Правна помош и совети

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.250
Поени од реакции
19.533
Комшијата идиот буши секој ден од 7 попладне до 11. Може да му викнам полиција или негде да го пријавам или како иде законот? Фала
Викај полиција другар....
Имаш право како граѓанин да се пожалиш ако некој го нарушува мирот во населбата,и должна е полицијата да интервенира....
Имаше некои законски одредби за тоа во кое време и колкава звучна јачина на децибели е дозволена во урбани средини,не знам сеа точно колку изнесуваше......се над таа граница не смее да се дозволи и полицијата е должна да интервенира доколку се надмини дозволената граница......

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.698
Поени од реакции
288
Да, епа тоа сакавб да прашам, некој да не знае како е со времето и гласночата

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.250
Поени од реакции
19.533
Да, епа тоа сакавб да прашам, некој да не знае како е со времето и гласночата
Абе ти пријави,нема шо да те интересира колкава е гласночата.за тоа нека се замараат џандарите..
Нивна должност е да дојдат кога ќе се наруши редот,мирот и СПОКОЈСТВОТО на граѓаните...
Во најмала рака ќе го опоменат комшијата....па белким ќе му дојди паметот да буши во некое попристојно време....

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ај мала помош- иам еден случај на работа, но пошо сообраќајно право не ми е специјалност, малце сум во збунка. На наш возач кој вози кола со австриски таблици (за фирма некоја) му прави проблем полиција кога ќе влезе во Косово и во Албанија. На царина не му правеле проблеми, туку само кога ќе го застанела полиција у Косово и Албанија. Што да му кажам на клиентот за да не му прават проблеми :) ?

*има и зелен картон и меѓ.воз.дозвола

Член од
16 ноември 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
Bev upravitel na firma, i vo tekot na rabotenjeto uplakav moj mari na smetka na firmata i na ime pozajmica. Sega jas ne sum upravitel, ni vraboten. Firmata ja nasledi tret covek i toj e upravitel. Dali imam pravo da si ja baram taa pozajmica. Gi cuvam bankarskite uplatnici.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Живеам во стан. Пред пола месец од таванот кај тоалетот течеше вода која го оштети. Викнавме мајстор кој кажа дека водата иде од комшиите над нас, била напукната цевка. Отидовме и им кажавме дека не мора тие да викаат мајстор еве ние секако сме викнале, само да дозволат да влеземе да поравиме откаде што тече.

Проблемот е што во станот над нас живеат двајца од кои едниот е со ретардација, а другиот е во поодминати години и е сенилен. Прво не сакаа ниту да не пуштат ниту пак да си викнат мајстор да им поправи пошто нив им било ОК. После едвај некако се разбравме, не пуштија да поправиме, но откако си тргнавме пак пуштиле вода и протече повторно... Еве сега пак тече, а нив не им чуе. Ме интересира ако некој случајно знае кои се моите можности? Каде да се обратам за да си го средат проблемот со протечувањето на вода којшто мене ми ствара поголеми проблеми.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
На кои телефони можам да се жалам за неиздавање фискална сметка, продавање алкохол после 19 часот и за наплата на сметка поголема од реалната.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
На кои телефони можам да се жалам за неиздавање фискална сметка, продавање алкохол после 19 часот и за наплата на сметка поголема од реалната.
ДРЖАВЕН ПАЗАРЕН ИНСПЕКТОРАТ
3162-341
многу го сакам бројов :)

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
ДРЖАВЕН ПАЗАРЕН ИНСПЕКТОРАТ
3162-341
многу го сакам бројов :)
Фала друже, утре му праќам инспекција на копиљот што ми продаде Тубор 0.33 за 70 ден. во обичен колонијал.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Фала друже, утре му праќам инспекција на копиљот што ми продаде Тубор 0.33 за 70 ден. во обичен колонијал.
Ова ко клипот од К-15- коа веќе му праќаш пазарна, испрати му и санитарна и трудова инспекција, чисто онака да го проверат дали одржува хигиеана во локалот и дали е пријавен :).

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Имам потреба од совет, тд секој добронамерен совет е добродојден :)
значи вака:
Се работи за имотно-правни односи односно за дел од куќа, после поделба според тестамент се подели што се подели на наследниците и заврши постапката.
после некое време се јави следниов проблем: еден од наследниците на непознат начин запишал дел од куќата што не му припаѓа во катастерот за недвижности како негова сопственост, со што освен ни е дел со тоа ни се затвара и пристапот кон нашиот дел.
Во меѓувреме наследникот кој си присвоил и тоа што нетреба не тужи бидејки сме му го узурпирале делот кој го присвоил(како што кажав на непознат начин) и дека сме му го попречувале правоо на сопственост иако истиот сите го користиме само за пристап до делот кој ни припаѓа. инаку спорниот дел е ходник кој до спорниот момент се смета=е за заеднички, иако според поделбата спаѓа во наша сопственст. овој случај траеше што траеше и беше досудено во наша корист односно бевме ослободени од обвинението.
Кога се обративме до Катастарот за да пријавиме непревилност во запишувањето бевме едноставно културно исфрлени од таму со усно образложение дека они не се надлежни за тоа се додека нема правосилна сутска одлука за истото.
Покренавме тужба до основен суд скопје 2 и во тек е процес, но тука се јави нов проблем другата страна ангажирала некој попознат адвокат (екс судија) кој цело време поднесува писмени поднесоци со кој врши притисок кон судот да ја одбие тужбата како неоснована иако веќе се одржале неколку рочишта, + знаејки ја моќта на горенаведениот адвокат нашиот адвокат се повлече со образлижување дека не сака да си има проблеми со горенаведениот адвокат, бевме и кај уште неколку адвокати но добивавме слични одговори.
за истиот случај се обративме и кај јавниот правобранител и истиот кажа дека не е уште надлежен се додека не се донесе конечна пресуда или не се забушоти случајот, и дека не сме единствени со што сме се жалеле од дадениот адвокат, а како личен совет ни препорача да купиме подебело јаже па во вардар...
Е сега ве молам за билокаков совет да препорачате некој адвокат или било што само да се спасиме од проблемите кој ги имаме, зошто не напоменав дека освен овој спор ние сме скоро секојдјневно психицки вознемирувани, ни прават проблеми на секое поле и слично ама тоа е веќе друг случај
Однапред БлагодАрам :)

Член од
1 декември 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ве молам да ми посочите како треба да изгледа одговор на тужба за развод на брак.Мислам до кого треба да гласи.Ако може со пример,се разбира без детали.Хитно

Член од
26 ноември 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
Потребно е да ме советувате што треба да поднесам , до извршител кој не ја запазил и ја потврдил постапката за извршување. Пто се поднесува и до кого?

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Секогаш кога сте попречувани да го користите ходникот судската одлука дека е заедничка просторија во рака и викајте полиција
Во ваква корумпирана држава правен епилог на вашава ситуација единствено во некоја изборна година кога ќе сака власта да докажи дека сме правна држава...
и при физичка делба на еден објект ако не можат сите наследници да имаат влез во нивниот дел тогаш објектот се прогласува за физички неделив и објектот оди на лицитација така да можи тоа да му е намерата на тој што ве малтретира

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Да прашам нешто. Дечко ми беше казнет од цајкани за возење со поголемо количество алкохол од дозволеното. Станува збор за едно промилче плус, или нешто слично. Настанов се деси пред година време на последниот ден од месецот и вртевме по броеви да му ја скинат казната али ништо - као било последен ден од месецот, а цајканите морале до крај на месецот да имаат исполнето одредена бројка. И цела колона од коли допреа.
Имам две прашања - ни рекоа дека имало некој закон за пола саат после излагање од кафиќ не се важат промилите, така нешто. Ова адвокат ни го кажа.
Другото - ова се деси пред некоја година, а од казната ни трага ни глас. Ќе му стигне на домашна адреса или како?

Kajgana Shop

На врв Bottom