Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.641
па искрено не се сеќавам да сте ми го препорачале:D
Да не треба со кафе и локум да ти дојдеме на врата лично да те поканиме. :)[DOUBLEPOST=1420164465][/DOUBLEPOST]P.S.
Ако ти се допаднал V for Vendetta има да го обожаваш Матриксот. За првиот дел зборам. Другите ќе ги изгледаш ради ред.

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
@Шкорпион
Филм со оцена над 8 нема место за грешка, ниту миноритна.
Втора работа, никаде не спомнав дека не прифаќам критика на критиката, ичи дека не сакам дискусија, избегавам да дискутирам од причина што со тоа даваш спјлер.(пиши ми пп ќе издискутираме и триологијата од Господарот на прстените)
Не глумам ниту хипстер, и не, не сум стручњак. Штета шо моето мислење, и оцена за овој филм не се совпаѓа со мислењето на мнозинството, викнете го џелатот нека ми ја отсече главата. :pistoldz:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.260
Поени од реакции
43.006
Да не треба со кафе и локум да ти дојдеме на врата лично да те поканиме. :)[DOUBLEPOST=1420164465][/DOUBLEPOST]P.S.
Ако ти се допаднал V for Vendetta има да го обожаваш Матриксот. За првиот дел зборам. Другите ќе ги изгледаш ради ред.
Ај баш ќе им дадам шанса денојве ако најдам време па ќе пишам импресии:)

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Филмов има прекрасни дијалози, V e едноставно совршен лик еден од ретките кои ми фатиле око, да ти е мерак да го слушаш:D, брилијантен можам да кажам. A real revolutionary:icon_mrgr: Ваховски знам дека праат убави филмови пошто го гледав и Cloud Atlas кој исто ме воодушеви, матриксите ги неам пошто едноставно тие сцени со милион двојници како кијану им ебе матер у слоу моушн ми се тапа.

па искрено не се сеќавам да сте ми го препорачале:D
Matrix оригиналниот филм е must watch. Тој ја почна револуцијата т.е. трката во специјални ефекти и приказната е одлична. Топ 5 Sci-Fi филм е дефинитивно.

Вториот и третиот Matrix се со повеќе акција и специјални ефекти и ако ти се допадне првиот ќе ти се допаднат и тие.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
@Шкорпион
Филм со оцена над 8 нема место за грешка, ниту миноритна.
Втора работа, никаде не спомнав дека не прифаќам критика на критиката, ичи дека не сакам дискусија, избегавам да дискутирам од причина што со тоа даваш спјлер.(пиши ми пп ќе издискутираме и триологијата од Господарот на прстените)
Не глумам ниту хипстер, и не, не сум стручњак. Штета шо моето мислење, и оцена за овој филм не се совпаѓа со мислењето на мнозинството, викнете го џелатот нека ми ја отсече главата. :pistoldz:
Да се дообјаснам, бидејќи не се разбравме убаво. Секогаш има место за грешки, ако некој очајно сака да најде фалинки, па и кај 10ки, не па 8ци. Проблемот е зошто зел да анализира филм со таков пристап in the first place. А на пример некој послаб филм да не му ги гледа амбисите од дупки дали во приказна/содржина/насока итн. Тоа само рецензентот си знае. Него, друго ми беше муабетот. Во твоето излагање за филмот низ дискусијата со другите членови покажуваш контрадикторност, што е чудно, бидејќи импресиите за поедин филм треба да се солидни, не да се подложни на модификации врз основа на дијалогот со други луѓе.

Да речеме да си сменила мислење за одредени елементи од филмот после година дена-две, откако си го гледала пак, тоа е поразбирливо. А ова за хипстериве критичари не беше споредба на лик со лик, туку начинот на оценување и пристапот на рецензијата (нив ги нареков така од сосема други причини на начинот на кој ми се поставија арогантно во дискусијата). Еве имаше членови, те прашаа прашања за да се развие дискусија за филмот, нешто особено не се снајде да образложиш зошто ставот ти е тој кој што е за филмот (и од таму споредбата со тие од фејсбук, дека и тие беа прашани за ставот, и не успееја да пружат солидно образложение. Споредбата беше само за тоа. Нит те сметам за хипстер нити за стручњак за филмови (никој од овде не е стручен за тоа), но оценка за некој филм не може туку така да се опне (а така ми изгледаше мене во твојот случај, како од нешто си разочарана за филмот, ама не го артикулираше успешно).

Нејсе, се читаме во наредна прилика, може слично размислување ќе имаме за некој друг филм :)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.641
Филм со оцена 10 нема место за грешка. Филм со оцена 8 е ок филм, над просекот, многу добар но со свои мани. Без кружење околу стол.

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
Има некој добра снимка за Интерстелар и/или хобитот ?

Инаку пред некој ден за прв пат го гледав Before Sunrise, не сум фан на романтики и затоа често го одбегнував, дека навикнав да гледам клише романтични комедии, ама овој филм е уникат и затоа на ред се сансет и миднајт (освен ако има добра снимка за хобитот и интерселар :D ) .

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
^ Fight Club, Mulholland Drive и Before Sunrise се филмови што можам да ги гледам безброј пати и никогаш не ми се досадни.

Инаку, торенти уште нема. :\
Fight Club :cuc: ми е гледан, а Mulholland Drive долго време ми е на Watchlist, ама го избегнувам дека имам прочитано дека треба многу внимание за да се разбере филмот, па кога ќе имам повеќе време, тогаш ќе го гледам.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.689
Поени од реакции
34.202
@wot, Interstellar? Навистина?
I Hobbitot. :D

Klikaj slobodno.

The hight of the screen in the IMAX theatre is the equivalent of 7 elephants. It is 14 meters high and 23 meters long. It is constructed of a special diffused white vinyl perforated with thousands of tiny holes which allow sound to pass through freely, giving the screen "acoustical transparency”.

The screen is flat but has a slight compound curvature that extends beyond the field of the edge of peripheral vision. This, combined with the 23 degree pitch angle of the seating area, provides a full unobstructed view from every seat. Even if 2 m high person is sitting in front of you, you will see over his head.

3D effect IMAX 3D technology is acknowledged to be the best 3D in the world. IMAX has developed a special 3D camera which incorporates two camera movements into one frame.

As a result there are two projectors involved - one for the right eye and the other one for the left eye. The 3D film is projected onto the screen via two polarised lenses that focus the separate left-and-right - eye images onto the screen. The audience wears polarised glasses which have the same polar alignment in each lens as the projector. The left and the right eye receive only the image intended for it and our brain creates the illusion of the three-dimensional reality.

It is the time to transform the experience of watching a movie. Each 4DX™ seat move on 3 axes of motions: rolling, heaving and pitching. A variety of chair-embedded effects, plus shots of air, bursts of water, leg & back ticklers, allows for a complete immersion of audiences into the movies as they become part of the story on-screen.

Make it more intense and immersive by using all your senses!

Motion chairs move in all directions in reaction to what is shown on screen

A special device sprays filtered water for realistic experience of the movie

The’ Neck Air System’ installed in the motion chairs blows air to the neck

A totally immersive experience including real scents of each scene

Lightning bolts flash from theater ceilings using special lightning effects

:ojeaa:

Na Interstellar mi potece suza jebote. :nesumjas:

На првата сцена кога изгубија години и Метју ги пушти сите снимки од децата преку годините,
се вртам лево и ја гледам девојка ми липа ко мало дете, ме стиснала за рака цела ми ја испотила, стутната у ќоше. Ау, на вакво визуелно и звучно достигнување, најјако возење да е емоционалното е за спуштање капа. Кoj набој, кој билдап.. Филмот е трибјут за сите сајфај филмови излезени до сега и жанрот целовкупно, ме потсети зошто сакам и гледам вакви филмови, ме потсети у 2 сабајле како копиљ кога ќе начекав некој класик за прв пат. Можеби не беше како симулатор ко рецимо Гравити, ама кое незгодно чувство имав за време на спејс минутажата. Филмот зима оскар за визуелно достинување, па кој сака нека ми излезе тек тек ако не се согласува. На кило крф!

За приказната и акшуал спојлерс стори уајз, ќе пишам у темата наменета

А Хобитот (нема спојлери), среќа го гледав во 4DX осим 3D, па кога блуеше змејот замирисуваше на оган и чад или кога фрлаа некој у вода ме прснуеше вода у фаца, кога имаше сцена високо на планина тивко ветарче и свежина ми минеше под мишка, кога паѓаше некој на грб - ме акаше фотељата у кичма и мене :nesumjas: лајтинг ефектите и стрелите од низ уши не ги спомнувам оти они не ми влијаа толку ко другиве за да не заспијам! Ова ти е као идат ејлиенс на земјата и те прашуваат кажете со што ќе се пофалите достигнато за да не ве скинеме. И ти им вадиш ЛОТР триологијата и онака си бришеш капка пот од чело олеснувачки, ама од нигде негде искача Питер Џексон и те мава во ребра демек неприметно и ти ги бутка Хобитот со новиов на кавер демек неосетно и се закашлува - приметуваат ејлиените, ги скенираат со нивните софистицирани плеери препорачани највероватно од Псајсајд за неколку секунди цела триологија и одма палат хипер акселатерскиот мега реј ласер и не испоубиват ко мишеви. Воопшто без содржина, голем очај, обид за хумор и онака мех. Висока оцена заради експириенсот оти бев мајндблоун, 3 часа ефекти до јаја, ептен бев во филмот, скоро буквално, камерата развалуе од секој агол (во комбинација со движечките фотељи), ама лор-от е најпримамливиот и квалитетен елемент на серијалов, ништо друго. Добра триологија, но не нешто што би се памтило. Штета. :nesumjas:

Kajgana Shop

На врв Bottom