Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 март 2015
Мислења
67
Поени од реакции
44
Citam kaj nekoi clenovi statusot vo dabc pisuva obrabotva se,dali toa znaci deka si vo procedura za sigurno dobivanje proishod ili ako si prekraten od start ke ti pisuva.Toa ne e bas najjasno i ako nekoj e upaten da odgovor
Znaci ako si cital na nazad vo forumot ke si razberel. Cim ti pisuva obrabotva se, znaci se razgleduvaat dokumentite sto se podneseni I se vo procedura, no ne e seuste sigurno dobivanjeto proishod.. isto taka I ako ne ti se prifateni ne pisuva od start deka si prekraten... Statusot treba da se smeni po odreden period.

Член од
14 април 2015
Мислења
24
Поени од реакции
43
https://mjs.bg/emsg/ lesno e ke se snajdis

a i ova raboti http://www.justice.government.bg/

koga bese na intervju i so dokumenti za poteklo imas?
Pa ne ti treba izvod od PRA dedoti ti treba izvod od dedoti I od tatkoti I od tebe sekako na listot na dedoti pise koj my se roditeli I so stariot dokument kese povrzat deka se raboti sa taa osoba istoto i jas bev so krstenica i tamu u DABC mi rekoja da izvadam izvodi od dedomi tatkomi i mene da se povrzam so dokumentot taka i napraviv i pominav bez problemi :)
луѓе ве молам за совет најдов стара крштеница од прадедо ми ама неможам да извадам негов извод(умреница) неможат да го најдат во селото, ама можам да извадам извод(умреница) од дедо ми и на таа умреница ќе стои името и презимето на неговиот татко(прадедо ми), коешто име и презиме е исто како и тоа од старата крштеница....дали на овој начин можам да се поврзам? дали знаете за сличен случај како мојот?
[DOUBLEPOST=1432975061][/DOUBLEPOST]i jas sum isto kako tebe edvaj izvadiv umrenici za pradedomi i prababami inaku ne mi ja prifakaa krtenicata od baba mi

Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
dali voopsto ima nekoj zemeno drzavjanstvo sega po nova godina a da e od 2014 brojceto ne vidov na forum nekoj da zemal ili ne sum gledal dobro ako saka neka pise koj zemal barem nekoja nadez da se ima
Јас сум веќе во Белгија. Државјанството го земав во април, од2014 годи а бројчето ми е.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
луѓе ве молам за совет најдов стара крштеница од прадедо ми ама неможам да извадам негов извод(умреница) неможат да го најдат во селото, ама можам да извадам извод(умреница) од дедо ми и на таа умреница ќе стои името и презимето на неговиот татко(прадедо ми), коешто име и презиме е исто како и тоа од старата крштеница....дали на овој начин можам да се поврзам? дали знаете за сличен случај како мојот?
Јас сум потполно ист случај како тебе. Извадив тоа што можев и така ги дадов документите во ДАБЧ, плус за секој случај се поврзав и со прв братучед што има бугарско државјанство, па сега се надевам да ми одобрат барем по еден основ.

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
@filozofot i @bobi-skk
Одите во дабч и аплицирате за дупликат происход давате плус дополнителни документи ќе чекате месец го земате и одите на интервју и потоа чекате познато ви е. За жал ова е единствена опција после прекратување. Ако имате време и средства поднесете пак.

Член од
13 април 2015
Мислења
52
Поени од реакции
28
ZDRAVO dali ke pomineme nie sto izvadivme proishod samo na usna izjava i bev na intervju na 1 april 2013 sega sum na dopolnitelna vraten recisi cela godina , a nemam nikakvi dokumenti stari da doostavam . pa me interesira dali ke pomineme so zakonov ili ako imam sreka da mi dadat . eden moj prijatel od veles ne odnese nikakov dokument a mu dadoa drzavjanstvo . ako nekoj znae nesto neka pise

Член од
30 мај 2015
Мислења
10
Поени од реакции
48
Здраво дечки,

Најпрвин на сите присутни овде да им посакам среќа и што побргу да им се оствари желбата за добивање на државјанство и заминување во странство.

На тие кои веќе успеале во тоа, им посакувам успешна, лесна и брза интеграција онаму каде што планираат да заминат или каде веќе заминале.

Истовремено, бидејќи оваа тема е доста корисна и помага на многу луѓе, сметам дека би било штета да оставиме работите да се завршат со она што на секого овде му е цел - а тоа е вадење на државјанство и пасош.

Мислам дека окако ќе се реализира таа цел, се отвора нов фронт, а тоа е што, каде, како понатаму и како до таа цел.

Сметам дека вадењето пасош за сите овде би било половичен успех доколку тоа што секој си го планира и замислува да го постигне со пасошот после тоа не се реализира.

Затоа, ве поканувам и ве поттикнувам во духот на споделување на корисни информации како што тоа се прави на оваа тема, откако луѓето ќе средат со документи да продолжат да пишуваат за тоа каде, како и што понатаму на следнава тема.

http://forum.kajgana.com/threads/Каде-што-и-како-понатаму-после-средување-на-документи-за-странство.78345/

Овој повик особено важи за членовите кои веќе средиле и заминале, но може да пишуваат и тие што чекаат документи а имаат некакви планови за понатаму.

Наместо после решавањето на документите сите да исчезнуваат, уште подобро и покорисно ќе биде да се продолжи со споделување на свои идеи, совети и искуства (и добри и горки) за тоа што, каде и како понатаму на работа, школување, живеење во странство.

Поздрав и уште еднаш со среќа сите да си добиете документи.

Член од
3 мај 2015
Мислења
217
Поени од реакции
181
Јас сум потполно ист случај како тебе. Извадив тоа што можев и така ги дадов документите во ДАБЧ, плус за секој случај се поврзав и со прв братучед што има бугарско државјанство, па сега се надевам да ми одобрат барем по еден основ.
Фала ти Honkonk што ми олесни Ч) значи и ти се поврза со прадедо преку извод од дедо, добро што ти ги примиле документите јас се плашам од тоа случајно да не ми ги примат...зошто еве @gogotaci погоре напишал дека морал да однесе и умреница од прабаба му...

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Дечки на некого дали му се има случено следново..

Денеска проверував дали има промена во статусот за произход на страната на ДАБЧ, и ми пишуваше "Обработва се" . Сега проверувам пак , на страната и ми дава "Нјама намерени зајавленија по посочените критерии."

Што значи ова? Претходно "обработва се" стоеше околу 2.5 месеци, и сеа одеднаш ова ми го дава.

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
дали има некој да бил прекратен,и има подадено пак наново???ме интересира само каква е процедурата,посреднициве незнаат да ми кажат,треба наново да се почне цела процедура или може да се почне од каде си прекратен,плус ми треба и совет!!дали да подадам сега пак,или да го чекам законот пошто немам корени за докажување,и уште нешто нечие искуство како е подобро (поефтино) да бркам работа сам или со посредник..знам дека давам но би бил благодарен доколку некој ми одговори..

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
дали има некој да бил прекратен,и има подадено пак наново???ме интересира само каква е процедурата,посреднициве незнаат да ми кажат,треба наново да се почне цела процедура или може да се почне од каде си прекратен,плус ми треба и совет!!дали да подадам сега пак,или да го чекам законот пошто немам корени за докажување,и уште нешто нечие искуство како е подобро (поефтино) да бркам работа сам или со посредник..знам дека давам но би бил благодарен доколку некој ми одговори..
Pepibe, spored segasniot zakon, bez dokumenti za poteklo, i pak da apliciras, mora da se vodat spored zakonskite normativi za davanje t.e. dobivanje na proizhod. Do 01 juli se ce se znae. Mislam deka ce cueme dobri vesti vo vrska so zakonot. Tuka sme negde, i ja i ti cekame 3 godini, pa ce go iscekame i toj eden mesec.

Vo zivotot siromaviot duplo ili, 2 pati placa. Licno sum za, sekogas da se angazira posrednik. Edinstveno sto treba da se proveri e samiot posrednik, dali e seriozen, dali gi poznava zakonskite normativi i takov nekoj ce znae i pravilno da te sovetuva. Ne ima nas ovde mnogu, mozeme site da ti dademe informacija za 'dobar' posrednik i koi mu se cenite, a ti odlucuvas.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Pepibe, spored segasniot zakon, bez dokumenti za poteklo, i pak da apliciras, mora da se vodat spored zakonskite normativi za davanje t.e. dobivanje na proizhod. Do 01 juli se ce se znae. Mislam deka ce cueme dobri vesti vo vrska so zakonot. Tuka sme negde, i ja i ti cekame 3 godini, pa ce go iscekame i toj eden mesec.

Vo zivotot siromaviot duplo ili, 2 pati placa. Licno sum za, sekogas da se angazira posrednik. Edinstveno sto treba da se proveri e samiot posrednik, dali e seriozen, dali gi poznava zakonskite normativi i takov nekoj ce znae i pravilno da te sovetuva. Ne ima nas ovde mnogu, mozeme site da ti dademe informacija za 'dobar' posrednik i koi mu se cenite, a ti odlucuvas.
Пљукни кеш и имаш пасош во рака за кратко време. Не е битно дали си албанец, афганистанец и слично. Легален пасош се разбира и легално државјанство.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom