Game of Thrones

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Значи сета магија во серијава (или најголемиот) дел потекнува од Валирија, и црвената Вештерка Мелисанде мислам дека беше од таму.
Дали Џора помина низ Валирија кога го носеше Тирион и кога го нападнаа тие чудовишта?
Значи Таргариен фамилијата потекнува од Валирија и живееле таму заедно со змејовите, но откога нешто (а што поточно?) ја уништило Валирија, тие се преселуваат и го освојуваат Кингс Лендинг и започнува нивното владеење?
И слободните градови се создадени од народот што побегнал од Валирија.
горе доле вака го разбрав видеото

- Мелисандре е од Ашаи, како и забулената која и предвидуваше иднина на Калиси во втора сезона, град од далечниот исток и тој е најпознат по мистериозната магија на тие што потекнуваат од таму.
- Да.
- Да.
- Да.

За Валирија поопширно, јер ме мрзи да пишувам долг пост:

Thought to initially be a modest community of shepherds, theValyrians rose to prominence five thousand years ago after they discovered dragons living in the Fourteen Fires, a string of volcanoes in the mountains of their homeland. After taming the mighty beasts, the Valyrians used them to conquer surrounding lands of the Valyrian Peninsula, and began expanding outwards.

The Ghiscari Empire, however, sought to halt Valyrian expansion and declared war on their neighbors from the opposite shore ofSlaver's Bay. Massive Ghiscari slave-legions marched against Valyrian in a series of five major wars, but each time they were defeated. The Freehold's forces then marched on the Ghiscari capital of Ghis and laid waste to it, leaving little more than a smoldering ruin behind and nearly erasing Ghiscari people and culture from history.

Afterward, the Valyrian Freehold became the dominant civilization in the known world, with its own language, religion and customs. The Freehold founded a number of colony cities, connected by a network of roads all of which led back to the capital city. Several of these colonies in the west became the Free Cities. They eventually came into conflict with the Rhoynar city-states along the Rhoyne River, leading to the Rhoynish Wars. The fighting culminated about one thousand years ago in the defeat of the Rhoynar and destruction of their cities, with the survivors fleeing in a mass migration led by Nymeria, whose refugee fleet eventually settled in Dorne in southeastern Westeros.

A few centuries ago, one of the great houses of Valyria, House Targaryen established the fortress ofDragonstone off the coast of the continent of Westeros, using it as a trading outpost of the Valyrian Freehold.

For nearly five thousand years, Valyrian supremacy remained uncontested. However, a cataclysmic event known as "The Doom" - a massive volcanic eruption of the Fourteen Fires - laid waste to the Valyrian capital, its people, and the surrounding lands. The Valyrian peninsula itself was shattered and the ocean came sweeping in, becoming the Smoking Sea. Dragons, as well as Valyrian recorded history, spells, and knowledge were lost. With its center of power destroyed, the empire collapsed. Of the mighty families of dragonlords who ruled the Freehold, only House Targaryen survived, as it had established Dragonstone far across the Narrow Sea years before the Doom.

The surviving colonies of the Valyrian Freehold split up into rival independent city-states. In the west, they became the Free Cities. In the east, the conquered Ghiscari cities of Slaver's Bay reasserted their independence, but five thousand years of Valyrian domination had swept away most of their original culture.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
@Cannon - Ашаи е исто така место каде има Магија, како и Северот beyond the wall. Кај ѕидот Мелисандре тврди дека "моќите и се зголемени". Тука освен white walkers & wights ги имаш и овие вилењациве, Children of the Forest или како и да се викаа. И тие се интимно поврзани со магичниот свет. Има повеќе места во светот каде што магијата е присутна, или да речеме по-концентрирана, од други делови споредено.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Значи сета магија во серијава (или најголемиот) дел потекнува од Валирија, и црвената Вештерка Мелисанде мислам дека беше од таму.
Всушност, Ашаи е далеку помагијско место од Валирија. Магијата и пред Валирија постоела, а и после Валирија.
и Не, Мелисандра е од Ашаи, а не од Валирија.

Дали Џора помина низ Валирија кога го носеше Тирион и кога го нападнаа тие чудовишта?
Да.
Значи Таргариен фамилијата потекнува од Валирија и живееле таму заедно со змејовите, но откога нешто (а што поточно?) ја уништило Валирија, тие се преселуваат и го освојуваат Кингс Лендинг и започнува нивното владеење?
Одприлика:
Два века пред пропаста на Валирија се основаат валириските колонии на Таргариените и Веларионите, на Змајкамен (Dragonstone) и Driftmark.
Еден век по Пропаста, Егон тргнува во освојување на Вестерос.

Пропаста е катаклизма, веројатно поврзана со масовна и масивна ерупција на многуте вулкани.
И слободните градови се создадени од народот што побегнал од Валирија.
Слободните градови се валириски колонии кои постоеле и за времето на Валирија.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
@Beric Dondarrion 5 сезони поминаа, а од твојот лик видовме само 2-3 сцени. Сега кога веќе нема спојлери може ли некој да ми објасни зошто толку фама имаше околу него

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
@Beric Dondarrion 5 сезони поминаа, а од твојот лик видовме само 2-3 сцени. Сега кога веќе нема спојлери може ли некој да ми објасни зошто толку фама имаше околу него
Па неговиот лик според мене е како неутралец во целата оваа борба на кралеви, нели тој е од друштвото без банери.
Он според мене ти е повеќе како лик на кој поважен му е богот на светлината, и неговата битка со оние што не веруваат во него како една против тежа на WW од една страна и он од друга страна.
Ова е едно мое лаичко мислење.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па неговиот лик според мене е како неутралец во целата оваа борба на кралеви, нели тој е од друштвото без банери.
Он според мене ти е повеќе како лик на кој поважен му е богот на светлината, и неговата битка со оние што не веруваат во него како една против тежа на WW од една страна и он од друга страна.
Ова е едно мое лаичко мислење.
Нешто како Робин Худ со друштво :D

Kajgana Shop

На врв Bottom