Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@macalavica Pak ne mi e jasno :) lani toa za radijatorite i kotelot muabetot...za istiot prostor(kukja) se odnesuvase (koj sega e renoviran) ili taa kukja od lani e sosema druga i nema vrska so ovoj prostor sega ?
Ovaa klima Gree Hansol sto Vanlok ja posoci se vodi kako 3,5ka no vsusnost e so mokjnost 5,5ka(so vgaden kompresor od 5,5KW) pa moze (ako e potrebno) da povlece struja i da izvadi i do 5Kw toplina, i da dade sigurni 3KW na -15(-20)...znaci ne i opagja kapacitetot so padot na nadvoresnite temperaturi. Vo potoplite denovi nema da trosi tolku kako sto bi trosela 5,5ka (pogolema minimalna potrosuvacka) pa tuka e kompromisot zasto ne klasicna 5,5ka. Da bese stan, taa kvadratura od 35m2 ke ja zagreese bilo koj inverter so cena okolu 30000den, ama bidejki se raboti za kukja i nepoznato e kolku toplinski zagubi ke ima, podobro da imate klima sto moze i povekje od 3KW da izvadi toplina. Do 31januar ima popust na taa klima vo Greemak.

@macalavica Pak ne mi e jasno :) lani toa za radijatorite i kotelot muabetot...za istiot prostor(kukja) se odnesuvase (koj sega e renoviran) ili taa kukja od lani e sosema druga i nema vrska so ovoj prostor sega ?.
Постот од лани се однесува на друга куќа,и тоа го решивме :).
Сега се работи за нова куќа, допрва треба да се вселиме, во текот на реновирањето поставивме инсталација за парно.Дневната соба е 7м х 5м со 2,8 м висина на таван,има 2 пвц прозори кон јужна страна секој со димензија 1,8м х 1,4 м со 4 сезони стакла + ролетни.Оваа соба е изградена одамна со дебели бетонски блокови и летно време е прилично ладно,ама за зима незнам.Ставивме ламинат од 8мм и стиродур под ламинатот од 2цм. Во текот на реновирањето во кошулицата оставивме линија за парно (само мрежа од цевки) и првичната идеја ни беше да се грееме на парно на дрва или на палети.Над дневната има поткровје од 35 м2 тоа е сега доградено со 3 спални соби , 1 соба е 3м х 5м а другите две соби се 2мх3м (најмала висина на поткровјето е 1.6 м).Под кровот има ставена стаклена волна со фолија и гипс картон.Клима ни се чини како практично решение со тоа што ке ја топлиме само дневната соба, гледавме и камини на палети без приклучок на парно околу 45000 ама незнам колку е тоа паметна идеја.Камин на дрва алфа рустикал е околу 30000 плус бар еден радијатор 10000 како инвестиција ни влегува во буџет ама не сум сигурна баш колку ке е ова исплатливо

Па зошто би пробал да го разбереш, кога ете погоре пишува дека ни тој што го режирал не го разбрал?
У тој случај има некоја смешна логика, иако не ми е јасно на мене како може некој да креира и твори нешто што не го разбира.

Блазе си ти, зар и така можело? :confused: Ќе си знам за x-men у мај, евентуално Бетменов ако ми текне да го гледам во март. :D
Па и ја не знаев дека можело, им пишав онака заинтересиран кога ќе биде првата премиера затоа што со душа го чекам Дедпул..Ме изненадија и мене :)
Ја кога постирав овде малце места беа резервирани..

Кој е бе дечково?

Also people, take a note: Doctor Who e средна класа серија :toe:
Паа реално, онака е, материјал за пред спиење, ко што би кажал Тегла.
Јас се думам да ја откажам......:) Атер за молбата од вот ја гледам, ама не ми оди ко шо сакам. Тоа срањата со Далек ептен ми се за нигде..........има јаки епизоди, ама ретки се ко косана на чарли браун. А кога гледам серија сакам со нетрпение да му прснам на 2-3 епизоди со ред. Ваму во тие 2-3 една со роботите или тие другите металните исправените ќе се погоди:pos:
Јас ја откажав по две сезони. Не е констатна со квалитет.

Јас се думам да ја откажам......:) Атер за молбата од вот ја гледам, ама не ми оди ко шо сакам. Тоа срањата со Далек ептен ми се за нигде..........има јаки епизоди, ама ретки се ко косана на чарли браун. А кога гледам серија сакам со нетрпение да му прснам на 2-3 епизоди со ред. Ваму во тие 2-3 една со роботите или тие другите металните исправените ќе се погоди:pos:
Јас до Капалди стигнав, го тажам Смит уште. Да го потажам уште малку и ќе продолжам :D
6та и 7ма сезона се многу добри, ако можеш некако до таму да стигнеш, убаво би било, story-то на Ривер Сонг ми е меѓу фаворитите, многу интересен елемент на серијата, ама ако ти е тапа па толку батали ја, може некогаш повеќе расположен ќе бидеш да ја догледаш :D

Дај и шанса :(

Ќе дадам две резервации за Дедпул на 11ти за двата најголеми хипстери и филмомана на форумов што не се провинцијалци.

Vo vrska so EVN, dali imaat moznost za dalecinsko citanje na strujomerite?
Posledni 3-4 meseci imaat citano kaj mene, prethodno obicno bese na preku eden mesec da citaat.
Ili pa vrabotile novi lugje.
A im prorabote li online plakanjeto? Plakjal nekoj online poslednive denovi?

Vo vrska so EVN, dali imaat moznost za dalecinsko citanje na strujomerite?
Posledni 3-4 meseci imaat citano kaj mene, prethodno obicno bese na preku eden mesec da citaat.
Ili pa vrabotile novi lugje.
A im prorabote li online plakanjeto? Plakjal nekoj online poslednive denovi?
Jas vchera plativ online , raboti online plakjanjeto, pozdrav[DOUBLEPOST=1453798753][/DOUBLEPOST]
Jas vchera plativ online , raboti online plakjanjeto, pozdrav
I sekoj mesec go chitaat strujometarot...

Back
На врв Bottom