Можеби имаат овие српскиве MBS од Смедерево, но не знам.Може ли кај нас да се набави само горилник(бренер) од ваков тип како на слика/видео?
Јок. Без постојан доток на воздух - за што е задолжен внатрешниот вентилатор кој нормално, работи на струја - оганот ќе згасне.Ако снема струја работи ли печката?
Читав се што сте напишале на оваа тема ама ме интересира дали сепак е поевтиноТешко вакво нешто кај фирма да се најде. Котел воопшто не ми треба, само бренер. По јутуб има еден куп слични изведби и се е скоро изработено по порачка/или за домашна употреба од локални мајстори.
vi blagodaramОгревното дрво е три пати поефтино
Само треба добро да биде суво
Гасот е поскап од пелетите!Ова со пелетиве изгледа е доста скапо. А за мерката, таа е задоцнета и минорна акција во однос на трошоците за греење на пелети. Прво, се работи за јавен повик што значи ако добиеш, добиеш, за само 200 домаќинства. Понатаму, потребни се некој минимум 50.000 (значи 20.000+) за една печка и уште минимум 20-25.000 за огрев. Освен цените друго што нема логика е што оваа т.н. мерка требаше да се случи доцна зима или рана пролет. Башка на разликите во цена со дрвата и печките на дрва, ако чекаа луѓето на ваква потенцијална помош (со најголема веројатност дека нема да ја добијат) за пелети, ќе се мрзнеа на струја зимоска во куќа.
Ова повеќе ми се чини како некоја привремена закрпа, замачкување, додека да се решат властите да вложат во гасификација отколку некоја реална мерка.
Zdravo OziLLLLКај мене 200m2 грееме со вреќа на ден и 67 степени вода, Еко спар 25kw
Гасот посткап од пелетите?!?! Брат да не звучам нападен...ама ја ТРОПНА зеленава...лелеле!Гасот е поскап од пелетите!
Може и да е помош за фамилијата на министерот за надворешни работи во чија сопственост имаат голема фабрика за пелети во Струшко мислам пишувашеОва со пелетиве изгледа е доста скапо. А за мерката, таа е задоцнета и минорна акција во однос на трошоците за греење на пелети. Прво, се работи за јавен повик што значи ако добиеш, добиеш, за само 200 домаќинства. Понатаму, потребни се некој минимум 50.000 (значи 20.000+) за една печка и уште минимум 20-25.000 за огрев. Освен цените друго што нема логика е што оваа т.н. мерка требаше да се случи доцна зима или рана пролет. Башка на разликите во цена со дрвата и печките на дрва, ако чекаа луѓето на ваква потенцијална помош (со најголема веројатност дека нема да ја добијат) за пелети, ќе се мрзнеа на струја зимоска во куќа.
Ова повеќе ми се чини како некоја привремена закрпа, замачкување, додека да се решат властите да вложат во гасификација отколку некоја реална мерка.
Провери ги цените кои ги плаќаат тие држави за кубик гас а која цена ние ја плаќаме. Плус приклучување и други такси ништо чудно да испадне поскапо.Гасот посткап од пелетите?!?! Брат да не звучам нападен...ама ја ТРОПНА зеленава...лелеле!
(Во цел свет е најефтино на гас, освен само во Македонијава).
Tи имаш 30 години, а јас имам 63 години. И ти мене ми велиш дека јас сум „ ТРОПНА зеленава...лелеле! “Гасот посткап од пелетите?!?! Брат да не звучам нападен...ама ја ТРОПНА зеленава...лелеле!
(Во цел свет е најефтино на гас, освен само во Македонијава).