87ми американски филмски награди (Оскари 2014)

Кој е вашиот фаворит?

• American Sniper

Гласови: 4 4,3%
  • The Imitation Game

Гласови: 25 27,2%
  • Selma

Гласови: 3 3,3%
  • Birdman

Гласови: 18 19,6%
  • Boyhood

Гласови: 8 8,7%
  • The Theory of Everything

Гласови: 3 3,3%
  • The Grand Budapest Hotel

Гласови: 5 5,4%
  • Whiplash

Гласови: 26 28,3%

• Вкупно гласачи
    92
Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Секој освен Гранд Будапест, дури и Селма
Образложение...???

Иначе мене ми останаа негледани Selma и The American Sniper, ама нема веќе време...Ќе пуштам само трејлери и по некоја рецензија ќе читнам за нив...

W

wicked_1

Гостин
Образложение...???

Иначе мене ми останаа негледани Selma и The American Sniper, ама нема веќе време...Ќе пуштам само трејлери и по некоја рецензија ќе читнам за нив...
Недоволен е како сатира и релативно слабо прифатен од поголемата маса, не е разбирлив како комедија и драма, не е избалансиран доволно па преовладува авантуристичкиот елемент.
Многу е добро изработен од друга страна и си вреди филмот за секој да го изгледа, ама не е best picture за оваа година никако.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.347
Образложение...???

Значи твој е едниов од двата гласа за Гранд Будапест :icon_mrgr:

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Само Снајперот не го изгледав од овие за најдобар филм што се номинирани.

Еве мој личен рејтинг на номинираниве во спојлер

Note: Некаде разлката од едно до друго место е мала и лесно може еден филм да се најде погоре или подоле ама ете ја се решив вака да ги ставам

1. Whiplash

Pros: ЏК Симонс и неговото фантастично глумење, супер сценарио, супер музика и мотивирачка приказна
Cons: Малиов ми беше cunt, требаше посимпатичен да го направат дечкото, ама па и тоа може да се смета како + пошто ете не е клише мал повлечен лик како главен

2. The Theory of Everything

Pros: Фантастично глумење од двајцата главни актери. Супер саундтрак и начин на раскажување на приказната
Cons: Ништо посебно. Некои можеби би се бунеле што филмов е повеќе романса него ли драма, ама за мене балансот меѓу романтична приказна за Стивен и жена му и неговата животна приказна беше тамам.

3.The Imitation Game

Pros: Камбербач со улогата на својата кариера можеби до сега во филм за лик кој што конечно се создава филм
Cons: Ништо посебно.

4. Birdman

Pros: Фантастична глума на Китон, фантастична режија и саундтрак
Cons: И покрај сево ова некако филмот didn't click with me доволно за повисоко место. Се надевав на посериозен филм а не сатира. На моменти и темпото е можеби поспоро, ама секако супер филм.

5. The Grand Budapest Hotel

Pros: Се што може и да се очекува во филм на Вес Андерсон. Глума,Режија,Костимографија,Саундтрак... создавање на цел еден свет
Cons: Аааама, ми фалеше некако невиноста на филмовите на Вес Андерсон. Ми фалеше приказна за љубовта и фамилијата....да знам Зеро и Агата ама..пред се ова беше филм за криминал и лош човек со добра душа. Филмов ми е како некој да му дал задача на некој многу добар режисер да нарпави нешто слично на Вес. Сепак кјут филм, ама ми фалеше нешто.

6. Selma

Pros: Подобар филм од тоа што очекував. Добра глума на Ојелово, ама ете супер конкуренција годинава па мораа она и Џиленхал за жал да не добијат номинација
Cons: Ми фали динамика во филмов. Многу сцени што не се поврзани со главнава приказна има филмов, мислам дека ако филмов траеше 90 или 100 филмови многу повеќе ќе уживав во истиов. Сепак сосема солиден филм (y)

7. Boyhood

Pros: Сниман 12 години па може да се види еволуцијата на актерите и некои споредни елементи од поп културата, глумата на Итан Хок
Cons: Немање динамика, веќе видена приказна за дисфункционално семејство, и покрај тоа што филмов треба да биде за детството на детево, детево е како немоќен гледач на работите што се случуваат околу него и освен едно испено пиво и една фатена женска скоро и никаков character development да немаше главниов лик.
Ќе го гледам и Снајперов деновиве па ќе видам кај ќе ми се најде на листава.

Член од
18 јануари 2012
Мислења
619
Поени од реакции
947
Мои фаворити :
Best Supporting Actor : J.K. Simmons, "Whiplash"
Best Supporting Actress: Patricia Arquette, "Boyhood"
Best Actor : Eddie Redmayne, "The Theory of Everything"
Best Actress : Julianne Moore, "Still Alice"
Best Director : Richard Linklater, "Boyhood"
Best Picture : "The Imitation Game"
Best Adapted Screenplay : Damien Chazelle, "Whiplash"
Best Original Screenplay : Wes Anderson and Hugo Guinness, "The Grand Budapest Hotel"

Член од
1 март 2009
Мислења
8.636
Поени од реакции
10.380
Јас навивам за Нортон и за кучката од Gone Girl. Филмовите тие неколку шо ги гледав ништо посебно не беа. Споредна улога има далеку појаки батки од главна.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Ајде и мои фаворити и предвидувања:

ФИЛМ:
Birdman (Whiplash) / Boyhood
АКТЕР: Мајкл Китон / Еди Редмејн
АКТЕРКА:
Џулиен Мур / Џулиен Мур
АКТЕР ВО СПОРЕДНА УЛОГА:
Џеј Кеј Симонс / Џеј Кеј Симонс
АКТЕРКА ВО СПОРЕДНА УЛОГА:
Ема Стоун / Патриша Аркет
АНИМИРАН ФИЛМ:
Big Hero 6 / How to Train Your Dragon 2
КИНЕМАТОГРАФИЈА:
Birdman / Birdman
КОСТИМОГРАФИЈА:
The Grand Budapest Hotel / The Grand Budapest Hotel
РЕЖИЈА:
Ињариту / Ињариту
СТРАНСКИ ФИЛМ:
Leviathan / Ida
АДАПТИРАНО СЦЕНАРИО:
The Imitation Game / The Imitation Game
ОРИГИНАЛНО СЦЕНАРИО:
Birdman / Birdman
САУНДТРАК: The Theory of Everything / The Theory of Everything
ОРИГИНАЛНА ПЕСНА:
Glory -Selma / "Glory" -Selma
ШМИНКА:
The Grand Budapest Hotel / The Grand Budapest Hotel

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.347
@Io Sono Interista во категоријата за специјални ефекти ќе се борат Интерстелар и Планетата на мајмуните :) Ова ќе биде интересна категорија исто.

Него ај кај сте, баталете бубамари таму. Даваа клипчиња од Малена :drk:

W

wicked_1

Гостин
@Io Sono Interista во категоријата за специјални ефекти ќе се борат Интерстелар и Планетата на мајмуните :) Ова ќе биде интересна категорија исто.

Него ај кај сте, баталете бубамари таму. Даваа клипчиња од Малена :drk:
КАКВА МАЛЕНА БЕ! ТРИБЈУТ НА ЕНИО МОРИКОНЕ БЕШЕ!! :icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom