NEBULOZA. Koga pocnav da pisuvam tuka osnovnata idea mi bese da ja rascistam nebulozata INVERTER KIMATIZER i obicna ON/OFF klima. Napraviv edna paralela (zad koja i sega stojam ) pomedju motor so sofisticiran karburatot (analogen sistem na vbrizguvanje gorivo) i motor napojuvan so najdobriot ured so brizgalki za sekoj cilinder (so digitalna procesorska kontrola ) napraven do deneska....I sega tvrdam deka ustedata na gorivo ne e POGOLEMA od 20 %. Isto taka i sega tvrdam deka zastedata na el. energija kaj inverter klima prema on/off klima e tolkava - ne povece od 20 %. Zboruvam za on/off klima so "moderniot" gas koj sega se koristi R410a i pritisoci do 45 bara na gasot. Inverterot najgolemata zastedata ja pravi vo onie minus T od -5 pa do -15 (ili -20C) poradi moznosta da dodava gas na kompresorot a i da koristi pogolema kolicina na freon (koja ja drzi vo rezerva za vakvi situacii). NE e se voopsto tocni reklamnite slogani od 40,50,60 % zasteda.
Nakratko moj sovet za site onie sto:
-imaat pari koi tesko gi zarabotile, ne se vo politikata (ha,ha,ha,) tuku kako mene se kilavat sekoj den za da opstanat
-ne im znaci mnogu konforot od ukluci/iskluci na on/off rezimot
-imaat dodatno greenje za T pod -5C
neka si kupat eden obicen ured sto ce kosta 2-3 pati pomalku, ce bide mnogu poednostaven i poeftin za odrzuvanje, bidejci parite za poskapiot ured najverojatno i NIKOGAS nema da im se vratat.
Protivnicite na ova moe tvrdenje neka razmislat dobro pred da pocnat da pisuvaat. Bas bi sakal da najdam nekoj test kade se testiraat dve klimi so ista snaga INVERTER vs ON/OFF vo ista prostorija pri isti uslovi. Verojatno i nema takov ...... nema sami da si ja secat grankata.....
Nakratko moj sovet za site onie sto:
-imaat pari koi tesko gi zarabotile, ne se vo politikata (ha,ha,ha,) tuku kako mene se kilavat sekoj den za da opstanat
-ne im znaci mnogu konforot od ukluci/iskluci na on/off rezimot
-imaat dodatno greenje za T pod -5C
neka si kupat eden obicen ured sto ce kosta 2-3 pati pomalku, ce bide mnogu poednostaven i poeftin za odrzuvanje, bidejci parite za poskapiot ured najverojatno i NIKOGAS nema da im se vratat.
Protivnicite na ova moe tvrdenje neka razmislat dobro pred da pocnat da pisuvaat. Bas bi sakal da najdam nekoj test kade se testiraat dve klimi so ista snaga INVERTER vs ON/OFF vo ista prostorija pri isti uslovi. Verojatno i nema takov ...... nema sami da si ja secat grankata.....
kako si ja naveza... bravo
....togas nikogas nema da iskljuci, i ke potrosi kolku sto napisav, za 10casa 10Kw.