Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529
За општа медицина, со диплома можеш само асистент да бидеш. Мора да полагаш државен испит што од годинава се плаќа 1 000е за да можеш да работиш како доктор.
на правен од секад се полагало правосуден за да моеш да бидеш адвокат,каква врска има тоа со екстерното? Сегде у свет има вакви тестови за одредени професии,лекари,адвокати,администрација ама нигде не се задолжителни за сите струки.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.025
Поени од реакции
12.695
За општа медицина, со диплома можеш само асистент да бидеш. Мора да полагаш државен испит што од годинава се плаќа 1 000е за да можеш да работиш како доктор.
Тој испит на медицина од стално се полагал, не го воведоја од пред 3 дена.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529
Професор кога ќе речи "Колеги го поддржувам и почитувам вашето право, настава нема да има", тогаш за сите ќе важи тоа и нема да има падобранци кои ќе одат на предавање,а други да губат семестар. Бидејќи за бојкот на настава од 100% студенти никогаш нема да добијат, колку и да посакуваат.
Јас лично не можам да си дозволам да пропаднам семестар ради шо јас бојкотирам,а други мои колеги да не заостанат со предмети и полагање. Секој денар шо седам тука е на трошок на моите, јас не можам да си дозволам ради што тие ми овозможиле да студирам Скопје да се курназам со моето образоване во вакви услови.
Па кај мене тоа и го рекоа :) Озбилно мислите дека ќе остаат цела генерација да падне семестар?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Па кај мене тоа и го рекоа :) Озбилно мислите дека ќе остаат цела генерација да падне семестар?
Која генерација жити се?
Пресметај се колку студенти се на УКИМ само и колку вкупно бојкотираат?

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Тој испит на медицина од стално се полагал, не го воведоја од пред 3 дена.
Добро утро де!
Воведен е уште од 60 тите, до лани беше 500 евра, од годинава се плаќа по 1000 евра. И никој не се буни за тоа.
Ако има глупо екстерно не фаќа и нас, и е бескорисно да полагам ебен испит шо сум го полагал еднаш.
Али овие глупости - окупации и пречење настава - не се начин за да се реши овој проблем.

Ете сеа Правен факс шо беше најгласен цело време си држи настава а ги боцка другите факсови да протестираат, а они да не заостанат во предавањата. Арогантност на ниво.

Кај е тетовскиот универзитет во сето ова, има обиди за пленум таму или не се смее таму да се зборат вакви работи?
Ете и на УГД почнуваат да се будат и има обиди за пленуми, а кај е тетовскиот во ова?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.719
Поени од реакции
16.932
А бе, селективно ги читаш постовите или?

ВЧЕРА ГО ПИШАВ ПОСТОВ, ако не го прочита еве пак. И се додека го држиш аргументов ќе те цитирам за да престанеш да шириш дезинформации.
pa toa e, imaat državen ispit za dobivanje licenca, po diplomiranjeto... baška e stažiranje i volontiranje... znači niv mnogu mnogu i ne gi zasega i da im uvedat dopunski državen po 2/4 godina... a imaat po 9 i 10 semestri !! ... poveće može da bidat pogodeni asistentite so dodatni angažmani za bespari, ako dodatniot državen ispit im padne na niv da go držat...
a i praven imaat dodatni ispiti po diplomiranjeto.... I zošto Praven ne e blokiran ??

Член од
28 март 2006
Мислења
17.877
Поени од реакции
12.410
стручен испит и лиценца. За поимот државен испит не сум слушнал досега. Еве каква е постапката на стоматолошки. Било како, тоа нема никаква врска со т.н. екстерни испити кои ги планираше владата.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Gordon не знае разлика од стручен испит и екстерно а се пењави на секој втор пост :facepalm:
Медицина, стоматологија, право итн се КОНТРОЛИРАНИ ПРОФЕСИИ и мора да има стручен (државен) испит, се учат и делови од правото. Ама ова на властодршциве веза нема од ова.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529
Која генерација жити се?
Пресметај се колку студенти се на УКИМ само и колку вкупно бојкотираат?
Еве конкретно кај мене на електро нема настава,што е битно дали на шумарски протестираат.
Лошо се изразив за генерацијата.Ќе остаат ниеден инжињер да не дипломира годинава,после толку реклами за техничките факултети? Ја сметам дека некако владата пак ќе си ги нареди коцките после сите протести,али дека наставата нема да биде надополнета или дека ќе нема отстапки мало морген.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Полиција без овластување од декан/ректор, не може да стапне ни еден метар во кампусот на Универзитетот (ова е пропишано во Устав). Во ЗВО вика дека само во случај на извршено кривично дело во Универзитетот, полиција смее да дојде и без овластувањето што го споменав. А такво нешто немало. Ок, имало толпа на луѓе што се движела, полицијата треба да ја испрати (со цел се' да биде во ред), но тоа смее да го направи до капијата.
Насилно упаѓање на часеви и попречување на настава, исмејување со професори е доволна причина декан, ректор или професор да повика полиција.
Тоа не се случува затоа што на сите им е јасно дека сценариото е веќе направено, и затоа се обидуват ситуацијата да ја остават таква каква што е, т.е. се остава 50 луѓе да спречуват 10 до 20 пати повеќе студенти да поседуваат настава.
Пак ќе повторам и демонстрациите имат правила.
Кој не му е јасно тоа нека прогугла малку што се случува со оние што лежат на шините кога се транспортира атомско ѓубре низ Германија. Ги чистат како ѓубре од шините. Никој не им забранува да демонстрират но несмеат да ја држат државата како заложник затоа што на 500 луѓе така им текнало. На крај на краевите секој 4 години имат избори па нека повелат. За жал и покрај тоа што оние што протестират се 80 до 90% од правен факултет очигледно тешко им оди со спроведување на демократските права на дело. Да не зборам за навредите кон оние кои немислат како нив, псуење на мртва мајка на Јанко, упаѓање на часеви и исмејување со професори, ЗОШТО затоа што не мислат како нив. Тоа е класичен терор зимање на демократското право на слободно мислење и тоа од мала маргинална група. Нескам да знам што би правеле истите кога би имале моќ во раце.

И на крај ќе повторам иако на никој тоа не го интересира.

Најдобро решение е доброволно полагање на државен испит. Со тоа што за државно вработување државниот би бил неопходен, а за приватно кој како сака. Така да кој сака нека повели кој не негов избор и одговорност.

Член од
14 декември 2013
Мислења
4.157
Поени од реакции
10.994
Ама да не го носите тие од Пустец на избори може ли???

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
80-90% биле од Правен...ок, не те судам, толку знаеш, само може да не изнесуваш погрешни информации. :)

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Gordon не знае разлика од стручен испит и екстерно а се пењави на секој втор пост :facepalm:
Медицина, стоматологија, право итн се КОНТРОЛИРАНИ ПРОФЕСИИ и мора да има стручен (државен) испит, се учат и делови од правото. Ама ова на властодршциве веза нема од ова.
Пишав „ Ако има глупо екстерно не фаќа и нас, и е бескорисно да полагам ебен испит шо сум го полагал еднаш. “ и да ти објаснам - И ја сум против екстерно, али не на ваков глуп начин со окупации. И според тебе право, медицина стоматологија се контролирани професии, а другиве не се толку битни.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.877
Поени од реакции
12.410

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Најдобро решение е доброволно полагање на државен испит. Со тоа што за државно вработување државниот би бил неопходен, а за приватно кој како сака. Така да кој сака нека повели кој не негов избор и одговорност.
И ова не држи вода. Не постојат повеќе државни ветеринарни станици,амбуланти и болници. А за официјален ветеринар или ти инспектор по старо, секако се полага испит, бидејќи само тие се државни службеници. Мојата струка е само еден пример, сигурно постојат и многу други. Приватниот газда баш го е гајле дали ти имаш просек 10, државен испит или било што слично. Ако тој види дека ти сече лејката, па макар просек 6 имал, сам ќе се понуди да те школува понатаму.

Kajgana Shop

На врв Bottom