Правна помош и совети

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Би можел некој да ми каже каква е процедурата за добивање авторски права за научен труд - книга или статија ?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Би можел некој да ми каже каква е процедурата за добивање авторски права за научен труд - книга или статија ?
Нема никаква процедура за авторско дело. Авторското дело си стекнува таква положба, во моментот на довршување. Е сеа, доколку ти сакаш да ја објавиш книгата, тоа друго. За тоа се склучува договор со издавачка куќа.

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Нема никаква процедура за авторско дело. Авторското дело си стекнува таква положба, во моментот на довршување. Е сеа, доколку ти сакаш да ја објавиш книгата, тоа друго. За тоа се склучува договор со издавачка куќа.
Зарем не постои некоја агенција за авторски права ? Не сфаќам како би се постапило доколку некој се обиде да го присвои делото, а при тоа немам некаков конкретен доказ, како заверка на нотар или слично ?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Зарем не постои некоја агенција за авторски права ? Не сфаќам како би се постапило доколку некој се обиде да го присвои делото, а при тоа немам некаков конкретен доказ, како заверка на нотар или слично ?
Како може некој друг да ти присвои твоја книга. Со месеци ја пишуваш у WORD, твој наслов, твое име и презиме, како би ти ја украл? Едино и тој да се вика исто како тебе, и до буква да е иста содржината. :)
Ако сакаш да ја објавиш книгата, ќе си склучиш договор со издавачка куќа, ќе се договорите и тоа е тоа.

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Па еве, да речеме ми треба рецензент. Му ја праќам книгата, си менува он фино лепо наслов и автор за 5 секунди во Ворд и што правиме ?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Па еве, да речеме ми треба рецензент. Му ја праќам книгата, си менува он фино лепо наслов и автор за 5 секунди во Ворд и што правиме ?
Договор бе, пријател :). За секој чекор си склучуваш договор.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Дали можам да тужам ветеринар кој направил погрешна операција на куче?И сега бега од одговорноста и се обвинуваат меѓусебно.Кучката е кастрирана и сега непрекинато и тече крв,а сака да се спари!!!Дали има основа да го тужам и според кој член?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Дали можам да тужам ветеринар кој направил погрешна операција на куче?И сега бега од одговорноста и се обвинуваат меѓусебно.Кучката е кастрирана и сега непрекинато и тече крв,а сака да се спари!!!Дали има основа да го тужам и според кој член?
Е сеа, и ти според кој член. Остај си адвокатот нека си го најде :). Ова ваљда е нешто според КЗ, пошо у Стварно право, животните се изедначуваат со подвижни премдети. Али како и да е, ветеринарот ќе треба да плати некоја оштета доколку биде осуден.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.271
Поени од реакции
2.271
Ми треба некој шаблон како се пишува потврда. Значи ми треба потврда дека лице е вработено во фирма. Имаме приватна фирма и на мајка ми и треба потврда со цел да земе телефон на претплата од т-мобиле, а моментално нема никој дома да ми издиктира точно како оди:wink:

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
Ми треба некој шаблон како се пишува потврда. Значи ми треба потврда дека лице е вработено во фирма. Имаме приватна фирма и на мајка ми и треба потврда со цел да земе телефон на претплата од т-мобиле, а моментално нема никој дома да ми издиктира точно како оди:wink:
Види вака изработејте го...
Мислам дека ќе заврши работа:

http://www.investbanka.com.mk/files/Maestro/Salery_confirmation.pdf

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.271
Поени од реакции
2.271

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.049
Поени од реакции
1.177
Не најдов друга соодветна тема па ќе се обидам тука. Ако може и знае некој да ми напише:
1. Договор за основање на јавно друштво.
2. Договор за трговско застапување.
3. Договор за складирање.

Ако некој има време да ми напише било кој од овие 3, тоа што му е полесно :)

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Не најдов друга соодветна тема па ќе се обидам тука. Ако може и знае некој да ми напише:
1. Договор за основање на јавно друштво.
2. Договор за трговско застапување.
3. Договор за складирање.

Ако некој има време да ми напише било кој од овие 3, тоа што му е полесно :)
Абе дечко ти мора да се зезаш.
За вакви услуги се плаќа, знаеш.:toe:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Е вака, му се пишав жирант на еден пензионер (роднина подалечен) за кредит.Тој не плаќаше редовно а и последните месеци ич, па ми стигна на работа административна забрана. Појдов кај него да се разбериме, вели “не знам јас ништо тој кредит го зеде ќерками таа нека го плаќа“ (а на негово име е кредитот) ќерка му не можам никако да ја добијам исклучени телефони, бев во банката му посочив дека човекот е пензионер и дека зема пензија редовно преку трансакциона и дали можат да му задржуваат со забрана од пензијата, ми рекоа не може така туку преку мене и мојата плата на административна забрана.
Накратко ме интересира што можам и како јас за да се извлечам од ова ситуација, дали можат тие во банката да му задржуваат со налог од пензија, дали има друг начин, дали на крај краева јас да го тужам него ......

I

InF3cTeD

Гостин
Е вака, му се пишав жирант на еден пензионер (роднина подалечен) за кредит.Тој не плаќаше редовно а и последните месеци ич, па ми стигна на работа административна забрана. Појдов кај него да се разбериме, вели “не знам јас ништо тој кредит го зеде ќерками таа нека го плаќа“ (а на негово име е кредитот) ќерка му не можам никако да ја добијам исклучени телефони, бев во банката му посочив дека човекот е пензионер и дека зема пензија редовно преку трансакциона и дали можат да му задржуваат со забрана од пензијата, ми рекоа не може така туку преку мене и мојата плата на административна забрана.
Накратко ме интересира што можам и како јас за да се извлечам од ова ситуација, дали можат тие во банката да му задржуваат со налог од пензија, дали има друг начин, дали на крај краева јас да го тужам него ......
и јас бев жирант на една колешка и како шо разбрав кога бев во банката на потпишување значи доколку корисникот на кредитот не го плаќа редовно односно не ја плаќа месечната рата за кредитот тогаш тоа се префрла на првиот жирант шо е потпишан,во случај и првиот жирант да не ја исплаќа ратата се префрла на вториот...во зависност за колку жиранти се работи во случајот...значи и да го тужиш мислам дека немаш основа..ти сам си прифатил и си се потпишал како жирант и сам си ја сносиш одговорноста.

Kajgana Shop

На врв Bottom