Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Mojава еднаш имаше мали и едното го имаше земено в уста знајте како што ги ностат младите и со него врвеше преку лозница висока 2 - 2.5 метри.. Малото малче се уплши и почна да мрдат, таја го пушти и ко купец долу падна то.. Јас си реков готово умре мачето, ама на наша среќа стана но ништо да не се десило и си продолжи.. А се работеше за најсила 2 месечно маче.. Така да немај гајле не му е ништо на мачката освен ако не паднала од минимум 3ти спрат..

Жал ми е,и мене ми умреа многу мачиња,али никое не беше со пад,сите ги газеа коли а за едно па не можев два месеца да се совземам,ќе ми биде ептен тешко ако му се деси нешто(не даj божее ).Али еве го сега си игра со мене ваљда е ок :D[DOUBLEPOST=1427415106][/DOUBLEPOST]заборавив да прашам. Мачката што падна е трудна,па дали може нешто да не биде во ред со мачињата кога ќе се родат поради падот?
А и да ми каже некој како да ги одучам да не влагаат од прозор?

Неможе да и биде ништо од падот,ако има некои други заболувања тогаш е опасно..Гледав на Анимал планет емисија специјално за мачки,и имаше тема оти никогаш не паѓаат на грбот и не умираат,викаат дека кога паѓале мачките ги ширеле нозите и тоа делувало на некој начин како падобран,и го успорува падот,а со перничињата на шепите го ублажува ударот..Баш го пробав ова пред некој период,ја земав мачката ја дигнав до горе колку што сум висок,и ја фрлив на креветот и делува..Баш како што гледав на ТВ така испадна..

Па чим не е од високо и нема некои видни последици нема гајле. Лошо е ако падне од повисоко и ако има некакви последици, моето така умре :(
Пострашно е ако падне од пониско. Пример, мои роднини чуваа мачорче пред 10 години, се фрли од балкон од 4ти по гулаб и умре. А, персииката на другарка ми, од 7 кат падна и ги скршила само предните нозе. Тоа е затоа што од повисоко имаат повеќе време за да се свртат и да паднат на нозе, па да не оштетат 'рбет или умрат. Мачево од 4ти што паднало, на грб паднало и сместа умрело.

Последно уредено:
Нa еднa теткa мaчкaтa и пaднa oд четврти кaт и имaше внaтрешнo крвaрење,иaкo нa прв пoглед мoже дa изгледa кaкo ништo дa не е, види си нa вет aкo билo висoкo

фала на сите за советите,мачката сега е добро(барем така изгледа)ќе видиме во наредните денови како ќе биде,али мислам дека не е ништо и не падна од високо.

Мене од 2 кат ми падна мачката пред 10 години но остана без последици. Чудна работа, радознали се многу и се качуваат кај што не треба или идат по ивица. Неможеш да ги заштитиш никако, треба да не оставаш отворена врата/прозор што е невозможно.

мојата иде од гаража и рипа за да влезе никако не влегуваат од врата па и кога е отворена они попрво прозорот го избираат, вчера многу се лизгаше и така да рипне се лизна и падна,али среќа што не беше повисоко.

Пострашно е ако падне од пониско. Пример, мои роднини чуваа мачорче пред 10 години, се фрли од балкон од 4ти по гулаб и умре. А, персииката на другарка ми, од 7 кат падна и ги скршила само предните нозе. Тоа е затоа што од повисоко имаат повеќе време за да се свртат и да паднат на нозе, па да не оштетат 'рбет или умрат. Мачево од 4ти што паднало, на грб паднало и сместа умрело.
Епа моето баш од 4ти кат падна. Бешиката и пукнала пошто изгледа полна и била пошто пиела течности скоро пред тоа, внатрешно крварење, што ли не. Се измачи кутрото неколку дена така пошто не знаевме што и е, повраќаше, и падна телесната температура, џабе ветеринари, резултатите од ехо снимки покажаа дека во моментот кога паднала веќе било прекасно, лом и бил стомакот. Сепак направивме операција ама џабе, умре уште на почетокот на истата, веднаш откако примила анестезија и и го отвориле стомачето. Да знаевме барем дека нема да се спаси да не го оставевме да се мачи по доктори три дена.

Такада знаеме сите дека паѓаат на нозе, ама скршеници не е единствената работа од која може да им биде нешто. И најмалку да ви е сомнително како се однесува откако ќе падне, однесете си ја на ветеринар.

Епа моето баш од 4ти кат падна. Бешиката и пукнала пошто изгледа полна и била пошто пиела течности скоро пред тоа, внатрешно крварење, што ли не. Се измачи кутрото неколку дена така пошто не знаевме што и е, повраќаше, и падна телесната температура, џабе ветеринари, резултатите од ехо снимки покажаа дека во моментот кога паднала веќе било прекасно, лом и бил стомакот. Сепак направивме операција ама џабе, умре уште на почетокот на истата, веднаш откако примила анестезија и и го отвориле стомачето. Да знаевме барем дека нема да се спаси да не го оставевме да се мачи по доктори три дена.

Такада знаеме сите дека паѓаат на нозе, ама скршеници не е единствената работа од која може да им биде нешто. И најмалку да ви е сомнително како се однесува откако ќе падне, однесете си ја на ветеринар.
Ете, уште еден доказ дека поголеми се шансите за смрт ако паднат од пониско. Мачките додека ротираат треба да ги спремат нозете за да "слетаат". Персииската мачка што паднала од 7ми ден денес е жива, само што нозете не и' се како што и' биле.

Дечки утре земам маче (7 недели старо) па да ми дадете некои совети за почетник :)
Каква храна да и давам, колку често, околу хигиената и други работи што ќе ви текнат, а можат да ми го "олеснат" животот дур да влезам во шема :D

Дечки утре земам маче (7 недели старо) па да ми дадете некои совети за почетник :)
Каква храна да и давам, колку често, околу хигиената и други работи што ќе ви текнат, а можат да ми го "олеснат" животот дур да влезам во шема :D
Маче се зема од 12 недели. Тогаш се откажуваат од цицање. Ако сакаш земи го сега, но ќе му фали мајчино млеко на неговиот организам, а и тажно ќе биде.

Маче се зема од 12 недели. Тогаш се откажуваат од цицање. Ако сакаш земи го сега, но ќе му фали мајчино млеко на неговиот организам, а и тажно ќе биде.

Знам тоа, али мачките се фрлени на улица, така да може и да завршат под некоја кола ако останат надвор уште некое време, а и секако планирам да го враќам да цица повремено.

Знам тоа, али мачките се фрлени на улица, така да може и да завршат под некоја кола ако останат надвор уште некое време, а и секако планирам да го враќам да цица повремено.
Мислиш секој ден да шеташ до таму и назад? Боље би ти било да му даваш козјо млеко со храната до 12 недели.

ми треба ваш совет! Имам болви во домот, прскав со етиол што е за вошки за дрвца многу е јако ми рекоа дека е ефикасно испрскав еве веќе 3ти пат, умираат ама остануваат уште сега земав едно друго незнам како се вика нема име го купив од втинарна мириса на бензин дали некој го користел или има било какви информации за овој отров ? или понудете некој стварно ефикасен отров затоа што сакам да земам мачка да ја чиваам дома што побрзо сакам да ги отстранам пред да ја земам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom