Windfucker
Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
- Член од
- 30 април 2010
- Мислења
- 8.459
- Поени од реакции
- 15.326
- Локација
- Wolfpack Reproducing Area
- Веб-сајт
- dangerousminds.net
Имам две нејасни прашања и мислам дека овдека заедно ке ги разјасниме.
Значи вака: се работи за две соби (детска и спална) од по одприлика 10квадрати во нова градба со 8цм стиропр на фасада и 4ри сезонски пвц прозори и двете соби се свртени кон запад со по еден надворешен зид.
Е сега откако ова зима (која уште не е заврсена иако е календарски пролет) ја поминав со VIVAX - ACP-12CH35GEYI веке и немам намера да барам друго решение за греење освен на клима, па прашањата ми се?
Дали за овие две соби за греење ке ми бидат доволни две седумки или подобро ке биде да се стави две деветки?
И второто прашање е дали е поисплатливо да се стави две одвоени за секоја соба посебно или еден мулти сплит систем од една надворешна и две внатрешни единици.
Спрема мене кога би се одлучил за милти сплит и да ставам седумки и да ставам деветки надворешната ке мора да биде осумнаеска, е сега ако ставам две седумки на надворешна осумнаеска дали ке има тешкотија тој компресор кога внатре би работела само една седумка (тешкотија мислам да се мачи на мали обртаи затоа што колку ке му треба работа на тој компресор од осумнаеска единица да задоволи седмица внатрешна, да не довага до чести дефросови затоа што по мене тоа ке биде предимензионирана комбинација). И дали е голема разлика во инвестиција за купување две посебни отколку една мулти сплит, бидејки за мулти сплит системите неможам никако да најдам како се движат цените на надворешна и внатрешна пооделно.
Каде има 7000BTU клими да купиш?
Со таква изолација и за таа квадратура би ти било сеедно навистина.
Мислам дека ќе те фати скоро исто, ако не и поскапо кога би одел со варијанта на мулти сплит систем.
Две одвоени клими ти е оптимално решение, плус кога би се случил некаков дефект би изгубил греење само во една соба.