- Член од
- 9 јануари 2006
- Мислења
- 5.654
- Поени од реакции
- 7.500
Kako vikaat na lagata i se kratki nozete, a zines lazes, i baska sto a se pojavis kontra Gree ti e muabetot.Mnogu, mnogu odamna postirav deka nema nikakvi dokazi deka gree change se klimi od toj kvalitet kako sto nekoj saka tuka da gi pretstavi. Postirav screen od strani kade sto ubavo se gleda deka se deklarirani za -7 kako i najobicni on/off klimi, COP imaat beter i od najobicni on/off klimi kako neo, beko i slicni, izrazuvav somnevanje deka ne e mozno kaj nas da bidat poeftini od grcija, no me pravea budala so ubeduvanje deka majstor Zoki ima pomal profit i tuka prodava ist kvalitet kako u okolinata. Sega povtorno me iritira postot so ubeduvanja deka se isti so tie u grcija, edna bukva li, edna brojka li, ali isti se. Abe tokmak, ne se isti, dosta so lagi, em se poskapi, em ne se isti, bofal roba se kaj nas, kao i za cel istocen blok, kade e najmala plateznata mok na naselenieto. Ima sreka narodot sto nema ozbilna zima, ima sreka sto koga ke fati ladno sreken e da go topli kolku tolku, nema pojma kolku mu trosi i kolku bi trebalo nekoja druga da trosi.
Od grcki sajt Прегледај го приврзокот 139908 se gleda tocno na koj model odgovara.
koj saka da pogledne poubavo grckata strana
http://newclima.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=3111&virtuemart_category_id=3&ref=bestprice.gr
eve go istiot model vo bugarija
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/gree-gwh09kf/k3dna6g-1004.html#
Iako ne pisuva kolku e COP na greenje, lesno moze da se presmeta na dvete strani e isto, se deli isporacanata nominalna toplina od 2.80kw so nominalnata potrosuvacka od 0.9kw i se dobiva 3.11, a toa e mizerija, sto da se kaze drugo, 3.62 e za klasa A, 3,41 e za klasa B. 3,2 za klasa C. ova 3,11 e klasa D.
Ako nisto drugo za uteha barem, ovaa klima e deklarirana na -15, kojznae sto dava ispod nula, ali ete barem ke vrti kolku tolku nekoj topol vozduh so potrosuvacka pitaj boga kolku,
E sega tolku falenata Gree Change ili so Barcode GWH09KF-K3DNA5A sto se prodava kaj nas kako best buy ja ima na primer vo Ukraina Прегледај го приврзокот 139907
i se gleda ubavo deka e deklarirana do -7
Najnormalno mi e koj kolku ima toa da si kupi, ama ubeduvanje deka kupuva kvalitet, pa i naveduvanje deka go kupuva najdobroto na pazarot e toa e nesto drugo.
Samo edno ti nemas u celiot muabet, nemas zamena za nesto eftino a kvalitetno a da e u soglasnost so temava i "ekonomicno greenje" , ako mislis deka To$iba e zamena za Gree so duplo poskapi ceni kazi im tamu u energija ili kogo forsiras tuka neka gi namalat cenite na pola pa da ti drzat voda upadive.
Ne mi e jasno sto se iznervira tolku za klimicka od 400eu....imas nekoja zamena Neo-Meo ili druga da ja cueme ili nemas ? Znam tvojata zamena za ovaa e nekoja od 800evra ama aj da ne go tupam.
Prvo toa sto ne ucis da delime e COP a ne SCOP, a i prvoodelencite na temava (ako gi ima) dosega nauciva deka energetska klasa A+,A,B,C, ili D opisuva COP AMA za mnogu dooolg period na grenje, potocno za cela grejna sezona t.e za site casovi vo zimata i za site mozni nadvoresni temperaturi od+7 do -15 i se vika SCOP tokmak eden i toj broj koj ja odreduva klasata ne se dobiva so prosto delenje na 2 broja. Druga rabota sto e logicna a ti ne ja gledas od napad na frustracii, taa 9ka sigurno ne e predvidena za 50 ili 80m2 prostor tuku za nekoja mala spalna od 15-20m2, pa za taa kvadratura retko i da ke i treba da dade 2,8Kw toplina pa i da trosi 0,9 u toj moment. Za 9ka tie 2,8KW se bre premnogu toplina za takov prostor posto od vakva klima se ocekuva ne poveke od 1,5~2Kw toplina u prosek, osven neli ako nekoj ocekuva deka za 400eu ke gree cel stan, e togas sigurno ke vazi tvoevo prosto delenje
Za bugarskata Change muabetot, Bugarite za tvoja informacija voopsto ne nosat LOMO tuku samo Change, eve ti koj se uvoznici kaj niv pa najdi dali imaat Lomo u ponuda, NEMAAT, zatoa nivniot Change e opremen so site saltanati vklucitelno i LCLH kit sto kaj nas e slucaj so Lomo modelot. Znaci nema vrska deka tie kaj nas necinat a nivnite cinat i se podobra varijanta od nasite. Koj si sakase LCLH kit, IFeel, greenje do -20 si zema Lomo, na koj ne mu treba toa imase Cozy za 100evra poeftino.
A baska sto ovaa sezona prasanje dali voopsto Gree.mk donese Change kaj nas pokraj Lomo, a mislam deka i nedonesoa posto gi nemase ni vo nivniot cenovnik. Za koe Change se pravi tuka muabet samo ti znaes, verovatno za Grcki Change e muabetot na vedar zatoa i se sporedbite so Skroutz, a tvojot upad e promasen skroz
Za oznakite ima nomenklatura ne net, koj mu treba ke si najde(i ako znae da najde bez prevodi ), za pretposlednite 2 oznaki kazav, dali e A5 ili A6 golem tasak se razlikuva edna linja na vnatresnata, ednata bila zaoblena drugata ramna, a da ucam nekoj kako se cita koj model nemam vreme.