Wimbledon 2015

• Креатор на темата Креатор на темата The King of Clay
  • Време на започнување Време на започнување

Освојувач на Вимблдон 2015 мажи ?

• Новак Ѓоковиќ

Гласови: 20 27,0%
  • Енди Мареј

Гласови: 10 13,5%
  • Роџер Федерер

Гласови: 20 27,0%
  • Рафаел Надал

Гласови: 12 16,2%
  • Стан Вавринка

Гласови: 6 8,1%
  • Григор Димитров

Гласови: 0 0,0%
  • Кеи Нишикори

Гласови: 1 1,4%
  • Милош Раониќ

• Томаш Бердих

• Марин Чилич

• Жо Вилфред Тсонга

• Ник Киргиос

Гласови: 2 2,7%
  • некој друг

• Вкупно гласачи
    74
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Денес уживав во заслужената победа на Новак ,а сега уживам да ги читам хејтерите и искомплексираните човечиња :D Ми се пуни душава кога ги гледам како плачат и пробуваат да најдат аргумент хахахах :kuracc:

Федерер сам себе се порази, вакви грешки не се простуваат, а скакулецов има среќа што тенисот нема никаква конкуренција, па и покрај тоа едвај победува покрај 34 годишњак, па дури дозволува и покрај него да игра во одбрана, со помалку винери, со помало излегување на мрежа.
Федерер во текот на целиот турнир покажа многу подобра игра, освен денес кога невообичаено направи голем број на грешки од пенал позиција.

Но и понатаму останува жива легенда, каква што скакулецот може само да се надева да стане еден ден.
Па, отворен го оставија кровот - зошто не леташе дронот? Пропуст, јбга.

Kakva sansa propustena od strana na Federer :(,se vide deka moese da go dobie ova finale ali coekot sam sebe ubijal.Vakov slab Djokovic da ne go tepas neznam stvarno...
Е каква бе ај објасни ни на сите нас што не го видовме тоа? Ноле подобар во сите сегменти од играта, апослутно заслужена и чиста победа. Дури и 3-0 требаше да биде да не се глупираше во вториот сет. Значи имало доста мечеви во тенисот каде противникот бил подобар а загубил, или жаргонски кажано сам се победил, ама Федерер денес немаше никаква шанса. Реков и завчера, остајте го Мареј и изаданието против него на страна, затоа што Енди со женскиот втор сервис не може да се спореди со Ноле. Мареј е одличен играч на трева, али откако прекина со Лендл има огромни проблеми со тактиката. Дали видовте дека против Федерер не знаеше да нападне кратка топка? Последниот поен од тој меч го докажува баш тоа. Федерер не може повеќе да го победи Ноле на Слем, едноставно нема сила а ни континуитет за да добие три сета.

Eден податок настрана од финалево.

Федерер кога освојуваше по 3 ГС во 2004, 2006 и 2007, на 17 турнири во секоја од тие три години, има вкупно 18, 19 и 17 победи над топ 10 играчи.
Новак оваа година 2015, на 9 турнири веќе има 19 победи над топ 10 играчи. А има уште речиси пола сезона до крај.

Далеку е уште од Федерер за 4-5 години ќе видиме колку е блиску.

Синсинати и УС Опен мора по секоја цена да ги освои, останато не е толку битно.

Австралија+Вимблдон во финале 8-1
РГ+УС Опен 1-7 :eek:

Последно уредено:
Idemoooo, bravo majstore, brutal domination , sakate brojte od Paris 2014 pa do sega ili samo 2015 , efektot e isti , nevidena serija vo pobedi i osvojuvanje na turniri , nikogash , nikogash do sega , od koga postoi tenisot. Zachuduvachki e kako ushte postojat lugje koi shto se obiduvaat da go osporat toa. Pa da ne beshe toj ludiot srekjen den na Vavrinka i RG ke beshe vo vitrinite. Za finaleto , chitam nekolku postovi od nekoi chlenovi koi shto analizata na igrata na dvajcata ja pravat na osnova na toa shto go igraa dvajcata so drugi protivnici vo tekot na ovie dve nedeli . Po nivnata logika , denes Anderson trebashe da igra finale zasluzeno i da go osvoi Wimby . Koga ke razberete deka sekoj igrach si ima svoja specifika , mesh up koj na nekoj mu odgovara , na nekoj ne. Shto na zort na sila gi omalovazuvate igrite i formite na site igrachi,samo so cel da se namali uspehot na Djovak . Pa zarem Muray bil vo podobra forma ??, ili do vcera pishuvavte deka Fed igra kako vo najdobrite denovi, Vava dva slema osvoi , edino Nadal shto e evidentno von forma ( dodusha na Wimby si go stigna maksimumot :) ).. Najzalno (za hejterite na Djovak ova ) e shto Novak so 70% od svoite moznosti go istera turnirot i go osvoi relativno lesno , zamislete shto ke beshe da odigrashe kako do pred RG , epten ke beshe gazenje. Fed denes da sakashe nemashe da moze da igra podobro , prvo se uprpa , tvrdam deka ima strav od Djovak , a i Novak nemashe da mu dozvoli. Mozebi ednorachniot na Vava , Gaske ili Fed e poatraktiven , ama poubistven i poefektiven udar od behendot na Djovak momentalno nema (koj igra/igral tenis znae za shto zboram). Ushte koga projde pola prv set bev ubeden deka ke pobedi Djovak i deka nema da moze Fed da nametne svoja igra ( neshto kako vo Dubai godinava koga behendot na Djovak beshe katastrofa). Djovak denes ne barashe mnogu rizichni agli, imashe game plan da go odalechi Fed od base linot so maksimalno dlaboki topki, i toa go praveshe moshe uspeshno i pokraj set rizik . Fed tvrdoglavo se drzeshe do base linot bez da otstapi nitu pola cekor nazad , bidejki sakashe on da ja drzi inicijativata vo poenot.Taa e prvata prichina shto mavashe tolku auti i mrezi , a laicite i nepoznavachite tie auti i mrezi gi gledaa kako neiznudeni greshki . Vtorata prichina e behend dijagonalite na Djovak kako odgovor na slajsot na Fed ( pa dali vidovte be Djovak kolku ramni ili poluspin behedi mu mavna od servis poleto be , bilo koj drug da beshe ke igrashe slajsovi od nemajkade) i momentalno dobivashe inicijativa vo razmenite . Jas mislam deka za Fed popametno ke beshe da se povleche metar nazad od base linot pa da vidi kako ke se ponasha Djovak, mislam deka ke go iznenadeshe i ke mu se otvoreshe prostor da ceka ili kratko topche ili greshka od Djovak , iskreno mislam deka Djovak vo momentov ne e vo najdobra forma za da igra mnogu agresivno.
Moze da go mrazite Djovak kolku sakate, moze da mu ja pravite konkurencijata slaba , ako toa vi gi namaluva makite i frustracijata ok , ama sepak malce , barem malce usul , ako za nishto drugo , barem za faktot shto Djovak vi ozmozuva za prv pat da gledate kako se pishuva istorija vo zivo i segashno nesvrsheno vreme. IDEMOOOOOOOOOO

Novak zasluzeno si pobedi kolku i da ne mi odgovara toa mene kako golem fan na Fed sepak treba da se priznae, konstanten si bese i na negov servis i na servisot na Federer.

Федерер повеќе не може да го добие Новак во натпревар во 3 добиени сета.

Нема ниту сила, ниту пак форма.

Новак цело време го форсираше на бекхенед, токму онака како што треба да се игра против Федекс.

Мислам дека ерата на Федерер одамна заврши, во поглед дека може да освои Грен Слем.

Никогаш нема да ме напушти мислењето дека Федерер стана врвен играч во период кога немаше доволно добри противници.

Со појавата на Надал и Новак работите се сменија.

Zasluzheno za Novak, apsolutna dominacija cela sezona, kje go vidime nareden period shto kje napravi. Ne zamarajte dali federer sam se tepal ili nole bil prejak, ednostavno uzhivajte vo tenisot shto vi go prireduvaat. Mu pomina na Fedex vremeto, jasno e toa, si gi iskoristi maximalno shansite za tie 17 grand slam-a, daj bozhe ushte nekolku da osvoi, no sega e vremeto na Novak i isto kako federer pred 7-8 godini, taka i novak sega maximalno si koristi :))

Е сега и вие ја претеравте малце..како да заборавивте каков монструм беше Федерер во периодот од 2004 до 2009..истата техника плус дупло побрз и поспремен...искрено колку да го мразам Надал сепак ми фалат тие времиња кога гледавме епски финалиња помеѓу нив....

Реално Федерер си е одличен за годините и добро се носи сеуште со помладите колеги дури и на 33-34 години,замислете што ќе се случува со Џокович и Надал(овај веќе го снема) кога ќе направат толку години и дали ќе бидат воопшто на врвот како што е Рожер моментално...затоа е најдобар на сите времиња бидејќи е доктор по тенис

Најди еден ебан мој коментар каде што имам коментирано ПОСЛЕ мечот со мареј? Пред мечот реков дека ќе биде неизвесен дуел и дека никој не го преценува федерер, ама да не се ни подценува.Сум фан на Федерер,ама се изјаснив 10пати дека одамна е поминато времето.Дури и ова е огромен успех за него на тие години да играш финале на гренд слем.
Исто , никаде не реков дека ФЕДЕРЕР е подобар од ЏОКОВИЧ
кај го прочита тоа ? значи Џокович е подобар и освои што е мн нормално.Сигурно не победил ако бил послаб.....Единствено што овде се контрашиме е тоа што не изиграл нешто воонсериско ноле против супер силен конкурент како што овде го величат.Затоа го пишав примерот со Милан.
Ноле победи бивш шампион кој е на залез на кариера.Не ја оспорувам јас победата, туку се преувеличува неговата игра од неговите фанови.That's all.
Ако се возбудувавме ние вака на времето кога газеже Рф се пред него кај ќе беше крајот.. ќе умревме од радост.
Да го тераа муабетов од Syn фановите на рафа во 2008ма ќе беа потполно во право.Тогаш рафа за противник имаше 5кратен последователен освојувач кој имаше 27-8 години и беше во супер форма.
Ајде доста е муабет , убаво сум расположен не сакам да затупам со форумов денеска :D Со среќа нека му е победата уште еднаш , и уште мн титули нека земи. Подобро тој одколку бикот од шпанија :D
значи зборувам во множина не те потенцирав тебе, ама наврати се неколку страни после победата на Федерер над Мареј ке видиш какви све не хвалоспеви се пишуваа и сега од еднаш бил слаб, бил стар и шта ја знам, јас рецимо да го згазеше Федерер денеска Новак ке немам проблем да честитам и да признам пораз не е ни прв ни последен што би го тепал Новак и обратно...

eden komentar od neodamna koj perfektno go opishuva deneshnoto finale i za chudo , sluchajnost , pak so deneshniot protivnik

Novak is just ridicules...this is not even funny any more...He doesn't even have to play aggressive tennis..he will exploit your weakens to a point you are start missing even with your regular shots[DOUBLEPOST=1436731464][/DOUBLEPOST]i edna klasika , aj imame pravo malku da fakjame seir Novakovci , no hard feelings , mala shala :)

7hg4lBSRBWx0IhnXWimG_smesno%20roger%20i%20rafa3.jpg

Пак ќе кажам, мечот со Мареј не е никаков репер и не може да се земе толку многу во предвид како што се зимаше пред денешното финале. Мареј е една приказна, Ноле е сосема друга. Енди е во топ форма, тоа не смее никој да го оспори, цела сезона игра одлично, па дури и на неговата најслаба подлога дојдоа првите титули, да добро прочитавте, првите титули за Мареј на земја на 28 годишна возраст. Мареј загуби од Федерер првенствено поради одличната игра на Федерер, во преден план сервисот, а второ поради лошиот гем план. Во бекенд на бекенд размените често играше слајс што апсолутно не смее никој да го игра против Федерер на 34 годишна возраст, каде и самиот е свесен дека е поспор за пола чекор-чекор. Тука Ноле не потфрли и играше длабоки дијагонали и така му одземаше време на Федерер. Колку пати видовме нечисти удари од Федерер? 5-6 ги имаше сигурно, што воопшто не е својствено за врвните играчи. Бекер, Вајда и самиот тим на Ноле во овој сегмент завршија одлична работа. Мора да се додаде фактот дека Федерер не го служеше сервисот како со Мареј, а тоа е огромен проблем против најдобриот ритернер на планетата.
Единствен сегмент каде потфрли Ѓоковиќ е лобот. Очајно играше лоб денес, 7-8 пати проба и ниеднаш не пројде. И тоа ајде кога има безизлезна ситуација ќе разберам, ама он неколку пати имаше чиста паралела а пробуваше лоб и нормално Федерер лесно го пласираше смечот во полето.

Друга работа, не знам како може да се оспоруваат резултатите на Ноле последниве 4 години. Апсолутно доминира во светот на тенисот, баталете Федерер бил стар, Надал ваков, оној онаков. Па што да прави сега Ноле, да се сожали и да ги даде титулите на друг пошо одредени од главните конкуренти се повредени, стари или што ти ја знам... Човекот си игра тенис, константен е, и затоа е прв на ранг листата. Исто и за Федерер, џабе јадете гомна, човекот со 34 години игра врвен тенис и е во топ 3 во моментов. Хјуит, Налбандијан, и остала багра на овие години служи како топовско месо, just sayin. Искрено криво ми е што не гледавме повторно епско финале во 5 сетови, али мислам дека немаше теорија да се деси такво нешто, едноставно предобар беше Ноле.

Како фан на Рафа, искрено се надевам дека го нема кажано последниот збор и се надевам дека ќе се врати што е можно поскоро. Нема везе титули ау, едноставно на играч како Надал не личи да губи на секој ебан турнир у 2-3 коло од некои измислени тенисери што се појавуваат еднаш у 100 години.

П.с. Заборавив горе да напишам дека Енди не ја користеше и бекенд паралелата, удар со кој го уби Федерер на ОИ.

Последно уредено:
Честитки до фановите на Ноле. Сосема заслужено. Што и да се каже, подобар беше во овој меч. Ненормална статистика на освоени поени при прв сервис, само за третиот сет знам дека беше страшни 94%. Федерер доста грешеше, премногу топки поклона, посебно лошо го одигра првиот тајбрејк, направи неколку нетипични грешки и буквално го даде првиот сет, исто во првиот сет нели имаше брејк, па успеа да го изгуби, од друга страна пак пореално ќе беше вториот да го изгуби после спасените 7 сет топки. Кога ќе собериме можеби и фер ситуација 1-1 во сетови после првите 2 сета. Во третиот и четвртиот Ноле беше владетелот, апсолутно.
Уште еднаш честитки, следни поголеми возбудувања на почеток од Август во Монтреал, а константно до тогаш ќе имаме малечки турнири од серијата АТП 250 и АТП 500. :)

Федерер повеќе не може да го добие Новак во натпревар во 3 добиени сета.

Нема ниту сила, ниту пак форма.

Новак цело време го форсираше на бекхенед, токму онака како што треба да се игра против Федекс.

Мислам дека ерата на Федерер одамна заврши, во поглед дека може да освои Грен Слем.

Никогаш нема да ме напушти мислењето дека Федерер стана врвен играч во период кога немаше доволно добри противници.

