Мигрантите низ Македонија

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.328
Поени од реакции
8.850
Подобро угнетувачи, отколку угнетувани.
„Македонија е најмалата држава низ која поминуваат емигрантите, и како таква нема ниту средства, ниту капацитет да прими толкави групи. Правиме се што можеме на емигрантите да им овозможиме најхумани можни услови и сочувствуваме со нивната мака, бла бла бла“.

Додека во пракса условите во прифатните центри треба да бидат испод секое човечко достоинство. Бидејќи стравот лозјето го чува. Доколку не им се случува ништо низ Македонија, ќе поминуваат и ќе седат кај нас. Низ Бугарија не одат, бидејќи знаат што значи бугарски ќотек.
Важно е флексибилни да бидат институциите во изјавите. Во прилог ни оди и тоа што не е Македонија сама во ситуацијава, а и имаме искуство со индијанците.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Пред некој ден фатив на една француска ТВ даваа нешто за мигрантиве, спијат по некои шатори под мостови, у многу лоша ситуација се и сега одкако стигнале во Европа. Сегде капацитетите се фул. Многу од нив незнаат јазик, тешко и да дојдат до некоја работа. Ке се гетоизираат, ке почнат со криминал, протести и останати срања.
Па веќе во Србија почнаа да прават проблеми.

Боговађа: Азиланти пљачкају манастире, ломе викендице, краду стоку, нападају становништво (Видео)
23. јун 2015

Лајковац – Становници села Боговађа и Врачевићи код Лајковца, у којима се налази неколико стотина азиланата из Африке, најављују протесте због, како кажу, “свакодневног терора којем су изложени”.
Због провала, узнемиравања, па чак и физичких насртаја које, како кажу, трпе од стране избеглица из Сирије, Пакистана, Авганистана, Нигерије, Сомалије и Гамбије, мештани су решили да “правду узму у своје руке” и направили су, “интерну истрагу”, бележећи све оно чиме им азиланти загорчавају живот.

„Снимили смо камером искуства наших комшија са азилантима, као и куће које немилице обијају и пљачкају. Људи су преплашани, а држава нас не узима у заштиту. Све је почело кад је у Боговађу досељено 150 азиланата. Били су мирни и фини у почетку, па смо их прихватили. Међутим, чим су се омасовили, почеле су невиђене пљачке. Физички напади на појединце, па чак и упади у средњовековни манастир! Сву летину коју је сестринство манастира у Боговађи сакупило су опљачкали, а уништили су им и башту „, каже један од становника Боговађе који су овај снимак окачили на Јутјубу, напомињући да посебна опасност прети од тога што су азиланти смештени недалеко од војног складишта, по ком такође тумарају.

Према његовим речима, неке куће су толико уништене да су власници дигли руке од обнављања. На снимку се може видети да су на већини прозора ових викендица постављене решетке или заковане даске на улазним вратима, како више не би могли да их обијају.

Мештани наводе и то да азиланти из Врачевића нису прошли обавезан здравствени преглед, па се, уз све остало, становници прибојавају и болести и зараза.

„Они раде шта хоће. Једном комшији су из викендице однели све душеке, јоргане, одела, обућу, посуђе, па чак и сервисе за кување кафе. Код другог су провалили и ложили ватру, потрошили су му два кубика дрва. У кућу трећег су унели кварцну пећ, украдену код неког четвртог и тамо потрошили 4.000 киловата струје! Боље је побећи у Албанију него живети под оваквим притиском. Овде сам 40 година радио као просветни радник и одувек сам поносом говорио одакле сам – све до сада, кад ноћу морам да оставим да ми горе по три сијалице, не би ли се иоле обезбедио од провала „, набраја један мештанин Боговађе.

У овом месту су до сада регистроване 52 провале, али чак и у случајевима за које се зна ко су починиоци, полиција каже да нема право да их приведе.

Радован Софронијевић, који 22 године држи продавницу на граници Врачевића и Боговађе сада је приморан да затвори своју радњу, јер, каже, не може да живи од азиланата.

„Имам горко искуство с њима: Узнемиравају ме, траже у поноћ да отворим продавницу, лупају ми на врата, а једном су ме чак и напали на рођеном прагу, морао сам мотком да их терам! Нека их селе одавде где знају и умеју, боље мирним путем да то реше, него ми да идемо да стопирамо аутопут! Ја предлажем да се скупимо и идемо испред Народне скупштине, да тражимо заштиту од напасти „, наводи Софронијевић.

„Обезбеђени су им одећа, обућа, кров над главом и три оброка дневно, као и џепарац од 10 евра по дану, што је сан сваког Србина! Како је кренуло, кад понестане средстава из фондова, вероватно ћемо ми морати да их финансирамо! Полиција им не може ништа и тако им шаљу поруку да могу да крше наше законе до миле воље. Кад их пријавимо кажу “Морају негде да преспавају!”. Хоће ли, једног дана, кад буду почели да нам силују децу рећи: “Па добро, имају сексуални нагон”?“, пита се наратор из овог снимка.
http://www.vaseljenska.com/vesti/bogovadja-azilanti-pljackaju-manastire-lome-vikendice-kradu-stoku-napadaju-stanovnistvo-video/

D

DAoliHVAR

Гостин
офф лелеееее
ако останат кај нас отиде нашава државичка.
еве што не чека:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2523658/Muslim-campaigners-protest-sale-alcohol-popular-East-London-area.html

ако останат тука од културни луѓе ќе се префрлат за 3 месеци во „алаху акбар дајте ни права и шариа“..

не е расизам туку општо се знае дека муслиман у генерално христијанска држава не се прилагодува на околината туку ја мења, а ако не му е дозволено да ја смени мислам дека знаете што се случива.
како можете да се прајте цвеќиња не ми е јасно.
„лелее спасете ги кутрите “, коа ќе почнат да силуваат мајќи и сестри ќе се каете.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.322
Поени од реакции
18.403
офф лелеееее
ако останат кај нас отиде нашава државичка.
еве што не чека:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2523658/Muslim-campaigners-protest-sale-alcohol-popular-East-London-area.html

ако останат тука од културни луѓе ќе се префрлат за 3 месеци во „алаху акбар дајте ни права и шариа“..

не е расизам туку општо се знае дека муслиман у генерално христијанска држава не се прилагодува на околината туку ја мења, а ако не му е дозволено да ја смени мислам дека знаете што се случива.
како можете да се прајте цвеќиња не ми е јасно.
„лелее спасете ги кутрите “, коа ќе почнат да силуваат мајќи и сестри ќе се каете.
Ја у никој случај не ги сакам тука,тоа не значи дека сакам по пруги да умрат.Треба да стигнат кај што тргнале,британија,германија.На крај краева они ги развдижија.

D

DAoliHVAR

Гостин
Ја у никој случај не ги сакам тука,тоа не значи дека сакам по пруги да умрат.Треба да стигнат кај што тргнале,британија,германија.На крај краева они ги развдижија.
ама мене ме интересира што ќе се случи ако не ги пуштат. Како што се случи со тие 400..
Кај нас ли ќе седат или може државата да ги врати ?

Член од
19 март 2012
Мислења
300
Поени од реакции
367
Абе све тоа рикверц никако дозволување пристап во државава ...чим можат членки на ЕУ да прават вака зашто не и ние

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.586
Поени од реакции
13.953
Бркање на сите што ќе останат во земјава и затворање на границата со Грција, само тоа е чаре.
И да, да се промени насловот на темава во проблем на Македонија со сириските мигранти, како не се свестите веќе еднаш.

Juve-Fan

campione d'italia 36
Член од
23 март 2010
Мислења
841
Поени од реакции
1.469
Јадев гомна 5,6 страни наназат дека стокава треба да се набркува и да се нема милост па многу Терези се јавија, сега да ги прашам дали се на истото мислење?Допрва ќе си тргаме маки од вакви племиња на кои во уста му е само алах акбар а за секс ги пали коза.[DOUBLEPOST=1435095961][/DOUBLEPOST]
Бркање на сите што ќе останат во земјава и затворање на границата со Грција, само тоа е чаре.
И да, да се промени насловот на темава во проблем на Македонија со сириските мигранти, како не се свестите веќе еднаш.
Со грциве само во еден правец ќе затвораме граница или?Кај ќе "одиме" на одмор мора комшииве да ги накрениме и спасиме од банкрот блуз бенд.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.328
Поени од реакции
8.850
Баш мe интeрeсира од кадe протeкло тоа дeка Сиријцивe сe доктори, инжињeри, интeлeктуалци итн.

Имам eдeн другар кој по потeкло e од Ирак (татко му e Ирачанeц). Нeколку пати имамe разговарано за зeмјитe од Блискиот Исток, доста врeмe прeд мигрантскава криза. Во ситe зeмји во кои бил од Блискиот Исток (Сирија, Ирак, Јордан) било катастрофа -- и овдe зборувам за врeмeто прeд Башар Ал-Асад и прeд воeната интeрвeнција на САД. Така што, нe e дeка нeкој од страна дошол и им ја заeбал идилата на "докторитe, инжињeритe и интeлeктуалцитe". Ама окej, јако ви e да сe правитe памeтни и информирани на форум со глупости наслушнати од нeкој "знаач" прeд копeрација.

D

DAoliHVAR

Гостин
Баш мe интeрeсира од кадe протeкло тоа дeка Сиријцивe сe доктори, инжињeри, интeлeктуалци итн.

Имам eдeн другар кој по потeкло e од Ирак (татко му e Ирачанeц). Нeколку пати имамe разговарано за зeмјитe од Блискиот Исток, доста врeмe прeд мигрантскава криза. Во ситe зeмји во кои бил од Блискиот Исток (Сирија, Ирак, Јордан) било катастрофа -- и овдe зборувам за врeмeто прeд Башар Ал-Асад и прeд воeната интeрвeнција на САД. Така што, нe e дeка нeкој од страна дошол и им ја заeбал идилата на "докторитe, инжињeритe и интeлeктуалцитe". Ама окej, јако ви e да сe правитe памeтни и информирани на форум со глупости наслушнати од нeкој "знаач" прeд копeрација.
некој луѓе сакаат да се „гостопримливи“ и „добродушни“,ама коа ќе почнат сиријциве да протестираат за се живо и диво да е по нивно ќе се каат....

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.139
Поени од реакции
27.713
CALAIS CHAOS LIVE: FERRY PORT, TUNNEL CLOSED, EUROSTAR TRAINS TURN BACK TO LONDON, MIGRANT WARNINGS FROM FOREIGN OFFICE
Кале е иначе последното градче у Франција за под Ла Манш да се оди во В. Британија.
BTW нашиве(зборам за Канал 5, Сител, Хајат -БИХ, Б92 - Срб и ХРТ 1 - Хрв) како и сите останати ``независни `` медиуми од ова известија само за некаков штрајк на камионџиите за да не ги навредат ``кутрите `` емигранти

Член од
12 март 2009
Мислења
20.434
Поени од реакции
16.645
Грција има повеќе мигранти и од нас и од Србија заедно, ама Грција лапа од ЕУ милиарди евра кога ќе посака... а направија мрежа кон Турција па мигрантите мора да плаќаат чамци... И друго нешто, ова е сега голем наплив на се живо и диво, затоа и ЕУ се буни... но со децении систематски во Европа се доселуваат Азиати и Африканци. Народот не ги сака, но политиката е таква. Балканците се цвеќе спрема нив, но нам ни е ограничено и туристички да влеземе во УК, па имаше минатата година за наш ликовен уметник со покана на фестивал во Глазгов и не можеше да отиде бидејќи не му дадоа виза !! А исиловци им одат, па имаше кога на еден британски полицаец еден исламски екстремист му ја скина главата со сабја... Едино Финска е паметна, таа си прима кадар само од културни држави, луѓе од тука формално со барање за азил влегоа во Финска... ако работиш и не праиш бељи добродојден си... а во овие гејовски држави е терсене, но тоа е поради нивните интереси во блискиот исток и Африка, па не само Уса и Франција директно со војска ја разнебити стабилна Либија...

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Ова малку со мигрантиве ми е чудно, како оваа година почна толкав наплив на мигранти кон Европа од Сирија, кога ИСИС почнува да губи на сите фронтови и во Сирија и во Ирак. Моментално гинат од сириските ривали Ал Нусра и Слободна Сириска Армија, од Курдите, Сириската Армија, Ирачката Армија, Хезболах и останати шиитски милиции, авио ударите на американската коалиција. Дали е тоа остварувањето на заканата од Грција дека ќе пушти милион имигранти во Европската Унија ако не и се прости долгот или сл.

Инаку ИСИС и турската армија пријателски настроени едни према други.

Инаку ништо чудно и овие што транзитираат низ Македонија многу да има и вакви

'Prize operatives': ISIS smuggling fighters into Europe 'disguised as refugees'
Published time: May 18, 2015 13:19

Reuters / Thomas Mukoya
Islamic State is smuggling fighters into Europe, commanding them to disguise themselves as refugees, according to a Libyan government adviser. The militants are reportedly profiting by 'taxing' those operating the overcrowded boats.

Abdul Basit Haroun told BBC 5 Live Investigates programme that the boats are used “for their [the Islamic State's] people who they want to send to Europe, as the European police don't know who is from IS and who is a normal refugee or not.” The militants are reportedly being aided by trafficking gangs who operate in parts of North Africa controlled by the Islamic State (IS, formerly ISIS/ISIL).

He added that the militants “sit down separately, they come alone and in the boat they are not scared at all. They are for IS — 100 percent.”

'

According to Haroun, the IS is pocketing a significant amount of cash from each journey, as it demands half the profits from those operating the boats.

“The IS, what they are doing, they are not controlling the boat. They give permission for the boat owner to use the spot under their control and they charge them for that 50/50 of whatever they make,” he said.

The fighters are considered“prize operatives”because they can travel undetected around the continent, Aimen Dean, managing director of Five Dimensions Consultants and a former spy for UK security services, said. He added that they have“no biometric data [in Europe]...no fingerprints, no nothing.”

Earlier this year, European border agency Frontex warned that fighters might be using “irregular migration routes” to reach the continent. It stated that resources were not being devoted to “screening”migrants, adding that “not knowing who is traveling within the EU is a vulnerability.”

Similar concerns have been echoed by the Global Initiative Against Transnational Organized Crime and other organizations, though others aren't convinced the militant group is indeed sending its fighters to Europe on refugee boats.

"I have heard some other people say that this is potentially happening, so I can't totally discount it. But I am still very skeptical – why would they bother trying such a risky route?"said Raffaello Pantucci from the Royal United Services Institute (RUSI), a think-tank engaged in cutting edge defense and security research.

The journey from North Africa to Europe is an extremely dangerous one, with 3,500 people dying during the journey in 2014 alone. A total of 1,800 have died so far this year – a 20-fold increase from the same period last year, according to the UN Refugee Agency.

European ministers are meeting on Monday to discuss plans for military strikes against migrant boats before they can leave North Africa.ѓѓ

http://rt.com/news/259581-isis-militants-refugee-boats/

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Да дека Сиријците,Авганистанците и Пакистанците се примери за емпатија,обѕирност и генерално граѓанска култура.

Нека ги затвори ЕУ границите и нека почнат со депортација кај нас зошто огромен број ќе имаат наш и грчки азил ( а со новиот закон и уште повеќе ) па тогаш ќе го видиш што е вистинско страдање кога ќе имаме стотици илјади емигранти заглавени помеѓу Грција,Македонија и Србија + регионално радикализирани Албанци и Словени Муслимани.Еден век војна нема да ни биде доволен да се ослободиме од истиве "доктори,професори и интелектуалци" .

90% од овие бегалци идат во Европа да зимаат социјално и да си го дркаат на колку е голем Алах.Во споредба со овие Албанците се Исланѓани.
Ние треба да покажеме човечност според силите. Дали тоа го правиме? Исламот сам по себе е мрачен и насилен, ама сепак не е спроведуван како таков од обичниот човек кој се кажува муслиман. Обичниот човек пред се размислува убаво да си поживее. Ама овој нов див исламски радикализам го предизвика токму општата незаинтересираност за милиони ладнокрвно уништени семејства во повеќе муслимански земји. Во подрачјето на Фалуџа поради американската употреба на секакви отрови и се што им се најде при рака, 50% од новородените деца се раѓаат со деформитет. Тоа е тешка жална слика. Дали ти не би се радикализирал да си на нивно место. Уште за време на Садам Хусеин половина милион деца се настрадани поради ембарго на лекови за Ирак. Ги има многу вакви злодела за набројување. На тој начин претерувањата и општата незаинтересираност за нечии страдања довела радикалните и забеганите да добијат оправдување и просечниот муслиман во тие простори не можел да остане мирен затоа што и самиот тој е погоден и бил/беше радикализиран. Тоа започна и спирално се шири.
Разумниот човек ако покаже сочувствителност и разбирање. И тогаш кога ќе дојде до судир со радикалистот со кои секако ќе имаме судир си им ставил жар на главата дека ти си сторил што си можел и така ќе ја добиеш и војната. И тоа е така и од човечка и од Божја страна.
А ако не си покажал милост и сочувство, да одделиш парче за страдалникот тогаш кога ти било тебе добро, а на страдалнокот тешко, тој има оправдување - тој има право што те мрази и тој ќе ја добие војната.

Еве една сторија: читав, дека покрај некое македонско село се водела битка српски, бугарски војски или така нешто. Испогинале војници, по некое време труповите почнале да скапуваат, кучињата се заразиле. Болестите се пренесле на селото, пола село изумрело. Ова обично се раскажува со жалење за страдањата и маките на невините селани за времето на војната. А после и терор од победникот во војната.
Но јас сакам да бидам реалист и меѓу редови гледам нешто друго.
Нашите туткачи кога погинале војниците не се потрудиле да превземат ризик и да ги закопаат. Никој не би ги запрел да побарале. Туку си ќутеле и се криеле, МИСЛЕЛЕ САМО ЗА СЕБЕ. Тоа што испоумрело пола село е Божја казна за нивната тупавост. А ако сториле напор, ризик, да ги закопале, да ги означеле гробовите, за секој да ги собереле личните податоци, да ги чувале кога ќе дојдат нивните семејства. Биди сигурен дека ќе стекнеле почит и после војната немало да бидат многу малтретирани. Заради вакви дела ние имаме некои села во Беломорска Македонија кои биле изземени од теророт. Позади пишуваната историја постои реално минато кое е многу подруго од црнобелата слика - ние сме секогаш добри и хумани, а клетиот непријателот е секогаш лош.

Сторијава ти ја раскажувам за потврда дека ние Македонците се жалиме многу за своите маки ама сме прилично тупо безчувствителни за страдањата на другиот. Тоа најдобро го знаеме од односите внатре меѓу нас.
Учењето на исламот го сметам за зло и шизофренично, а христијанството, единствено учење кое не е заинтересирано за освојување простор (туку срце) и не употребува сила во тоа освојување (зборувам за учењето, а не опфаќам пракса каде се можни и присутни секакви забегувања и злоупотреби). Но во споредбата на одреден поединец човек кој се кажува муслиман со човек кој се кажува христијанин поделбата на доблестите не е така црнобела, туку измешана. И наместо да се навива за својот, а секогаш да се оцрнуваат другите, во случајов муслимански мигранти, треба да се расудува од момент во момент и од случај во случај.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom