"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Т

Триптико

Гостин
Да рушам правила на игра што сум инвеситрал и ранам скопски усти.
А зошто не си инвестирал во Охрид (мислам дека од таму си, ако грешам се извинувам)?
И Охридска банка инвестира во Скопје, па сите вработени се Охриѓани. И сега, што правиме?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.638
Поени од реакции
31.857
Skandal u Kanadi: Hrvati spremni raditi za 18 dolara na sat potisnuli domaću radnu snagu

Tvrtka Kearl Oil Sands prošli je utorak, naime, otpustila 65 kanadskih radnika, koji su na naftnom polju u Edmontonu radili za nadnicu od 36 kanadskih dolara na sat. Umjesto njih, istog je dana zaposlen jednak broj radnika uvezenih iz Hrvatske, koji su pristali raditi za točno upola manju naknadu - 18 dolara po satu

http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Skandal-u-Kanadi-Hrvati-spremni-raditi-za-18-dolara-na-sat-potisnuli-domacu-radnu-snagu

Ова го правите и вие во Скопје.
Мешаш баби и жаби небаре Скопје е друга држава.
ШО не ти е јасно од насловот, скандал во КАНАДА. Хрватите бла бла.....

Во Македонија живееш џекче, Скопје е во Македонија. Секој друг град е во Македонија. Македонецот на македонецот му е македонец ја правиш работава.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Ако неможеш да излезеш на крај со конкуренцијата не мора да плачеш и да мрчиш тука по форуми
А зошто не си инвестирал во Охрид (мислам дека од таму си, ако грешам се извинувам)?
Имам и таму и во Скопје едноставно затоа што ме бива еве не ви земам работа ви давам што ви сметам сега јас?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.638
Поени од реакции
31.857
Mуабетиве идат во стилот, членов бил 6-каш на ПМФ од СКОПЈЕ кој планирал да работи во некоја рандом фирма за 25 000 плата, па се нашол некој од Кочани со 9 просек, и се нафатил да ја работи истата работа за 15 000, и му туркал стандарди ова она, мадлаци во тетрапак.

Прво фрустрацијата да си ја туриме, па после да ја оправдаме некако.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
И адресата на лична карта ќе си ја оставам охридска само да не се лутите
Mуабетиве идат во стилот, членов бил 6-каш на ПМФ кој планирал да работи во некоја рандом фирма за 25 000 плата, па се нашол некој од Кочани со 9 просек, и се нафатил да ја работи истата работа за 15 000, и му туркал стандарди ова она, мадлаци во тетрапак.
Баш така :)

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
ќе инвестираше он ама ти му го зема местото, негово си е
И плус профитот во Скопје и Охрид ќе го трошам/инвестирам ќе го нервирам, убаво Веро и компанија си прават надвор си го изнесуваат никој не ги гледа.[DOUBLEPOST=1421178876][/DOUBLEPOST]Мене ме нервира што не размислуваат дека тоа што студентите плаќаат кирии тука илјадници фамилии живеат па јадат тука трошат по скопски маркети а во нив ќе се врабодат нивни роднини познаници а за сметка на тоа пропаѓаат тие маркети и продавници во градовите од кај што дошле тие луѓе. Е сега ако некој тука имал повеќе услови од некој од страна не се мачеле неговите да ја дадат цела плата за да студира на страна и се заебавал негова вина си е. Тој што не бил студент во друг град незнае како е одвоен живот и на таквите да му се лутиш зошто успеале а ти си имал услови за лагоден живот и тоа многу полесно да го постигнеш ти си сам крив.

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Се е супер ова што го кажувате. Браво. Кој ќе ви го развива вашиот крај? Знаете како доаѓа ова? Да се изгради друг град во кој само Скопјани (родените во Скопје) ќе живеат во него, вие и таму ќе дојдете да живеете. Тогаш и Скопје (тоа што ќе остане од него) нема да ви чини.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Се е супер ова што го кажувате. Браво. Кој ќе ви го развива вашиот крај? Знаете како доаѓа ова? Да се изгради друг град во кој само Скопјани (родените во Скопје) ќе живеат во него, вие и таму ќе дојдете да живеете. Тогаш и Скопје (тоа што ќе остане од него) нема да ви чини.
Сега кажуваш дека скопјаните се надинтелегентни суштества ариевци и кај што одат прогрес прават а другите го уништуваат тоа? Баш тие што доаѓале од страна во последниве 60-70 години го развиле Скопје. Ако не си знаел во турско време и почетокот на 20 век Скопје бил гратче небитно за никого главен административен и културен центар бил Битола и тој примат го држел многу повеќе години него Скопје. Тоа се се менуваат работите и треба да се навикне човек.[DOUBLEPOST=1421180824][/DOUBLEPOST]Ако во Америка не отиделе европјаните и ден денес би живееле само индијанците Америка светска сила ли ќе беше?[DOUBLEPOST=1421181271][/DOUBLEPOST]Ароганцијата и чувството за супериорност се лоши одлики водат кон деструкција.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Сега кажуваш дека скопјаните се надинтелегентни суштества ариевци и кај што одат прогрес прават а другите го уништуваат тоа? Баш тие што доаѓале од страна во последниве 60-70 години го развиле Скопје. Ако не си знаел во турско време и почетокот на 20 век Скопје бил гратче небитно за никого главен административен и културен центар бил Битола и тој примат го држел многу повеќе години него Скопје. Тоа се се менуваат работите и треба да се навикне човек.[DOUBLEPOST=1421180824][/DOUBLEPOST]Ако во Америка не отиделе европјаните и ден денес би живееле само индијанците Америка светска сила ли ќе беше?[DOUBLEPOST=1421181271][/DOUBLEPOST]Ароганцијата и чувството за супериорност се лоши одлики водат кон деструкција.
скопје бил главен град на скопскиот, подоцна наречен косовски санџак. исто и битола и солун во македонија имале таков статус. а тоа дека скопје бил ништо, јасно кажува дека не ја знаеш историјата.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.811
Поени од реакции
25.270
Ти пак не разбираш. Ти имаш проблем со тоа, овие кои доаѓаат ги боли таквото за твоите проблеми. Тебе ти останува само да џавкаш по форуми.
Исто ко што они имаат проблем со тоа што ние ги викаме сељаци или провинцијалци. Нас не боли они како зборат, Скопје е ова, секој си брка работа, ако ми е напорен како ми збори едноставно ќе го игнорирам. Јас сум си средент и свој на своето они дошле и треба да се интегрираат. Ако не се способни да се интегрираат тогаш им останува ете ко што викаш да си џавкаат по форуми...[DOUBLEPOST=1421202051][/DOUBLEPOST]
http://www.makedonski.info/show/провинцијалец/м

Речников дава двојно значење на терминот, а негодувањето иди до израз кога терминот се користи точно во второво дефинирање.

1. Тој што живее во провинција, во внатрешноста на една земја.
2. Тој што е културно заостанат.

Ете тука настануваат караниците, затоа што зачестена е употребата на тој термин со цинизам и иронија. А што се однесува до сликата во реалноста, имаме отстапка. Јас со мојот прилепски или Ставро со својот битолски, можеме комотно да дојдеме во Скопје и да држиме предавања за правилно говорење и пишување, веќе кога ги спомнавте дијалектите, како мерило кое веројатно спаѓа во втората дефиниција.

А која точка не е точна?

Од провинција се така?

Ако дошол да живее во Скопје и ми се обраќа со ЧЕ или бара ЧУПИ у град што сакаш да мислам? Ако си збориш литературно никој нема да има проблем со тебе. Кога си бил во СК ти барал некој лична карта или ти правел проблем зашто си од ПП? Проблем настанува кога со сила глумите лудило, во тој случај ДА КУЛТУРНО СИ ЗАОСТАНАТ и сосема заслужено си етикиран.[DOUBLEPOST=1421202812][/DOUBLEPOST]
Хаха да и Англичаните се прилагодиле на индијанците или на абориџините.Тоа е циклус никој не знае за 200 год каква структура ќе има Скопје или др град може и кинези да се мнозинство. Тој што е мнозинство тој го кажува куќниот ред а скопјани нема ни 5% во Скопје и ти ако си роден во Скопје тоа не те прави скопјанец треба 5 генерации да се родат тука за да можеш да се кажеш така. А тоа што некој зборува друг дијалект ги сметаш за некултурни тоа е твој проблем оди ти во др град и да видиш колку е тешко.[DOUBLEPOST=1421173098][/DOUBLEPOST]
Хаха па не само тие од надвор и Скопјанките го прават тоа сега сите се плескаат за пари директно или индиректно не за адреса.
Доаѓаат и ситуирани во Скопје да живеат само вие си праите филм дека овде ние од концентрациони логори доаѓаме па сега по секоја цена мораме да се снајдеме.
Англичаните им донеле култура и напредок на тие држави вие нас ни носите сељaчизам. За 200 години Скопје ќе има мнозинство скопјани, ко и сега, независно дали имаат кинеско или провинциско потекло. Вашите деца секако ќе зборат скопски. Времето си работи во наша корист, дали вие ќе се интегрирате и ќе живеете подобар живот или ќе се гетоизирате во Скопје ко шип+арите е ваша работа Тоа со 5те генерации ми е најсмешно, тоа мора да е некое провинциско утешно гледиште пошто речеиси никој во Скопје не гледа така на работите а сепак збориме за ситуацијата во Скопје... Сум бил во многу други градови и држави и секаде е исто. Едноставно ти треба да се прилагодиш на нив, ако си неспособен тогаш нема напредок и на тебе ќе се гледа различно. Во македонија за жал и неспособните провинцијалци можат да се колку толку (пак многу повеќе него во нивните места) успешни ако се добри лепачи на плакати или куропушачи. Нас ни е јасно тоа, затоа и тие таквите така ги третираме.

Нормално дека доаѓаат и доброситуирани, црвот убавото јаболко го јаде така?[DOUBLEPOST=1421203090][/DOUBLEPOST]
Не сте марсовци кога ќе ве праша некој од кај сте по потекло ќе си кажете нормално од битола од куманово од некое село итн. Во америка кога ќе прашаш некој нормално ти кажува или германија јас енглез или полјак или русин што има тука срамота. Неможе ти ако дедоти дошол тука од некој друг град и да викаш јас сум скопјанец. Роден сум живеам во скопје ама по потекло сум од таму и таму.
Зошто да не може? Запто тебе така ти текнало? Ако сакам ќе кажам ако не ти викам од Скопје и чао пријатно :lolzz:

Последно уредено:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.638
Поени од реакции
31.857
Исто ко што они имаат проблем со тоа што ние ги викаме сељаци или провинцијалци. Нас не боли они како зборат, Скопје е ова, секој си брка работа, ако ми е напорен како ми збори едноставно ќе го игнорирам. Јас сум си средент и свој на своето они дошле и треба да се интегрираат. Ако не се способни да се интегрираат тогаш им останува ете ко што викаш да си џавкаат по форуми...[DOUBLEPOST=1421202051][/DOUBLEPOST]

А која точка не е точна?

Од провинција се така?

Ако дошол да живее во Скопје и ми се обраќа со ЧЕ или бара ЧУПИ у град што сакаш да мислам? Ако си збориш литературно никој нема да има проблем со тебе. Кога си бил во СК ти барал некој лична карта или ти правел проблем зашто си од ПП? Проблем настанува кога со сила глумите лудило, во тој случај ДА КУЛТУРНО СИ ЗАОСТАНАТ и сосема заслужено си етикиран.
А ако дојди во Прилеп и ако ми зборува со у наместо во, и искача у град, наместо излегува во град, што треба јас да мислам? Да ја активирам предрасудата дека е рандом скопско педерче, или со негов жаргон пеЕрче?!

Ако сакаш вака до сабајле може да се вртиме со муабетов. Банални се и глупи.
Ниту говорот е фатална и клучна работа, ниту населувањето. Законот децидно нагласува дека секој има право на работно место, под еднакви услови, соласно неговите квалификации и оспособеност. Таму не стои ни дали зборувал со ЧЕ, ни дали бркал чупи, ни дали носел тегли ајвар или домашна од Струмица, ниту пак дали бил културно заостанат и што мисли Скопјанецот за него.

Културата не е говор, културата е многу повеќе, како на пример, можност да се сфати целава работа пообјективно, без глупи испади активирани од некои дегенски, ниски побуди испреплетени со фрустрации, како и можност да се разменуваат мислења рационално.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.811
Поени од реакции
25.270
Ако неможеш да излезеш на крај со конкуренцијата не мора да плачеш и да мрчиш тука по форуми

Имам и таму и во Скопје едноставно затоа што ме бива еве не ви земам работа ви давам што ви сметам сега јас?
Џабе се ако незнаеш да комуницираш ко човек. Џабе и твојата горда 500 годишна охридска лоза кога градот ти пропаѓа а ти си дошол кај нас да шириш сељачизам. И да на крај децата ќе ти бидат скопјани :kuracc:[DOUBLEPOST=1421204919][/DOUBLEPOST]
А ако дојди во Прилеп и ако ми зборува со у наместо во, и искача у град, наместо излегува во град, што треба јас да мислам? Да ја активирам предрасудата дека е рандом скопско педерче, или со негов жаргон пеЕрче?!

Ако сакаш вака до сабајле може да се вртиме со муабетов. Банални се и глупи.
Ниту говорот е фатална и клучна работа, ниту населувањето. Законот децидно нагласува дека секој има право на работно место, под еднакви услови, соласно неговите квалификации и оспособеност. Таму не стои ни дали зборувал со ЧЕ, ни дали бркал чупи, ни дали носел тегли ајвар или домашна од Струмица, ниту пак дали бил културно заостанат и што мисли Скопјанецот за него.

Културата не е говор, културата е многу повеќе, како на пример, можност да се сфати целава работа пообјективно, без глупи испади и дразби активирани од некои дегенски, ниски побуди испреплетени со фрустрации и да се разменуваат мислења рационално.

Значи ако се ПРЕСЕЛИЛ во ПП или на друго место и си цепа скопски, ДА тогаш комотно може да го наречиш скопски сељак или како вие ги нарекувате таквите. Значи јас немам проблем со некој што дошол на викенд или одмор па сега да криши јазик ама да си се преселил и уште од инат да не го прифаќаш локалниот дијалект/јазик тогаш брат си културно заостанат, не се ова предрасуди него веќе е факт.

Јас немам проблем со населувањето, ми смета до некаде фактот што веќе е и пренаселено и тоа што урбански не е се средено за скопје да издржи баш толку народ ама во ниеден случај не се лутам или имам проблем со населување. Немам проблем ни со работните места, работата треба да ја добие најдобриот кандидат независно од каде е. Имаме проблем кога некој партиски ја добил работата поготово на позиција за која нема поима а таков кадар има на други места. Ова не треба да е проблем само на скопјани него на сите. Имаше еден пример предходно за учителка од пробиштип што партиски добила работа во СК. Не е ова проблем на скопјани него на сите нас, ако таа не ја добила така работата најдобриот кандидат може да бил од било кое друго место. Ние како скопјани губиме потенцијално вработување ама сме и оштетени со тоа што некој партиски сељак има да ни ги образова децата место најдобриот кандидат. За жал вакви вработувања во Скопје има илјадници.

Тие што се бунат за намалување на платите и конкуренција не се во право, тука се слагам со вас, пазарот треба да одлучи.

Јасно дека култура е повеќе од говорот ама говорот е појдовна точка и ги остава најбитните први импресии. Ако имаме проблем со комуникација ние и да сме слични нема да се дружиме така? Е сега финтава е што мене не ми значи тоа, јас сум среден, роден и растен тука така да плус минус едно познанство не е битно. Тебе како новодојден повеќе треба да ти значи и да ти е од корист така да ти треба да се адаптираш. Тие што не го прават тоа после кукаат како ние сме дигнати, вакви или такви а уствари не гледа дека со неговите постапки ми е напорен и ми ствара одбивност кон него и сите други како него.

Последно уредено:
W

wicked_1

Гостин
Јасно дека култура е повеќе од говорот ама говорот е појдовна точка и ги остава најбитните први импресии. Ако имаме проблем со комуникација ние и да сме слични нема да се дружиме така? Е сега финтава е што мене не ми значи тоа, јас сум среден, роден и растен тука така да плус минус едно познанство не е битно. Тебе како новодојден повеќе треба да ти значи и да ти е од корист така да ти треба да се адаптираш. Тие што не го прават тоа после кукаат како ние сме дигнати, вакви или такви а уствари не гледа дека со неговите постапки ми е напорен и ми ствара одбивност кон него и сите други како него.
Кои се според тебе појдовните точки освен говорот на кои ние како доселеници треба да обрнеме внимание за да се адаптираме у вашиот мегаполис? Не врти, биди прецизен, прецизно те и цитирам.

Kajgana Shop

На врв Bottom