Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.846
Поени од реакции
36.903
A war онака од негледано ич не ми изгледа арен. Единствено за колумбискиот и унгарскиот имам некое очекување. :D
Јас па дека ептен ја сакам скандинавската кинематографија, баш за него имам очекувања. ;) И унгарскиот, секако.

Но факт: Mustang и Theeb имаат многу фалинки. Изгледајте ги, па ако сакате ќе образложам зошто така мислам.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
Во врска со Solace...
Пред, некое време, еден член напиша дека го гледал и не го воодушевил. И јас се слагам со него, филмот не е добар. За тепање време не е лош, али није то то.

Одлична идеја, али некако истата е слабо разработена и преточена во дело, филмот е како без душа, нем, не те поврзува со актерите, ја немаш таа емоција кај себе која сака да ја предизвика.
Не знам зошто е тоа така и кој е виновникот, али се повеќе нови филмови имаат нешто заедничко што им фали и се некако оштетени кога ќе се споредат со старите.

Не знам што е тоа, дали камерата, зумот нејзин, дали сечењето на сцените, музиката во позадина, забрзаното дејствие али како конзумер на филмови го чуствувам тоа.

Штета лаик сум кога е во прашање филмската уметност па не можам да задирам во техничкиот аспект, затоа ќе побарам мислење од постручните овдека на темава, ако можат, да дадат некое свое мислење(се разбира ако се слагаат со мене), што е тоа што им фали на новиве филмови, наспрема оние старите?

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Brooklyn :rolleyes::rolleyes::rolleyes::cuc:
I loved it, личен фаворит за Оскар, на не гледани The Big Short и TheRevenant. Макар шо знам дека минимални му се шансите за Оскар.
Ама затоа Санџоку има и те како шанса за главна женска улога, си развали типката, макар шо главните кандидатки и ги немам видено уште, Room ми е следен на листа за гледање, 45 Years ќе биде деновиве, ако има снимка. Ама засега дефинитивно ќе навивам за ова во сите можни категории.

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Не знам зошто е тоа така и кој е виновникот, али се повеќе нови филмови имаат нешто заедничко што им фали и се некако оштетени кога ќе се споредат со старите.

Не знам што е тоа, дали камерата, зумот нејзин, дали сечењето на сцените, музиката во позадина, забрзаното дејствие али како конзумер на филмови го чуствувам тоа.

Штета лаик сум кога е во прашање филмската уметност па не можам да задирам во техничкиот аспект, затоа ќе побарам мислење од постручните овдека на темава, ако можат, да дадат некое свое мислење(се разбира ако се слагаат со мене), што е тоа што им фали на новиве филмови, наспрема оние старите?
На страна B филмови, мислам дека причината е тоа што порано било многу потешко да се сними еден филм. Порано се вложувало многу повеќе енергија и напор за да се реализира идејата на режисерот.

На пример, за еден Apocalypse Now си ебале мајката 3 години низ џунгли и мочуришта за да го снимат. И поради тоа ти ствара многу пореална атмосфера. Ова е мое лаичко мислење :D

Но, не значи дека денеска нема квалитетна кинематографија. Моментот е што поради достапноста на филмовите и техниката на како може да се изработи еден филм е попрактична па се произведуваат многу филмови, има квантитет. Но сепак, квалитет на големо може да се најде и секогаш ќе може.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.846
Поени од реакции
36.903
Brooklyn :rolleyes::rolleyes::rolleyes::cuc:
I loved it, личен фаворит за Оскар, на не гледани The Big Short и TheRevenant. Макар шо знам дека минимални му се шансите за Оскар.
Ама затоа Санџоку има и те како шанса за главна женска улога, си развали типката, макар шо главните кандидатки и ги немам видено уште, Room ми е следен на листа за гледање, 45 Years ќе биде деновиве, ако има снимка. Ама засега дефинитивно ќе навивам за ова во сите можни категории.
Сирша Ронан - правилно на македонски. ;)

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.503
Поени од реакции
87.432
Blade Runner ти е филмиште бре... Харисон Форд и Рутгер Хауер :cuc:, незнам како не сум го гледал досега, двата мои омилени актери да ги ебам. Ефектите за тоа време се ерекција, приказната да не зборам. Еден од најдобрите СФ филмови некогаш направени, рамо до рамо со Терминаторот, Стар Ворс итн...

Оценка 11 од 10 :icon_mrgr:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.846
Поени од реакции
36.903
Како Калиопи ми е, квалитетна но крајно антипатична.
Еднаш пишав ова негде: она на 13 години беше номинирана за Оскар за Atonement. Јас на 13 играв џамлии пред кооперација.

А види и ги нозете овде:

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.113
Поени од реакции
9.062
The Lovely Bones ми е многу јак филм со незе. Atonement не ми е гледан.

Многу теткинска фаца има за годините. :X3:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.846
Поени од реакции
36.903
The Lovely Bones ми е многу јак филм со незе. Atonement не ми е гледан.

Многу теткинска фаца има за годините. :X3:
Atonement - задолжително!

Ако не ти е гледан, гледај го и City of Ember. Мене ми беше одлична авантура. Обожувам вакви! (y)

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.113
Поени од реакции
9.062
Atonement - задолжително!

Ако не ти е гледан, гледај го и City of Ember. Мене ми беше одлична авантура. Обожувам вакви! (y)
Гледан ми е City of Ember. Ги сакам и јас таквите со добра атмосфера и приказна. City of Lost Children и Dark City ми се исто во оваа група. Некој сличен на овие три?

Kajgana Shop

На врв Bottom