Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
појако архитектонско здање од првана слика немам видено :cuc:

Имам едно прашање во врска со моето маче..Има 8 месеци и досега го чувам само дома.Кога го донесов убаво го избањав со шампон ( детски за вошки со се чешел).Морав тоа да го направам бидејки го најдов целото уплашено и извалкано..Досега 8 месеци го чувам само дома.Прашањата се во врска со вакцинација и во врска со каивче (или ампула) против болви...Мачето е перфектно здраво и нема никакви проблеми со било што,но повеќемина ме убедуваат дека треба да го вакцинирам ( не знам зошто бидејки вакцини се даваат во мала возраст), а плус ме убедуваат дека треба да носи каивче против болви а тоа е чисто како солза.Ве молам ваши размислувања за овие теми.

Имам едно прашање во врска со моето маче..Има 8 месеци и досега го чувам само дома.Кога го донесов убаво го избањав со шампон ( детски за вошки со се чешел).Морав тоа да го направам бидејки го најдов целото уплашено и извалкано..Досега 8 месеци го чувам само дома.Прашањата се во врска со вакцинација и во врска со каивче (или ампула) против болви...Мачето е перфектно здраво и нема никакви проблеми со било што,но повеќемина ме убедуваат дека треба да го вакцинирам ( не знам зошто бидејки вакцини се даваат во мала возраст), а плус ме убедуваат дека треба да носи каивче против болви а тоа е чисто како солза.Ве молам ваши размислувања за овие теми.

Ако го чуваш само дома,тогаш каивче за против болви не ти треба..Ако оди чат-пат надвор,пожелно е да има каивче ама и немора..Јас мојата ќе ја нафлитам со прашок против комарци,болви и слични инсекти,и нема гајле..Мада се чеша,али не ми смета..

Нека прими вакцина, еднаш годишно се носи до 5 години воздраст, 500 ден беше сега не би требало да е нешто поразлично ама прашај. За болви нема да има доколку дома го чуваш.

Дечки, улична мачка се породи кај мене во влез.
Четири мачиња се, поминаа 37 дена откога се родија. Сакам да земам едно за мене, кажете ми дали треба да се вакцинира, на каков начин да го прочистам од глисти, до кога отприлика цицаат малите мачиња и кога ќе биде спремно за вдомување? Зашто ги гледам уште се закачкаат и бафтаат меѓу себе, не се делат на 10 метри од мајката шо се вика (дали е проблем на оваа возраст да се одвојат од мајката?), а и пред некој ден ги приметив дека уште цицаат...

XtN3s.jpg

Последно уредено:
Јас не ги скам тоа каифчињата, 2,3 пати купував и само рани на вратот му правеа и ја олабавував и па џабе.
Поарно ти стај му ампула на мачето, препорачливо е два дена откако ќе се избања да се стави на вратот. Болва е опасна ствар, немора да значи дека ако не излегува надвор, може некој да ти ја донесе дома, и оп во мачето, е после чистење амин.
Мојот мачор така, абе нема шанси, никако неможеше да се истреби, со години. Ама таму во МК живеевме на приземје, голем двор и нон стоп мачки се шетаа други околу, плус стално некој ќе дојде, на пример моите братучеди имаа 10 мачки во дворот чувани, они кога ќе дојдат обавезно со себе ќе донесат болва иете ти ја во моето маче.
Се дома загади со болви и јајца од болви, каде одел ги тресел, по тепих, по кревет, по ќебиња, катастрофа. Кога го дигнаа душекот од креветот полно јајца од болви, па мораа се дома да испрскаат темелно да ги уништат, а мачорот го чуваа во една соба одвоена од куќата.
Јас кога дојдов он беше во катастрфална состојба, изгризан по грбот од што го чешало, живи рани отворил, слаб, го исцицале болвите, за гревче беше, во полоша состојба од мачка што буричка по контејнер.
Јас го избањав со ветацид, нешто рачно му извадивме, и два дена го пазевме додека да се стави ампулата. Кога ја ставивме и тоа малку што го имаше умре, и одма си го донесов со себе во Црна Гора чист. Еве има 6 месеци како е овде со мене нема фатено болва никогаш. Ама овде слабо кој ми доаѓа, плус сум на спрат така да немам мака и мачето си е чисто како солза, со мене и сопругот на кревет спие.
Јас се плашам да го спуштам доле во дворот пред куќа само поради болва. Една да фати, готово, она кога ќе се размножи сме си ебале мајката кога ќе почне да ги тресе насекаде.

Да прашам дали некој од вас ја однел мачката кај ветеринар да ја оперираат?Јас денеска ја однесов,имаше една рана,рече тумор имала на цицката..Е сега,бара 1200 денара да се оперира комплет со се анестезија..Не е проблем парите,него сум гледал на Анимал планет и може и да не се разбуди..Има мали мачиња,па ќе почекам да потпораснат за 10-20 дена и после ќе ја однесам..Имал некој од вас сличен проблем?

Дечки, улична мачка се породи кај мене во влез.
Четири мачиња се, поминаа 37 дена откога се родија. Сакам да земам едно за мене, кажете ми дали треба да се вакцинира, на каков начин да го прочистам од глисти, до кога отприлика цицаат малите мачиња и кога ќе биде спремно за вдомување? Зашто ги гледам уште се закачкаат и бафтаат меѓу себе, не се делат на 10 метри од мајката шо се вика (дали е проблем на оваа возраст да се одвојат од мајката?), а и пред некој ден ги приметив дека уште цицаат...

XtN3s.jpg
Ќе можат да се одвојат од мајка им на 8-12 недели. Вакцинирај го на 2 месеца, така се до 5 и потоа еднаш годишно се вакцинираат колку што памтам.

Ќе се разбуди бе,не му се секирај.

11 години е кај мене,претходно кога ја земав сигурно имаше една година,значи е стара околу 12 години..Што знам,нема да ми биде толку жал..Жал ќе ми биде ако ја згази кола,или ја отруе некоја будала..Несакам да се мачи,тоа ми е..

мојата мачка денеска падна од прозор,па ако има некој на кој му се случило исто со неговата Мачка да ми каже дали би можело нешто да и биде?

мојата мачка денеска падна од прозор,па ако има некој на кој му се случило исто со неговата Мачка да ми каже дали би можело нешто да и биде?
Од колку високо паднала?

Мачка не паѓа на грб никогаш..Не и е ништо не и се секирај..

Од колку високо паднала?
па не е високо,само незнам како паднала пошто имаме гаража од таму влегува и овојпат беше мокро се лизна и падна па за тоа се загрижив да не паднала лошо пошто не ја видов.Сега е дома и еве ја до мене ич не ми изгледа како да е повредена ваљда е добра.

па не е високо,само незнам како паднала пошто имаме гаража од таму влегува и овојпат беше мокро се лизна и падна па за тоа се загрижив да не паднала лошо пошто не ја видов.Сега е дома и еве ја до мене ич не ми изгледа како да е повредена ваљда е добра.
Па чим не е од високо и нема некои видни последици нема гајле. Лошо е ако падне од повисоко и ако има некакви последици, моето така умре :(

Па чим не е од високо и нема некои видни последици нема гајле. Лошо е ако падне од повисоко и ако има некакви последици, моето така умре :(
Жал ми е,и мене ми умреа многу мачиња,али никое не беше со пад,сите ги газеа коли а за едно па не можев два месеца да се совземам,ќе ми биде ептен тешко ако му се деси нешто(не даj божее ).Али еве го сега си игра со мене ваљда е ок :D[DOUBLEPOST=1427415106][/DOUBLEPOST]заборавив да прашам. Мачката што падна е трудна,па дали може нешто да не биде во ред со мачињата кога ќе се родат поради падот?
А и да ми каже некој како да ги одучам да не влагаат од прозор?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom