Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Веќе подолго време имам проблеми кичмата,бев на снимање и ми кажаа дека ми во ред и дека немам никаква посериозна повреда. Станува збор за вгрчена мускулатура од повеќе од потребно време поминато на седење на стол (канцелариска работа) иако со физички активен долго време.

Вежбите што ги правам во теретана ги правам правилно (избегнувам Squads и Deadlift ради тоа што дополнително ми се вгрчува мускулатурата кај кичмата)

После тоа обавезно правам вежби за истегнување на мускулатура,секако и кога сум во можност одам на масажи од кои што ми е секогаш подобро но ете никогаш не успевам целосно да ја средам кичмата па би ве замолил за некој совет или препорака за некој физиотерапевт што може да ми помогне да го решам овој проблем. Фала однапред

Помалку седење. Направи стоечко биро ако можеш.

Тегни ги hip флексорите.

Опција еден-сликата доле.

Опција два hip flexor stretches на гугл.

Опција три-реддит. Четири фази/недели, во детали одат. Освен тоа нешто за стомачни и гз ќе работиш, со фокус на активација.(https://www.reddit.com/r/flexibility/comments/3fewg8/august_is_hip_flexor_opening_month_look_inside/)

Ѕирни и за lower cross syndrome за да ја разбереш (ако не ја разбираш) поврзаноста на стегнати флексори и стегнат долен грб.

Едит: Чучњеви стандард како што и сам рече никако, посебно сега, но за во иднина нешто во стилот на front squats кои се со минимална активација на долниот грб не верувам да ти направат проблеми.

glhf

ZxBdD1u.jpg

Веќе подолго време имам проблеми кичмата,бев на снимање и ми кажаа дека ми во ред и дека немам никаква посериозна повреда. Станува збор за вгрчена мускулатура од повеќе од потребно време поминато на седење на стол (канцелариска работа) иако со физички активен долго време.

Вежбите што ги правам во теретана ги правам правилно (избегнувам Squads и Deadlift ради тоа што дополнително ми се вгрчува мускулатурата кај кичмата)

После тоа обавезно правам вежби за истегнување на мускулатура,секако и кога сум во можност одам на масажи од кои што ми е секогаш подобро но ете никогаш не успевам целосно да ја средам кичмата па би ве замолил за некој совет или препорака за некој физиотерапевт што може да ми помогне да го решам овој проблем. Фала однапред

Прати ми ПП со најпрецизно можен опис за типот и локацијата на болката/вкоченоста.

Дали може да останеме исти односно да го спречеме растот доколку одиме на теретана?

Дали може да останеме исти односно да го спречеме растот доколку одиме на теретана?
Исто колку и со други спортови, т.е. во 99% случаи НЕ.[DOUBLEPOST=1450810932][/DOUBLEPOST]

Мене најмногу ми има помогнато ролање на цилиндар (кај нас го продааваат во продавниците кои држат опрема за јога) инаку претходно ми беше доста лоша состојбата, неможев кола да возам подолго од 30 минути без болки да ми се јават, денот кога патував на одмор ми беше пекол, додека не започнав со ролање.

Правам многу повеќе од овие истегнувања ама цело време ми се повторува проблемот,еден чекор напред,еден чекор назад постојано а и не
Исто колку и со други спортови, т.е. во 99% случаи НЕ.[DOUBLEPOST=1450810932][/DOUBLEPOST]
Мене најмногу ми има помогнато ролање на цилиндар (кај нас го продааваат во продавниците кои држат опрема за јога) инаку претходно ми беше доста лоша состојбата, неможев кола да возам подолго од 30 минути без болки да ми се јават, денот кога патував на одмор ми беше пекол, додека не започнав со ролање.

Не ми помагаат вакви работи мене,јас и со тениски топчиња пробував да ролам ама џабе[DOUBLEPOST=1450811703][/DOUBLEPOST]
Фала за советот,многу вежби користам за кичмата и за грбот и многу добро ми се познати овие вежби но некако не е тоа тоа пак сум здрвен во кичмата

колку пари е цилиндаров? имаш слика да видам колкав е отприлика?

Јас ја имам повредено кичмата, од тогаш повремено си имам маки ..да пробам може ќе помогне :)

колку пари е цилиндаров? имаш слика да видам колкав е отприлика?

Јас ја имам повредено кичмата, од тогаш повремено си имам маки ..да пробам може ќе помогне :)
Незнам колку е но мислам дека околу 1500 ден оди, јас самиот си го направив и ми излезе 100тина денари.

Дечки ако може да ми дадете некои совети, како да ослабнам но да ја зачувам мускулната маса??

Дечки ако може да ми дадете некои совети, како да ослабнам но да ја зачувам мускулната маса??
Ова прашање е милиони пати одговорено, али секој се регистрирате и си прашувате без да пролистате барем 5 минути или да направите едно пребарување по клучни зборови.
На кратко, за да слабееш треба да си во калориски дефицит (барем 300ккал, вообичаено се оди од 500-1000 во зависност од храна, суплементација, процент на масти.
При слабеењето ќе изгубиш мускулна маса и тоа не можеш во целост да го спречиш, НО можеш да го ублажиш со помош на БЦА, протеин над 2гр по кг телесна тежина, правилно да ги распоредиш јаглехидратите, мастите, внес на минерали бидејќи во тој период ти се доста потребни (цинк, магнезиум, калиум..).......

За да изгубиш што е можно помалку маса влијаат многу фактори, треба да внимаваш премногу и да се придржуваш секојдневно, плус биди спремен и на доста поголеми трошоци за тој период, бидејќи си лимитаран со јаглехидратите (а обично таа храна е поефтинка) и треба да внесуваш голема количина на протеин.[DOUBLEPOST=1450907428][/DOUBLEPOST]Би било добро да се отвори нова тема во која ќе се ископираат вакви секојдневни прашања со одговори, а потоа темата да се заклучи и да се стави како прва на подфорумот.

Дечки имам проблем со низок притисок и стварно ми смета околу вежбањето па ме интересира како можам да го покачам и регулирам?

Sent from my D2403 using Tapatalk

Дечки имам проблем со низок притисок и стварно ми смета околу вежбањето па ме интересира како можам да го покачам и регулирам?

Со кафе пред тренинг!?

Ќе пробам.

А декстроза би помогнала некако или...?

Помага против хипогликемија. Порано ставав декстроза во шишето со вода што го пиев додека вежбам.

Па вака имам болка во ребрата веке 1 месец, незнам што е проблемот, никако неможе да ми помине, а болката не се намалува. Треба ли да мирувам или напротив да вежбам???

Па вака имам болка во ребрата веке 1 месец, незнам што е проблемот, никако неможе да ми помине, а болката не се намалува. Треба ли да мирувам или напротив да вежбам???

Прво треба да видиш која е причината за болката. Штом не се намалува не гледам логика да продолжиш сам да се повредуваш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom