Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Одисеја и Интерстелар се структурно скроз различни и имаат различен пристап до тематиката. Емпириските поткрепи се главната ствар кај Интерстелар, што не е случај и со Одисеја кај што е потпрен филмот на тврд симболизам а тоа го дефинира како авангарден филм, што Интерстелар не е, барем јас не го сметам како таков.
Затоа и @Corvus лесно побива некои моменти у филмот, дискутабилни се пошо се емпириски објаснети на гледачите, Одисеја не е ништо налик на ова. У контекст на ова, Одисеја го остава перцепирањето на секој гледач индивидуално со тоа што го презентира, Интерстелар е спротивното. У секој случај се два великани кои метафизиката ја обработуваат и пренесуваат кај гледачите на различен начин.
Симболизмот е повеќе нагласен кај Одисејата дам , али друг ми беше муабетот. Во однос на оној дел ,,да се погоди што во иднина". Таман ти е муабетот, но повеќе фокусот ми беше да го турам во визионерското на филмовите. Пошто и двата филмовие (првиов докажа, а за вториов се надевам ќе покаже поцврсто понатаму) дека се пред своето време, иако како што спомна едниот повеќе ја има имагинацијата на Кјубрик, другиов е работен врз скоцкувано сценарио со мешание од веќе докажувани нешта. :)

Prince

PsyTrance, Musica Psychedelica
Член од
22 јуни 2007
Мислења
1.160
Поени од реакции
2.987
Не сум фан на ваков жанр да речам ама овај INTERSTELLAR е филмиште и пол, аууууууууууууууууууууууууууууууу!!!!!!!!!!!!:vozbud::bravobe:
Конечно го гледав и шо да кажам , од мене имат 10/10. Јакото е шо сега многу ме заинтересира за тематикава во филмов и морат да се едуцирам шо појќе во врска со то.

Тој шо не го гледал, одма нека го пуштат. Браво уште еднаш!
:cuc:

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.170
Поени од реакции
46.339
The truth is out there: Fox really is bringing back "The X-Files" for a six-episode event series, and Gillian Anderson, David Duchovny, and series creator Chris Carter are all on board. @Psyside

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Особините на црните дупки се осознаваат преку други настани во вселената и се донесуваат заклучоци за нив. Тоа е сеуште дел само од теоретската физика. Како и да е мене крајот на филмот ме збуни или пак може бев многу изморен и немав баш концентрација да ги проследнам сите настани во детали на првото гледање во кино.

п.с. само мене ли ми е толку добар филм Gattaca, какво ремек дело :bravobe:

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Особините на црните дупки се осознаваат преку други настани во вселената и се донесуваат заклучоци за нив. Тоа е сеуште дел само од теоретската физика. Како и да е мене крајот на филмот ме збуни или пак може бев многу изморен и немав баш концентрација да ги проследнам сите настани во детали на првото гледање во кино.

И jас му се спремам, постерот со DNA хеликсот ме залажа :D

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Night.Moves.2013 :shook:

Единствено што вреди е овој саундтрак добро скоцкана хипи синтизајзерска прдешка

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Wild пријатно ме изненади и испадна солидна драма иако првично не планирав да го гледам пошто ми делуваше дека ќе биде досаден. Не ја можам Reese Witherspoon, многу ми е антипатична, но мора да и се признае дека добро одигра. Има фаца да ги долови различните емоции кои се провлекуваат низ сцените во филмот.

Проблемот со ваквите филмови е што догодина нема ни да се сеќаваш дека си ги гледал. Дефиниција за просек?

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Гарантирам.

Одличен филм, мене ми е меѓу омилените сци-фи. Последниот кадар. (y)
сФака част. :bravobe:

И jас му се спремам, постерот со DNA хеликсот ме залажа :D
Ако не си го гледал/а ич не го ни пуштај ако очекуваш sci-fi , филмов е правен со 500 денара буџет у една куќа и исто еден хол што им изиграва вселенска институција. Приказна, ликови...ич не ни барај.

Ми се иде ко оној од нискоградба Битола да им речам "море мамицата у газо" на овие погоре што ги прочитав и се излажав си потрошив 2 саата од животот.

Оценка 0.001/10

Kajgana Shop

На врв Bottom