- Член од
- 21 октомври 2011
- Мислења
- 1.747
- Поени од реакции
- 2.562
Како јас се греам или колку клими имам видено е сосема ирелевантно за топлинските потреби на просторијата на @Scorpio83.Ako kazam primer deka se gream so termo pecka od 6kw toa ne znaci deka mi trebaat 6kw non-stop za greenje neli. Ako prostorijata e zagreana na 20 stepena primer, ti trebaat li 5-6 kw za da ja grees? Dali so panel,dali so TA, dali so klima vo ovie uslovi ti treba toplina samo da gi anuliras gubitocite, koi pri mnogu dobra izolacija se mali.Zatoa i pri greenje so klima se preporacuva da nema gasenje otkako ke pocne sezonata, za da nema potreba od opteretuvanje na klimata.
Ne znam so koristis za grenje sto imas tolku jaki ubeduvanja kako i kolku e nesto mokno za nekoj drug da ubeduvas, pisi barem da potvrdis tvoe iskustvo so koristenje na nekolku klima so gi imas ili barem si videl na delo kako rabotat i kolku trosat, da ne bide samo laicki jas znam!
Jas barem koristam 2 i imam videno na delo i rabota i potrosuvacka na drugi 2-3 pa sprema toa i komentiram, nisto od toa sto go imam pisano ne e kazano laicki tuku e samo preneseno iskustvo.
Јас направив пресметка на основа на податоците што ги ни ги даде и дојдов до тие бројки. Можеби имам нешто погрешено во методата или пресметката, но досега на тоа никој не реагираше.
Еве пресметај ти колку струја е потрошено за греење и колкави се топлинските потреби за тој стан имајќи ги во предвид високите надворешни температури за овој месец.Сметката за струја до денес ми е 8873 ден, а има уште 7 дена до 15ти