Со појавата на Надал и Новак работите се сменија.
Moze, ako ne naletuva na novak na vimboldon, tuka seuste ima izgledni sansi da dojde do titula a i na beton ako apla mu se poklopat kockite, ali na treva vo momentov eve samo Nole mu e prepreka.
Anderson da triumfirase nad novak, ili da naletase na zbudalen wawrinka ( samo neznam na treva dali moze taka da izigra, eve i gaske na RG go izmacka na leb a tuka macenje ) RF ke go proglasev vo toj moment za sampion, i Marej kako lagano go dobi, realno ne smee da se otpise, i lani go otpisaa pa sezonava pak do finale stigna kade pak naleta na Novak.

Naredni 2 godini seuste smetam deka Federer ima shansi za wimby, najgolem favorit e posle Novak, toa go dokaza i lani i sega.

Пак ќе кажам, мечот со Мареј не е никаков репер и не може да се земе толку многу во предвид како што се зимаше пред денешното финале. Мареј е една приказна, Ноле е сосема друга. Енди е во топ форма, тоа не смее никој да го оспори, цела сезона игра одлично, па дури и на неговата најслаба подлога дојдоа првите титули, да добро прочитавте, првите титули за Мареј на земја на 28 годишна возраст. Мареј загуби од Федерер првенствено поради одличната игра на Федерер, во преден план сервисот, а второ поради лошиот гем план. Во бекенд на бекенд размените често играше слајс што апсолутно не смее никој да го игра против Федерер на 34 годишна возраст, каде и самиот е свесен дека е поспор за пола чекор-чекор. Тука Ноле не потфрли и играше длабоки дијагонали и така му одземаше време на Федерер. Колку пати видовме нечисти удари од Федерер? 5-6 ги имаше сигурно, што воопшто не е својствено за врвните играчи. Бекер, Вајда и самиот тим на Ноле во овој сегмент завршија одлична работа. Мора да се додаде фактот дека Федерер не го служеше сервисот како со Мареј, а тоа е огромен проблем против најдобриот ритернер на планетата.
Единствен сегмент каде потфрли Ѓоковиќ е лобот. Очајно играше лоб денес, 7-8 пати проба и ниеднаш не пројде. И тоа ајде кога има безизлезна ситуација ќе разберам, ама он неколку пати имаше чиста паралела а пробуваше лоб и нормално Федерер лесно го пласираше смечот во полето.

Друга работа, не знам како може да се оспоруваат резултатите на Ноле последниве 4 години. Апсолутно доминира во светот на тенисот, баталете Федерер бил стар, Надал ваков, оној онаков. Па што да прави сега Ноле, да се сожали и да ги даде титулите на друг пошо одредени од главните конкуренти се повредени, стари или што ти ја знам... Човекот си игра тенис, константен е, и затоа е прв на ранг листата. Исто и за Федерер, џабе јадете гомна, човекот со 34 години игра врвен тенис и е во топ 3 во моментов. Хјуит, Налбандијан, и остала багра на овие години служи како топовско месо, just sayin. Искрено криво ми е што не гледавме повторно епско финале во 5 сетови, али мислам дека немаше теорија да се деси такво нешто, едноставно предобар беше Ноле.

Како фан на Рафа, искрено се надевам дека го нема кажано последниот збор и се надевам дека ќе се врати што е можно поскоро. Нема везе титули ау, едноставно на играч како Надал не личи да губи на секој ебан турнир у 2-3 коло од некои измислени тенисери што се појавуваат еднаш у 100 години.

П.с. Заборавив горе да напишам дека Енди не ја користеше и бекенд паралелата, удар со кој го уби Федерер на ОИ.
pa toa go zboram i jas , koga vidov deka mu funkcionira behendot , znaev deka Fed nema da moze da nametne svoja igra. Marej behendot mu e baven , go izmeni , se povekje mava poluspin otkolku ramen , a bashka shto vikash glupo vleze so slajsovi da se natprevaruva , nebare so Felisijano Lopez igra. Mislam deka so slajsovite sakashe da si kupi vreme za da se pozicionira podobro, plan koj shto funkcionira na zemja , ama za treva hm,hm,hm .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom