џимеј
џимилино
- Член од
- 4 март 2007
- Мислења
- 10.401
- Поени од реакции
- 25.259
Уметноста е за доживување. Политиката, историјата, математиката, тие треба да ги разбереш за да ги познаваш. Уметноста не бара логика, не е ограничена од простор и од време, туку постои за да мрдне нешто во нас. Јас не знам што сака да каже на пример... Линч со Inland Empire, ама убаво ми е кога го гледам филмот, си го доживувам на свој начин, буди нешто во мене (колку и да изгледа клише).Е арно за првиот цитат. Али ете, ја не мислам дека можеш да сакаш нешто што не можеш да го разбереш. „И ја не го разбирам али јако е брат“ ти е муабет во основно што се праи кога од дома ќе ти кажат нешто за политика и ти истото им го кажуваш на другарчињата, нит сфаќаш нит знаеш што збориш. Епа исто и ова. Барем тоа важи за 99% од луѓето што го сакаат филмов, секако дека секад си има исклучоци.
Исто така не знам ништо посебно од наука, од астрономија особено, имав еден атлас како помал и него го имам прочитано, па после изгледав две епизоди од Cosmos, па почнав да ја гледам Lost. И неа не ја разбравме, како што велиш ти 99 посто не ја разбравме серијата, ама убаво ни беше. Кога излегов од кино после Интерстелар не се осеќав исто како и кога влегов. Не знам како поедноставно да ти објаснам.
Има еден филм со Џим Кери кога жена му оди со џуџе црнец и после тој ги расти синовите црнци. Ова го разбираш? Логично ти е?