Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Го гледам Horrible Bosses 2 ,ај кај се мачам да го гледам ,таков глуп туп , па ко за беља крајните 10-15мин звук нема :tapp:
Јас ко што памтам 1от беше доста подобра комедија од ова :toe:

И кога Фурлонг беше отиден со дрогите за да учествува во нов проект.

Пропаднат талент.
Сликава подоле симболично ме потсеќа на неговата упропастеност после таа улога.
Furlong-in-American-History-X-edward-furlong-27241932-853-480.jpg

[DOUBLEPOST=1420746416][/DOUBLEPOST]
ајде уште еднаш....
Најевтино ти е да го избалансираш системот за да на секој спрат добиеш приближно ист проток на водата, со притегање на вентилите на испусната страна од радијаторот.
https://www.youtube.com/watch?v=6slCr3Vdv1g
https://www.youtube.com/watch?v=QUWbxccVDpc
Поскапата варијанта е да во орманчето со колекторот за секој радијатор ставиш вентили со регулација и мерач на проток.
Во секој случај битно е да знаеш колкав вкупен проток за 3те спрата е потребен за тие радијатори што ги имаш (или планираш да ги купиш) бидејки радијаторот си има спецификација колку грее НО при одреден проток. Нема да грее колку што треба ако протокот е помал од тоа што треба да биде, после од тоа се одредува каква циркулациона пумпа ти треба.
Исто почитај и за трокрак мешачки вентил (3 way thermostatic mixing valve) ако стаиш ваков вентил на влезот во секое орманче секогаш ке добиваш вода со температура колку ке ја подесиш на термостатската глава. За све си има решение само пари треба :)

[DOUBLEPOST=1420746416][/DOUBLEPOST]
ајде уште еднаш....
ako trgneme od toa deka za sedum metri kvadratni e potreben 1 kw togash tebe ti treba okulu 25kw kotel. No toj bi bil 25kw ako go koristish na maximum. tzlatko mozebi poveke znae, toj pravel presmetki vo sredno ako se sekava, no kaj tebe ke treba 30kw kotel da stavish a za radijatorite ke ti treba dobro strucno lice da ti kaze/presmeta oti tuka ako ja utnesh, kako i vo izvedbata na samata instalacija, se ke e gjabe. Moj sovet: koga veke davash pari i vlozuvash, odberi strucni lica koi ke gi platish i da se napravi kako shto treba. Na takov sistem ima milion raboti koi mozat da trgnat na losho poradi NESTRUCNOST. ZATOA NE REZIKUVAJ

Eve eden interesen podatok za korisnicite na on/off klimite i algoritmot na defrostot. Ova se podatoci za MIDEA (goleminata na nadvoresnata edinica od 37kg, kolicinata na freon od 870gr, rabota do -7C kako i elektricnite semi se isti, se slozuva so mojata FONKO- po se izgleda se raboti za isti klimi) koja odi vo defdrost po dva kriteriumi:
-Prviot e onoj sto go navedov porano so T na pipe senzorot za merenje na T na izmenuvacot na vnatresnata edinica. Koga negovata T ce bide 37 C ili 38 C ili 39 C, vo zavisnost od brzinata na ventilatorot, klimata odi vo defrost na 6 minuti. Toa go pravi tri pati po toj kriterium, a sekoj cetvrti pat odi na 10 minuten defrost. Pa pak od novo.....
-Vtoriot kriterium za odenje vo defrost e interesen: ako kompresorot raboti NEPREKINATO 40 min odi vo 6 minuten defrost tri pati, pa cetvrtiot na 10 minuti.

Zosto go pisuvam ova? Ako gi znaeme ovie dve raboti togas mozeme da izbegneme precesti defrosti, duri mozeme da postigneme da nema nitu eden defrost.
Jasno e kako neli?
Koga ce imam inverter, ce se pozabavam so nivnite defrosti, sega ne mi e interesno, no sepak mislam deka imaat slicni kriteriumi zbogateni so uste podatoci od nadvoresnite senzori.

-Vtoriot kriterium za odenje vo defrost e interesen: ako kompresorot raboti NEPREKINATO 40 min odi vo 6 minuten defrost tri pati, pa cetvrtiot na 10 minuti.
не би се сложил со ова што го кажа бар мојата не работи по тој принцип
прошлата недела кога падна на -6 кај мене сабајлето кога станував кај 7ипол од 18с оставена преку вечерта на одржување ја дигав директно на 26 па работеше повеќе од саат време без прекин дур постигне Т па не одеше веднаш потоа во дефрост него одмараше по 10-15мин.

Кај видоа сиротиве педофилија во видеово? Не само од точка, него и општо од виртуелниве мрежи ... Да земам да се крстам еј ..
пишуваше негде на некој коментар на јутуб дека песната е направена за татко и кој е ментално луд. Затоа го земале лудиов да глуми. :)

пишуваше негде на некој коментар на јутуб дека песната е направена за татко и кој е ментално луд. Затоа го земале лудиов да глуми. :)

Можеби не татко, али изгледаше како брат и помала сестра на прв поглед видеово, сепак "фамилијарна", ете како што викаш татко и ќерка. Мислам дека ова е резултат од хиперсексуализација во видео спотовите, па луѓево почнуваат сегде да гледаат секс (плус целава параноја со педофилиија во последнава декада..). Дури и кога преносното значење не е тоа.

Не сум воопшто негов фан, но изведбата во видеово беше интересна.

Ocaj sum denes. Prviot sto ke me citira ke gledam negov predlog. Come on, fuck me up. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom