A Song of Ice and Fire

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
Го чекам денот кога ќе ми стигне известување дека некој пишал во темава и кога ќе отворам ќе видам линк со официјална дата на издавање на 6тата книга :tvg:

Член од
17 декември 2012
Мислења
274
Поени од реакции
186
Го чекам денот кога ќе ми стигне известување дека некој пишал во темава и кога ќе отворам ќе видам линк со официјална дата на издавање на 6тата книга :tvg:
За четврта книга беа потребни 5 години, за пета книга - 6 години, претпоставам за шеста - 7 години. 2011 + 7 = ???

Goxyto

#FinoAllaFine
Член од
31 јануари 2010
Мислења
2.589
Поени од реакции
2.534
Луѓе, до дека е Бран у книгите? What's his story?

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Дали се споменуваше некаде во легендата како успеала таа WW да го помине ѕидот за да успее да го заведе тринаесетиот Night Watch командир?

Член од
25 мај 2010
Мислења
3.155
Поени од реакции
6.363
да ве прашам само, овие со серијалов ги изменуваат случувањата од книгата? и прават на нивен начин?
незнам што бидна со серијата.. некако многу незаинтересиран станав и не ја пратам ко што ја пратев на почетокот (ја гледам од прва епизода)да не кажам баш ради реда гледам, колку да ја истерам дека сум ја почнал
дали дека некои омилен ликови ми утепаа или па сериозен човек сум станал :D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.396
Поени од реакции
84.678
:toe:
Дали се споменуваше некаде во легендата како успеала таа WW да го помине ѕидот за да успее да го заведе тринаесетиот Night Watch командир?
Интересна забелешка. Нигде нема за тоа како поминала.

Од повеќе места дознаваме за магијската природа на ѕидот (неколку настани, Мелисандра, Ладноракиот и тн.), непропусна за "силите на злото".
Прилично е чудно како овој Старк (Ноќниот Крал) успеал со жена му да се смести во Ноќната Тврдина.
ОК, он ја сретнал од другата страна на ѕидот, при некоја од многуте извидници.
Али како ја донел навака?
Според мене, решението би можело да се бара во фактот што магијата на ѕидот и неговата магијска непропусна моќ некако е сврзана со вољата на припадниците на Ноќната Стража, односно со вољата на луѓето кои ја дале заклетвата.
Тоа во книгата се гледа при преминувањето испод ѕидот од страна на Сем и магичната вратата која збори и пушта само браќа од Ноќната Стража или луѓе кои се со нив.
Потоа се приметува и заштитничкото однесување на ѕидот при битките кои ги води ноќната стража со дивјаците. Како ѕидот да им е наклонет на браќата.

Можно е некако Ноќниот Крал да ѝ дозволил премин на невестата (секако, откако го маѓепсала, или што и да му напраила).

Но, од друга страна, Сем или не, Ладноракиот изрично вели дека тој не може да помине и останува...

Има и друга работа, а тоа е вечното присуство на unreliable narrators, во канонот (книги, енциклопедија и сл.). Така, можеби едноставно приказните за тоа дека невестата била со него во Ноќната Тврдина уопште не се точни, можда она никад не ни поминала.
:toe:

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Добра елаборација. Можеби Ладноракиот сепак не е WW од тој тип и ја нема таа моќ или па не сака да го маѓепса Сем за да биде пуштен да помине низ ѕидот бидејки едноставно нема таква потреба и се чуствува дека има незавршена работа северно од ѕидот. Но да, сепак е легенда што не мора да значи дека е вистина.
Но сепак, чудно ми е кога веќе се пробила ваква легенда, би требало да има и муабет околу тоа како успеала да го помине ѕидот. Највероатно оваа одлука на GRRM е за да ја задржи мистериозноста на The Others и ѕидот.

Aj, Winds of Winter ќе биде многу фокусирана околу The Others па би требало многу работи околу нив да бидат разјаснети, како нивното потекло, мотивација и слично.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Jon Snow у темана за серијата им станува омилен лик, штета... :icon_lol:

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ај штом е тука сигурно. Сакав да прашам колкави се шансите оваа сезона да се случи For the Watch? Бидејќи како што гледам во описот на имдб пишува Jon is challenged, па така според мене сезонава би завршила со For the Watch. Што би било ептен лошо, бидејќи Џон е еден од поомилените ликови.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Jon Snow у темана за серијата им станува омилен лик, штета... :icon_lol:
Абе Старкови, во сите нивни варијанти (сиви и снежни) поседуваат некаква твдоглавост која им се враќа по глава.
Е сега, ако не се случи чудо, ќе се случи Рлор. Барем мене ми се чини.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.865
Поени од реакции
10.358
Ај штом е тука сигурно. Сакав да прашам колкави се шансите оваа сезона да се случи For the Watch? Бидејќи како што гледам во описот на имдб пишува Jon is challenged, па така според мене сезонава би завршила со For the Watch. Што би било ептен лошо, бидејќи Џон е еден од поомилените ликови.
Може ќе одат чекор понатаму и ќе не спојлнат нас читачите, па сезоната нема да заврши со брц брц туку она што се случува понатаму (Џон ќе биде или оживеан, или ќе влезе во Гоуст, или нешто друго).

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Најбоље ќе биде ако Dolorous Edd го збрца а не малиот како што не наведуваат, е тоа ќе биде понеочекувано и поболно со оглед на тоа што он, Sam, Grenn и Pyp му беа B.F.F.

Член од
1 јуни 2014
Мислења
191
Поени од реакции
281
Најбоље ќе биде ако Dolorous Edd го збрца а не малиот како што не наведуваат, е тоа ќе биде понеочекувано и поболно со оглед на тоа што он, Sam, Grenn и Pyp му беа B.F.F.
Дoбaр мaјндфaк би билo oвa,нo сепaк тешкo верoјaтнo oткaкo и сaмиoт Edd беше сведoк нa прaвaтa зaкaнa кoјa нaскoрo ќе им дoјде дo ѕидoт.

Kajgana Shop

На врв Bottom