Нема никаква процедура за авторско дело. Авторското дело си стекнува таква положба, во моментот на довршување. Е сеа, доколку ти сакаш да ја објавиш книгата, тоа друго. За тоа се склучува договор со издавачка куќа.Би можел некој да ми каже каква е процедурата за добивање авторски права за научен труд - книга или статија ?
Зарем не постои некоја агенција за авторски права ? Не сфаќам како би се постапило доколку некој се обиде да го присвои делото, а при тоа немам некаков конкретен доказ, како заверка на нотар или слично ?Нема никаква процедура за авторско дело. Авторското дело си стекнува таква положба, во моментот на довршување. Е сеа, доколку ти сакаш да ја објавиш книгата, тоа друго. За тоа се склучува договор со издавачка куќа.
Како може некој друг да ти присвои твоја книга. Со месеци ја пишуваш у WORD, твој наслов, твое име и презиме, како би ти ја украл? Едино и тој да се вика исто како тебе, и до буква да е иста содржината.Зарем не постои некоја агенција за авторски права ? Не сфаќам како би се постапило доколку некој се обиде да го присвои делото, а при тоа немам некаков конкретен доказ, како заверка на нотар или слично ?
Договор бе, пријателПа еве, да речеме ми треба рецензент. Му ја праќам книгата, си менува он фино лепо наслов и автор за 5 секунди во Ворд и што правиме ?
Е сеа, и ти според кој член. Остај си адвокатот нека си го најдеДали можам да тужам ветеринар кој направил погрешна операција на куче?И сега бега од одговорноста и се обвинуваат меѓусебно.Кучката е кастрирана и сега непрекинато и тече крв,а сака да се спари!!!Дали има основа да го тужам и според кој член?
Види вака изработејте го...Ми треба некој шаблон како се пишува потврда. Значи ми треба потврда дека лице е вработено во фирма. Имаме приватна фирма и на мајка ми и треба потврда со цел да земе телефон на претплата од т-мобиле, а моментално нема никој дома да ми издиктира точно како оди:wink:
Се снајдов веќе. Напишав една `креирај-сам` потврда. Завршив работа.Види вака изработејте го...
Мислам дека ќе заврши работа:
http://www.investbanka.com.mk/files/Maestro/Salery_confirmation.pdf
Абе дечко ти мора да се зезаш.Не најдов друга соодветна тема па ќе се обидам тука. Ако може и знае некој да ми напише:
1. Договор за основање на јавно друштво.
2. Договор за трговско застапување.
3. Договор за складирање.
Ако некој има време да ми напише било кој од овие 3, тоа што му е полесно![]()
и јас бев жирант на една колешка и како шо разбрав кога бев во банката на потпишување значи доколку корисникот на кредитот не го плаќа редовно односно не ја плаќа месечната рата за кредитот тогаш тоа се префрла на првиот жирант шо е потпишан,во случај и првиот жирант да не ја исплаќа ратата се префрла на вториот...во зависност за колку жиранти се работи во случајот...значи и да го тужиш мислам дека немаш основа..ти сам си прифатил и си се потпишал како жирант и сам си ја сносиш одговорноста.Е вака, му се пишав жирант на еден пензионер (роднина подалечен) за кредит.Тој не плаќаше редовно а и последните месеци ич, па ми стигна на работа административна забрана. Појдов кај него да се разбериме, вели “не знам јас ништо тој кредит го зеде ќерками таа нека го плаќа“ (а на негово име е кредитот) ќерка му не можам никако да ја добијам исклучени телефони, бев во банката му посочив дека човекот е пензионер и дека зема пензија редовно преку трансакциона и дали можат да му задржуваат со забрана од пензијата, ми рекоа не може така туку преку мене и мојата плата на административна забрана.
Накратко ме интересира што можам и како јас за да се извлечам од ова ситуација, дали можат тие во банката да му задржуваат со налог од пензија, дали има друг начин, дали на крај краева јас да го тужам него ......