Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ostanal samo Gree Hansol 45K :(,nisto ke mora da sacekam do 5-ti kako sto mi rekoa.
Pozz

Барај пријател (и поздрави го од нас овде). ;)

we gleam sokate mnogu

CZSbWPQWcAAxsPU.jpg

Suicide Squad Director Reveals Harley Quinn Action Figure

Batman V Superman: Dawn of Justice opens on March 25, 2016, which is followed by Suicide Squad on August 5, 2016; Wonder Woman on June 23, 2017; Justice League Part One on November 17, 2017; The Flash on March 23, 2018; Aquaman on July 27, 2018; Shazam on April 5, 2019; Justice League Part Two on June 14, 2019; Cyborg on April 3, 2020; and then Green Lantern Corps. on June 19, 2020.

:icon_mrgr:

Прашај го Горан од темава, истата клима кај него не постигнува а кај мене загрева без проблем. Испадна дека не е до климата... ;)
Ne pregreva ama gree klimata kaj mene ne e problem, samo sto lapa struja. Vidov deneska mnogu podobri rezultati i vo potrosuvacka i vo greenje so zadavanje na 19c i auto ventilator. Predhodno ja cuvav na 21c i auto ventilator. Vo nikoj slucaj nemojte na klimite da zadavate 30c i slicno, samo ce ja opteretite bez efekt, onaa vrednost sti vi treba, taa zadadete ja, duri i stepen dva podolu, i odvreme navreme moze turbo za da go razmesa vozduhot podobro

^^
Баче, боље направи како Влатко и постави спуштен плафон. Инаку нема логика греење со конвекција, подобро нешто со радијација.

Мислење за каминиот? Еден другар сака да купи и му треба за затоплување на просторија од 32м2

12105904_1055027131204217_4953164382688537829_n.jpg

Абе дечки, гледам секое второ мислење ви е за суперхеројскиве, а нема тема за нив на форумов (или јас не можам да најдам)?

Јас по Бетмените и X-Men (изгледани сите до еден од тие франшизи), ги затепав полека од Marvel Cinematic Universe, па пред да продолжам, не ми се јасни некои работи. За почеток: Captain America не старее заради серумот или бил замрзнат по падот со авионот во ледот, па затоа не му остарело телото?

И тоа и тоа..:D

Vanlok.. eve bas sega (po google presmetano) 1 ton peleti pravat 4500 kwh. A 1 litar nafta pravat 10 kwh. Koa ke udris matematika pak iskaca skooro 1/2. Zaso da ne bi preminal na peleti?

@moongoses (fala) togas mozam da go isklucam kao faktor ova zasto stabilen e naponot tuka kaj mene definitivno @Strelec (fala) ima logika i istoto go pomisluvav ama sepak za vreme na taa kratka pauza 4 minutna sto ja spomnav ledot onie 2-3mm se istopija (a bese minusna T nadvor nemase vreme da se otopi sam od sebe) sto me naveduva da mislam deka imalo povrat na toplina vo nadvoresnata edinica znaci mini defrost ili kako sto rece @tzlatko (fala) intelegenten defrost. E sega me nervira sto nemozam da najdam konkretno nesto napisano i objasneto od daikin za nivniot defrost algoritam generalno a kamoli za serijata vo koja pripagja mojot model ama poveke mi ide da mislam deka sepak se raboti za nekoj intelegent-fuzzy-smart nareci go kako sakas mini defrost koj se slucuva poradi kalkulacija na poveke parametri koi se navedeni podole vo izvadocite plus obavezno na postignata vnatresna zadadena T.

Izvadok od: http://forums.moneysavingexpert.com/showthread.php?t=1464827
Fuzzy Logic Defrost post.jpg
Izvadok od: http://www.mitsubishi-electric.co.nz/heatpump/how.aspx
Mitsa Fuzzy Logic Defrost.jpg

Vanlok.. eve bas sega (po google presmetano) 1 ton peleti pravat 4500 kwh. A 1 litar nafta pravat 10 kwh. Koa ke udris matematika pak iskaca skooro 1/2. Zaso da ne bi preminal na peleti?
Ama tie na gugl peletite dali se isti so nasive tuka so sumnjiv kvalitet i mokjnost.
Trgni i od obratnata strana od ona sto realno ti dava toplina, od radijatorite, tie ti trosat topla voda kako energens i nisto drugo, nebitno e na sto ja zagrevas, bitno e na kolku na C ja grees i kolku kolicinski ja trosis. Ako sea ja buvtas na 70C koga ke stavis izolacija ke se namali polazniot vod na 50 ili 55, toa e zasteda.
Podobro ulozi vo termostatski glavi, poekonomicni radijatori ili uste podobro i vo nekoja avtomatika sto ke gi regulira posebno radijatorite da ne arcis toplina po prazni sobi, toa ti e em pomala investicija em sekako stedis na dolg rok. I po eden fenkojler da stavis vo dnevnite za pobrzo zagrevanje ti e isto ne mnogu skapa investicija od toj kotel na paleti od XX KW, koj sea bay the way ti e problem i da odredis kolkava snaga treba da ima zasto ke stavas izolacija pa 55Kw sigurno ke ti se mnogu.
Ako menuvas prozori na celata kukja 3sprata i na cela fasada stavas izolacija toa e golema investicija i ako imas za toa sredstva ke imas uste 50~100evra da platis nekoj strucen da ti napravi presmetka na kotel i sve sto treba.
40god stara kukja, gusani se radijatorite ili allumniumski ?[DOUBLEPOST=1453501793][/DOUBLEPOST]@vedar Kaj mene bez trunka led taka pravi, ednosavno se gasi vnatresnata, ke izdise onaka ubavo ke ispusti zvuk freonot se sllusa diga perki i posle 3-4min ke si produzi...na terasa mi e i ubavo se gleda sakjeto, i na topli denovi +5 +7 taka se glupira si pravi pauzi 3-4pati u denot sigurno ...fuzzy logic haha, a usput so tie bezveze start/stop kompresorot sto go malteretira sto ne napisale i za toa ? ;)[DOUBLEPOST=1453503337][/DOUBLEPOST]Aj da prasam i ja nesto, nekoj sto e po elektrikava kako @tzlatko ili @goran0505
Vo kotelot na struja od parnoto Imam vakov termostat so kapilara(valjda taka se vika).
Universal-Capillary-Thermostat-30-150c.png

Sakam da go smenam so nekoja druga sklopka(termostat) da ne se ukljucuva tolku brzo. Sega raboti taka da primer ako e namesten na 50C koga ke postigne vodata 50C iskljucuva, no stom padne T za 2-3C(47C) pak ke ukljuci. Sakam da go odlozam ukljucuvanjeto, da ne ukljuci na 47C tuku primer na 30C....se shteluva li ovoj termostat nekako? i ako ne so sto ured da go zamenam za da go dobijam toa sto sakam ? Pozelno bi bilo da mozam da si menuvam na koja T da ukljucuva.

Последно уредено:
Дај Злате отвори една тема озбилно. Инаку мислам поради тоа што е замрзнат, криогенеза или како и да се викаше, вака од сеќавање. :D
Криопрезервациjа :свиркам:

Back
На врв Bottom