиња.
Па тебе може ти е нормално да палаМУДИШ, мене не ми е. Имај си ти презиме какво сакаш. Има секакви луѓе на светов. Ама грамажата кај тебе треба да се провери, очигледно. Не е нормално кај македонците жените да имаат машки презимиња, а ти можеш да се обезличиш национално... нема да си прв.

Па тебе може ти е нормално да палаМУДИШ, мене не ми е. Имај си ти презиме какво сакаш. Има секакви луѓе на светов. Ама грамажата кај тебе треба да се провери, очигледно. Не е нормално кај македонците жените да имаат машки презимиња, а ти можеш да се обезличиш национално... нема да си прв.

Полека станува нормално сакал ти или не. Во странство бар 90% така е а во странство се горе доле 1/3 од македонците. Ова нема никаква врска со обезличување него пред се со практичност и право на избор.

Кучињата со ист сопственик не би требало да се гризат меѓусебно.

Иначе жените кои се родени во странство се заведни таму со машко презиме, пошто презимињата треба да им се исти на членовите на една фамилија, нели.
Или пак наш иде се жени у странство и на жена му ѝ го ставаат неговото презиме, без промени.

Затоа имаат такви презимиња. Ова сеа дека некои тука во Македонија го спроведуваат тој начин, прв пат слушам.

Полека станува нормално сакал ти или не. Во странство бар 90% така е а во странство се горе доле 1/3 од македонците. Ова нема никаква врска со обезличување него пред се со практичност и право на избор.
Правото на избор никој не го спори. Практичноста нема врска со ова. Во странство имаат поинаква традиција од нашата во врска со презимињата, не може да се споредуваме. Обезличувањето е затоа што се губат обележјата на нашиот народ.

Правото на избор никој не го спори. Практичноста нема врска со ова. Во странство имаат поинаква традиција од нашата во врска со презимињата, не може да се споредуваме. Обезличувањето е затоа што се губат обележјата на нашиот народ.

Ти го спориш. Им замеруваш зошто одлучиле да имаат такво презиме. Практичноста не ја разбираш пошто очигледно не си мрднал од МКД. Да во странство имаат поинаква традција која е практична и логична - едно семејество едно презиме. Не се губи ништо, ова е еден вид еволуција. Нашиот јазик употребува милјарда странски зборови па сеуште го наредуваме македонски и сме македонци. Џабе паника...

Како е тргнато времево уште малце на женските ќе почнат и бркој да им растат и машките ќе почнат презимињата со ска да ги менвет. Све пореметено. Денес полека жените стануваат мажи, мажите стануваат жени...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom