INDIJANEC123
Женкар, Илуватар
- Член од
- 17 март 2014
- Мислења
- 3.815
- Поени од реакции
- 6.373
Дај олабајте малце колку сте вие материјалисти. Па не е се до парите. Парите никогаш не биле проблем за нас пошо ги немаме.
Јапан неможе да банкротира исто како што и сад неможе на документарец глеав ова не да измислувам нешто чим најдам пп имашЈапонците се најзадолжена нација во светот спред ЦИА, џабе ги бараш тука да дојдат.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2186rank.html
ако не земат пензионерите и буџетарите плата, нема никој да земе...со што ќе купува народот ?? Сорос дава пари само на шака луѓе и тие си ги трошат во ГрцијаОние шо зимаат плата од вакви кредити мора даго бранат секој потег на тие што им даваат плата. Не е битно дали се во право или не ако Грујо рече така е и за нив е така. Стандард шема, СДСМ крив , оцрни го најгласниот во противниците и објавуваш по медиумите дека си во право и активирај ги куропушачите како овој инглориус бастард и другарите. Битно секогаш се во право и се непогрешни.
Најбрзорастечката економија и една од најнезадолжените економии ако не земе кредит неможе да ги плати паразитите шо ги гласат и пензионерите.
LONG LIVE ФИРОМ!!!
Да не речи некој незнаев.LONG LIVE ФИРОМ!!!
Како што ти имаш право да ми ебеш сфе женско по список зошто во одредени моменти (зборам за себе) државата ја ословувам како фиром (некогаш како референца, некогаш како име, без значење, лабаво, фиром), наместо Македонија, така имам право да го правам и јас истото (предходно споменатото).Да не речи некој незнаев.
Јас се уште си сум културен и нема јавно да речам ама тоа не значи дека и не го мислам тоа или пак го сменив мислењето
@Peja989 нешто да доискоментираш ова она. Секако си го имаме муабетот
И ако некој речи дека ова е надвор од темата или е офтопик тогаш не разликува кур од колено што според правилникот не е навреда.
Ете така.
А оти фино лепо не го наречиш сељак на пример. Прво не се вреѓаш самиот себе освен секако ако не си чувствуваш и ти како сељак ( не мислам на селанец пошто има голема разлика помеѓу едното и другото исто како што има разлика помеѓу кур и колено) и друго не ги навредуваш сите останати граѓани . Мислам голем си и сам можеш да ја видиш разликата.Како што ти имаш право да ми ебеш сфе женско по список зошто во одредени моменти (зборам за себе) државата ја ословувам како фиром (некогаш како референца, некогаш како име, без значење, лабаво, фиром), наместо Македонија, така имам право да го правам и јас истото (предходно споменатото).
Ќе кажам за себе дека тоа е мој начин да си ги испразнам фрустрациите кои ми се собираат од околината во која што живеам и секојдневните случки кои ми се „инспирација“ за да го употребам погрдниот назив.
Пример: Живеам во зграда со два влеза и 34 стана, 17 по влез. ФИРОМЈАНИНОТ од стан број 3, зелената површина пред зграда (и околу истата) си ја има оградено, узурпирано и во истиот самопрогласен посед чува кокошки, три кучиња, биљбиљи и има посадено праз и домати. Затоа ќе кажам дека е фиромјанин а не македонец.
П.С. И јас на мајка му да му го набијам, со се јајца, на секој што не знае да направи разлика
Ме праша, не те изигнорирав и ти одговорив, немаше никаква навреда во мојот пост, нити запаленостА оти фино лепо не го наречиш сељак на пример. Прво не се вреѓаш самиот себе освен секако ако не си чувствуваш и ти како сељак ( не мислам на селанец пошто има голема разлика помеѓу едното и другото исто како што има разлика помеѓу кур и колено) и друго не ги навредуваш сите останати граѓани . Мислам голем си и сам можеш да ја видиш разликата.
П.с незнам што се запали толку, онака те гибав. Секако постот за друг беше наменет.
ахаха да да мене ме изретардирале. Фрлени милиони и милиони евра во ветар, да не почнеме тука да дискутираме за значењето на спомениците, на бароците, фонтаните и партиските згради со дивоградби, ама ќе зимаме кредит за да го вратиме предходниот. Од ваш џеб да не ги плаќате бе психопати едни па се ви е рамно!Тие срања ве изретардираа до степен да ако ставовите на опозицијата се оценат како шизофренични, би било комплимент.
Дај олабајте малце колку сте вие материјалисти. Па не е се до парите. Парите никогаш не биле проблем за нас пошо ги немаме.
Јапан неможе да банкротира исто како што и сад неможе на документарец глеав ова не да измислувам нешто чим најдам пп имаш
Ова е теорија на Економија, ама од 60-тите... ПИОМ е поткопан уште во СФРЈ со печатење на јудинари во Топчидер. Анте Марковиќ се обиде да направи нешто, но имаше голем отпор. Па печатењето на динари беше причина и за СРЈ, Цена Гора не ги признаваше. Кај нас имавме дополнителна евазија на фондот кога железарци влегоа во собеание и потоа по кратка постапка голем број од нив се пензионирани иако немаа платенп придонеси. Ова е сторено и за други фирми во кој државата влезе. Исто така на времето ПИОМ купуваше акции во многу фирми кој се трансформираа во АД друштва, а тие акции изгубија вредност.Ниеден пензиски фонд во ниедна држава што се грижи за долгорочна стабилност на пензискиот систем не се базира на задолжување, туку на приходи од придонеси и инвестирања на фондовите.
Ниедна држава долгорочно не води социјална политика и исплата на плати на државната администрација заснована на перманентно зголемување на јавниот долг.
Држави кои основните потреби континуирано ги финансираат од кредити, колабираат.
Напротив, ПИОМ доби акции во фирмите кои после ги продаваше, а во некои фирми сеуште ги продава. Значи ПИОМ има дополнителни приходи и пак кубури со пари.Исто така на времето ПИОМ купуваше акции во многу фирми кој се трансформираа во АД друштва, а тие акции изгубија вредност.
ПИОМ од придонеси и друго собира околу половина, останатото го дава државата т.е. буџетот, за да биде полн мора пензиите да се намалат за половина, ама кој ќе ги намали...Напротив, ПИОМ доби акции во фирмите кои после ги продаваше, а во некои фирми сеуште ги продава. Значи ПИОМ има дополнителни приходи и пак кубури со пари.
Супер. Ќе се наполниме со пари.Друга работа е што ќе се штампат денари, па ќе има пари од следната година.
Станува збор за апоените од 200 и 2000 денари, имено секој апоен ќе биде во 10 милиони примероци
200 х 10 = 2 милијарди
2000 х 10 = 20 милијарди
или во евра над 350 милиони
Нема да бидат печатени, затоа што не се исплати. eлектронски на картичка ќе бидат...Супер. Ќе се наполниме со пари.